Majken Minröjare

Bok av Karin Brunk Holmqvist
Karin Brunk Holmqvists varmhjärtade och underhållande romaner tillhör Sveriges mest lästa. Majken minröjare är hennes elfte roman sedan debuten med succén Potensgivarna. Medan Ossian ger sig ut på sitt livs resa till Bornholm fortsätter det lugna livet i den lilla byn Skillinge på Österlen. Ända tills Majken hittar en fin dekoration till rabatten på stranden och hela samhället får evakueras. Majken skäms men blir snart lättad när allas uppmärksamhet istället riktas mot Ossians hus som står mörkt och övergivet. Det är sällan som Ossian lämnar Skillinge och alla undrar vart han tagit vägen. Sara, som går i nian, är mycket god vän med den äldre mannen och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt.  
8 utgåvor
Välj utgåva
Majken MinefinderDanska - Inbunden
ISBN: 9788763858229
Majken minröjareSvenska - Pocket
ISBN: 9789176299678
Majken minröjareSvenska - Inbunden
ISBN: 9789176590423
Majken minerydderNorska - Inbunden
ISBN: 9788241915161
Majken minröjareSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177616511
Majken minerydderNorska - E-bok
ISBN: 9788241915178
Majken minerydderNorska - Pocket
ISBN: 9788241918834
Majken minröjareSvenska - E-bok
ISBN: 9789176299685
Ibland behöver en bara läsa nåt enkelt, lättsamt och roande. Många gånger när tillvaron har varit tung har jag använt mig av Karin Brunk Holmqvists böcker. Författaren är ganska produktiv och alla romaner håller inte lika hög klass. Men för det mesta har jag fått skratta med och åt pensionärerna i hennes persongalleri. Nu senast var det Majken Minröjare jag fick följa inklusive hennes familj och andra i Skillinge på Österlen. Boken köpte jag till 70 procents rabatt hos Akademibokhandeln på Stora torget här i Uppsala tidigare i år.

I Skillinge bor ett antal människor vars tillvaro ruckas aningen. Dels är det tjuvar och banditer i farten, dels har Ossian plötsligt försvunnit. Majken och hennes Sixten bor med sitt barnbarn Sara. Alla tre bestämmer sig att på lite olika sätt försöka ta reda på vad som har hänt Ossian. Men läsaren vet förstås. Ossian har rest till Bornholm och han har ett visst ärende dit som har med hans förflutna att göra. Hemma i Skillinge utspelar sig ovanpå detta även kuckelimuck i buskarna och Majken… hon hittar en fin trädgårdsdekoration som visar sig vara en mina…

Ja det är både dråpligt så det förslår även denna gång, samtidigt som det finns ett uns av allvar. Den ensamme Ossian söker svar på vad som hände då, för länge sen. Men det är i det lustiga, de så på pricken tecknade personporträtten som jag hittar största behållningen. Jag ser verkligen karaktärerna framför mig, personerna med krullpermanent och överkammade flintar, de som är så kloka och fulla av erfarenheter – men också överraskningar.

Den som gillar att läsa om människor och som dessutom vill läsa om personer, tecknade med glimten i ögat, gör helt rätt som väljer Karin Brunk Holmqvists böcker. Nu ska jag kolla upp vilka som fattas i min bokhylla.

Mitt omdöme blir högt.
Majken samlar strandfynd att pynta trädgården med. Vi grillplatsen hittar hon nått fint som hon gräver upp och placerar hemma i rabatten. När hennes man kommer hem så får han panik och ringer polisen som genast evakuerar bygden. Majken har grävt upp en mina.
Samtidigt efterlyser de sin granne Ossian som de inte sett till på flera dagar. Så värst försvunnen är han inte egentligen. Han har bara åkt iväg för att få en del svar på gamla hemligheter.
Många skratt får man även om där finns lite allvar.