Hercule Poirots jul

Hercule Poirot's Christmas
Bok av Agatha Christie
I den här berättelsen blir den förmögne snobben Simeon Lee mördad i sitt eget hem mitt under julfirandet. Huset är fullt av folk när tyrannen plötsligt hittas med avskuren hals på sitt rum. Hercule Poirot ser dock mordet som ett välkommet avbrott i ensamheten, och drar igång en utredning av sällan skådat slag. Han upptäcker snart att alla som gästar det stora huset haft anledning att avsky offret.
Jag är långt ifrån en deckarslukare, det är för mycket copaganda för mig. Men den här föll mig i smaken! Det känns inte som en kriminalare "i lag & ordnings namn", utan den är väldigt "detektivig", vilket jag uppskattar. Det är en genomtänkt berättelse; man sitter kanske inte på helspän men den är klurig & jag är nyfiken genom hela boken. Karaktärerna är fantastiskt gestaltade, gillar och förstår dem samtidigt som jag är misstänksam mot alla. En spännande bok på ett mycket trevligt vis.
En långsam och ganska tråkig bok.
Visst, lösningen var inte riktigt som jag väntat mig, men det var inte direkt en blascönsare.
Detta är den ultimata julboken! Poirot är i högform i den här juliga och spännande pusseldeckaren! Läs den här, oavsett årstid.
Magiskt bra!!! Älskar karaktärerna och miljön. Hon skriver så målande och dramaturgin är på topp!! Plus att du får julstämning.
Jag gillar verkligen boken! Jag trodde inte att jag skulle gilla denna bok eftersom det är en deckare, men jag ville ge det ett försök för att "man ska" ha läst någon Agatha Christe-bok någon gång i livet. Jag älskar verkligen att den är spännande och klurig. Jag trodde jag hade klurat ut vem mördaren var, men icke. Jag gillar att boken inte är läskig på så sätt att det inte är ingående detaljer på mordplatsen eller blodigt. Jag tycker verkligen om sättet den är skriven på.
Jag tror Agatha Christie kommer bli en av mina favoritförfattare vad det gäller klassiker!
Poirots Jul av Agatha Christie är en mysig detektivberättelse som visar varför Christie är drottning av deckare. Hennes världsberömda detektiv Hercule Poirot firar jul tillsammans med bekanta när han plötsligt tillkallas för att hjälpa till att lösa ett brutalt mord. Det är den åldrade miljonären Simeon Lee som har blivit ihjälslagen på sitt kontor. I huset finns hans tre vuxna söner som alla har skäl att hata sin far lika mycket som de redan hatar varandra. Simeon har under sin levnadstid njutit av att trakassera sina söner och skapa konflikter mellan dem. Sönerna blir förvånande över att deras far vill samla dem alla för att fira jul tillsammans, men det är inget stilla julfirande som väntar familjen. Istället utsätts de för hatiska påhopp från sin far som bara splittrar familjen ännu mer. Mitt under julfirandet mördas Simeon Lee och ingen kan förstå hur det har gått till. Den enda som kan lösa det är Hercule Poirot.

Berättelsen är oerhört spännande och man fastnar för den direkt. Christie skriver på ett sätt som bjuder in till läsning och som gör att man vill veta vad som kommer hända härnäst. Mysteriet är skrivet på ett väldigt smart sätt och det är i princip omöjligt att gissa vem mördaren är innan Poirot har lagt fram alla bevis. Som med Christies andra berättelser så är det inte bara mordet som är viktigt, utan det finns andra händelser som är minst lika viktiga. Christie skriver om den mänskliga naturen på ett mycket övertygande vis och lyfter fram hur förhållanden mellan människor påverkar deras handlingar och även personligheter. Hennes karaktärer är spännande och verkliga. De alla bidrar till historien och är viktiga för dess utveckling. Man förstår karaktärernas handlingar och känslor då Christie verkligen lyckas med att presentera dessa på ett verklighetstroget sätt.

En bok som rekommenderas varmt.