Erotiskt skrivande för ensamma änkor

Erotic Stories for Punjabi Widows
Bok av Balli Kaur Jaswal
Vald till Månadens bok av Reese Whiterspoons bokklubb! Nikki har ägnat större delen av sitt liv åt att distansera sig från det traditionella sikhiska samfund där hon vuxit upp, i västra London. När hennes pappa plötsligt går bort får familjen det svårt ekonomiskt och för att dryga ut familjekassan tar Nikki ett jobb som lärare i kreativt skrivande. Drömmen om att diskutera litterära texter med andra skribenter grusas snabbt när det visar sig att huvuddelen av klassen består av änkor med bakgrund i Punjab. Kvinnor som har levt sina liv i skuggan av männen i familjen. De är till största delen analfabeter, och det finns inte en chans att Nikki kan hjälpa dem att utveckla skrivandet, snarare lära dem alfabetet. Men när en av kvinnorna en dag hittar en erotisk bok och högläser ur den tänds en gnista hos änkorna. Nikki märker snart att under deras traditionellt klädda yttre finns en längtan att få uttrycka sina egna innersta, mest förbjudna tankar. När fler och fler vill ansluta sig till kursen blir det allt svårare för Nikki att se till så att inget läcker utanför klassrummets väggar. För kommer deras berättelser ut i samfundet riskerar de förödande konsekvenser.
Jag lyssnade på den här boken för ett tag sedan, men tänker på den då och då. Historien är fylld av starka kvinnliga karaktärer som alla lever som sikher och är väldigt styrda av traditioner. Ju längre in i boken en kommer, dessto mer kommer fram om relationer, kärlek, sexualitet, kultur och fördomar bakom traditionernas yta.

Det här är en bok som jag definitivt kommer vilja läsa om, för den skapade eftertanke hos mig om värderingar i livet samtidigt som karaktärerna kommer så nära. Den rekommenderas varmt!
Konceptet gillar jag, som jag i alla fall uppfattar att lyfta fram och ge plats åt kvinnors sexualitet särskilt när det gäller äldre änkor i ett kulturellt sammanhang där de förväntas att hålla sig i bakgrunden och inte ta någon plats. Berättelserna som kvinnorna berättar för varandra i kursen Nikki leder är sensuella. Dock gillar jag inte berättelsen runtomkring. Tycker den är rätt krystad och feelgoodformatet gör att det känns som att idén att punjabi-änkor berättar erotiska berättelser är något som ska vara roligt och busigt. Jag hade önskat att deras sexualitet togs på större allvar. Kvinnorna framställs rätt platt och de blir liksom inte mer än klichéer tyvärr. Det andra som händer i berättelsen intresserar mig inte heller. Tycker att själva sättet som berättelsen är skriven på har brister, språket flyter inte på riktigt och i berättelsen känns det som att författaren vill göra mer än vad som hade behövts.

Berättelsen skulle gott kunnat få vara feelgood om den bara gick på djupet mer och koncentrerade sig mer på dessa kvinnor och deras önskan att uttrycka sin sexualitet, i stället för att knö in både en mordhistoria och en larvig och förutsägbar romans.
Så rolig och varm bok. Spännande att få inblick i en annan kultur, lära sig om hedersvåld och hemligheter. Men också insikten att samtal om sex kan förena kvinnor i alla åldrar oavsett kultur & religion.
Väldigt roande och intressant skrivet om inte bara kulturkrockar utan även om åldersklyftor och vad som kan förena samtliga kvinnor från diverse olika bakgrund. Samt om relationer inom familjen och till kärlekapartners. Syn på äktenskap och hur man får det att fungera men även om hedersvåld och religion och erotiska fantasier.