Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Miss Peregrine's Home of Peculiar Children
Bok av Ransom Riggs
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är en bok skriven av Ransom Riggs. I boken följer vi sextonårige Jacob när han undersöker de sagor om en grupp av märkliga barn som hans farfar alltid berättade. Jacob upptäcker snart att det kanske inte bara var sagor och dessutom är barnen i sagorna kanske fortfarande vid liv…
Rolig mycket spännande bok om ett barnhem på en ö där bara parn med olika övernaturliga gåvor får bo och skyddas. Ett äventyr som börjar lungt men spännande men avslutas som en nagelbitare. Räknas som ungdomsbok men jag som vuxen älskar boken.
En underlig bok som handlar om besynnerliga barn, bättre än jag trodde när jag läste titeln och baksidestexten.
En väldig annorlunda bok som använder gamla fotografier för att berätta en historia. Alla gamla fotografier är autentiska och inte photoshoppade vilket bidrar till creepy känslan när man läser boken.
Det här var en jättespännande bok och jag tyckte att det var ännu bättre med alla bilder. Man funderar mycket kring bilderna och kring hur författaren kommit över dom.
Jacobs farfar har hela hans uppväxt matat honom med skrönor från sitt tidigare "magiska" liv. När Jacob blir äldre och farfar allt mer senil övertygas han om att det bara är sagor, men när hans farfar hastigt dör ser Jacob någonting som skulle kunna innebära att farfars fabler inte alls behöver vara påhittade.
Detta blir inledningen på en lång och minst sagt häpnadsväckande och magisk resa.

Jag tyckte riktigt mycket om att sjunka in i denna roman som var ganska rå och mystisk i början men stegvis blir allt mer fartfylld. Den är spännande och drömmig och jag tyckte om att de fotografier som en stor del av berättelsen handlar om, finns med i boken och dessutom är verkliga.
Den var lättläst och oerhört stämningsfull och innehöll inte för många magiska karaktärer att hålla reda på och hålla isär. Perfekt spökläsning i höstmörkret.
Denna bok har jag dröjt med att läsa för att jag tänkte att den kanske var för ryslig för mig. Är så glad att jag ändå vågade börja läsa för detta är utan tvekan en av de bästa böckerna jag läst i år! Så nöjd över alla snygga ordval, alla fantastiska formuleringar, ett hejdlöst tempo och en originell historia. Det tog mig 22 timmar att plöja, hade glömt att det kändes så här att sugas så fullständigt in i en bok, lite som baksmällan man fick efter att ha sträckläst Harry Potter när boken var ny och man gick med näsan i den tills man tvingandes ut i den verkliga världen igen. Blev tvungen att lägga mig tidigt eftersom jag låg uppe och läste till alldeles för sent på natten för att jag helt enkelt inte kunde lägga ifrån mig boken.
Jag älskar formatet på boken, alla snygga och kusliga gamla fotografier som sätter stämningen och bygger världen på ett för mig nytt och spännande sätt. Har du inte läst denna än? Bara gör det, säger jag! Den är fantastiskt underhållande och spännande.
En av de bättre böcker som jag har läst, gillar verkligen fantasi och böcker som man kan dröma sog bort i. Och denna bokserie är underbar, älskar denna bok.
Det vore att ljuga att säga att jag aldrig köper böcker efter omslag eller titel. När det gäller Ransom Riggs ungdomsbok Miss Peregrines hem för besynnerliga barn gjorde jag det helt klart. Alltså såväl omslag som titel bet sig fast och boken skrek åt mig att jag skulle köpa den och ta med den hem. Detta är den första boken i en serie om fyra. Den senaste boken i serien kom ut i april 2019. På originalspråk (engelska) kom Miss Peregrines hem för besynnerliga barn ut första gången 2011 och i svensk översättning 2016.

Amerikanske tonåringen Jacob är uppfödd med farfars märkliga skrönor. Tillsammans med fotografierna av besynnerliga barn visste Jacob inte riktigt vad han skulle tro på. För farfar var ju jude och hade efter gissningsvis stora vedermödor överlevt kriget, men… vad var sant och vad var påhitt i hans berättelser? När farfar ganska snart i boken dör mår Jacob väldigt dåligt eftersom farfaderns död var underlig. Han sätts i terapi. (Är han ett besynnerligt barn, månntro?) Kanske låtsas han, kanske mår han så småningom bättre. När han fyller sexton får han många fina presenter, men den finaste av allt kommer från faster och är en bok som har varit farfaderns. I boken hittar Jacob ett brev som gör att han och pappan hamnar på en ödslig ö utanför Wales.

Det här är en härlig modern skräcksaga. Berättelsen flyter på bra och en skulle kunna tro att det är svårt att få ihop det verkliga med spökliga fantasier lyckas författaren. De fiktiva delarna är inte otäckast. Som vanligt är ju verkligheten det. Samtidigt tror jag inte att det här är alltför otäckt för tonåringar att läsa – om nu tonåringar av idag läste böcker. Det gör majoriteten av dem tyvärr inte. Det här är en fantasyroman för unga som jag önskar att de skulle läsa. De svartvita fotografierna som finns i boken bidrar mycket till att det kusliga förstärks. Ibland känns storyn lite tunn och lite för mycket upphängd på fotografierna.

Mitt omdöme blir högt.