Ett amerikanskt äktenskap

An American Marriage
Bok av Tayari Jones
Celestial och Roy har en lovande framtid tillsammans när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott. När domen faller står det klart att han kommer att sitta fängslad i tolv år. Trots detta är Celestial säker på att han är oskyldig. Hon känner sig maktlös och förvirrad. Fem år senare får Roy komma hem. Domen har upphävts, men hur går det med deras kärlek?.
Celestial och Roy är gifta sedan drygt ett år och tillbringar en natt på hotell. Plötsligt rusar polisen in på rummet och Roy misstänks för ett brott. Boken utspelar sig först under tiden Roy sitter fängslad och vi får följa hur de förlorar varandra mer och mer. Båda två vill skydda den andra från det som kan göra ont. En gripande historia om ras och klasstillhörighet och hur det kan komma och påverka flera liv.
En bok där man får en inblick i rasismens konsekvenser i amerikanska södern. Att bli oskyldigt dömd och vad det gör med kärleken, din självbild och dina relationer. Bitvis skriven i brevform vilket blev lite styltigt i mitt tycke. Men ville inte släppa den.
Otroligt målande och välskriven bok som på vissa ställen närmast kan beskrivas som poetisk.
Jag kom dock inte in i en flytande läsning förrän boken endast hade 60 sidor kvar. Det var först då jag riktigt tog till mig bokens helhet.
Vacker.
Roy är ung affärsman och Celestial är en lovande konstnär och tillsammans är de bilden av den nya svarta Södern där de personifierar den amerikanska drömmen. De har knappt hunnit börja leva sitt liv tillsammans när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott och döms till ett långt fängelsestraff. Roy nekar till anklagelserna och Celestial är övertygad om att han är oskyldig. När domen efter några år upphävs och Roy släpps från fängelset är kärleken då lika självklar.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones är en stark berättelse om klass och ras i dagens amerikanska söder där unga svarta män löper en större risk att hamn i fängelse för att ha varit på fel plats vid fel tillfälle. Det är också en berättelse om en kärlek som inte får chansen att mogna och två unga människor som slits isär. Det här är en bok som jag hört talas om sedan den kom på svenska och som jag varit sugen på då alla verkar gilla den. Dock har det inte blivit av att jag läste den förrän nu och de höga förväntningarna som jag hade på boken infriades. Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla som inte har läst den.
Detta var en bok som verkligen fick en att tänka till. Hur hade jag själv reagerat om jag var i samma situation? Vad hade jag gjort annorlunda? Boken är skriven på ett levande sätt där man får följa karaktärerna ur deras perspektiv och i kombination med brevväxling, något jag tyckte om. Men, det är NÅGOT som gör att den inte är en 4+ eller en 5:a men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Kanske det korta slutet?
Jag tycker boken är okej. Jag hade lite svårt att komma in i boken och jag tyckte att den var lite svår att förstå. I alla fall till en början. Jag gillar bokens handling och att boken visar hur bräckligt ett äktenskap egentligen är. Jag gillar att Roy och Celestial skriver brev till varandra och att vi som läsare får reda på ganska mycket genom just breven.
Det jag hade svårt för var att boken är ganska platt. Det händer inte jättemycket och jag skulle velat ha fler händelser.
Jag brukar ju gilla böcker som handlar om fängelsen och människors livsöden. Men tyvärr var Ett amerikanskt äktenskap inte riktigt för mig.
Jag hade lite svårt Jones sätt att beskriva när det inte var brevform. Hade hela boken varit i brevform tror jag att jag hade tyckt om den mer.
Jag tycker om Roy och Celestials relation och deras resa tillsammans när Roy sitter i fängelse.
Tyvärr är boken för platt för mig och jag hade önskat att det hände mer.