Nollpunkt

Nullpunkt
Bok av Jørn Lier Horst och Thomas Enger
Alexander Blix, polisutredaren med ett traumatiskt förflutet måste samarbeta med kändisbloggaren Emma Ramm efter att en författare spårlöst försvunnit. Det enda de har att gå på är en lapp med nummer 1 på som fanns fasttejpad på tv:n i författarens hem. De driver en undersökning för att stoppa mördaren innan någon mer försvinner i dess spår.
En thriller med mycket (för många) mord. Inte mindre än 10 mord begås av en och samma gärningsman. Författarna gör allt (för mycket) för att mördaren inte ska avslöjas förrän i bokens allra sista sidor. Mördaren gäckar polisen varje gång.

Relationsproblem är ett genomgående tema i berättelsen. Kanske lite för mycket det också. Förälder-barn, polis-offer, chef-fd kollega, journalist-journalist, kärleksrelationer (förstås).

Men det är en stunds god underhållning, bra tempo och bra språk. Den gamla sanningen om en god bok "att den ska ha en bra berättelse och också kunna berättas på ett bra sätt" kan här halta lite. Berättandet är bra med berättelsen håller kanske inte måttet".
En riktigt bra deckare i högt tempo som utspelar sig i Oslo. Polisinspektör Alexander Blix tar sig an fallet och får hjälp av journalisten Emma Ramm. Blix och Ramm har ett förflutet som bara en av den vet något om. Jag tycker om karaktärerna och hur man får lära känna dem samt det höga tempot där mord läggs till mord utan alltför blodiga och detaljrika beskrivningar. Spännande och lättläst och jag ser fram emot nästa bok i serien!
Detta är första delen i vad som ska bli en serie om Blix & Ramm. Det är den första bok de båda författarna skrivit ihop.

Den håller ett högt tempo och det gick inte att lägga ifrån sig den. Det är en katt och råtta-lek där tiden tickar. En polis och en journalist blir båda indragna och tvingas samarbeta. Det börjar med en försvunnen person. Det visar sedan sig vara en i raden av de många människor som är en del av en utstuderad plan av mördaren.
Det här är första boken av en ny norsk duo, jag har tidigare läst flera böcker av Horst men inte hört talas om Enger. Det hela börjar med ett försvinnande men utvecklar sig snart till en jakt på en mördare. Det är inte unikt att ha två huvudpersoner som är polis respektive journalist, även om Emma inte direkt är någon jagande kriminalreporter, men det är en intressant mordgåta som ska lösas och man lyckas hålla spänningen uppe under hela boken. Jag ser fram mot fler böcker om Blix och Ramm! Blir nyfiken på att läsa Enger också, vars böcker "Skendöd" och "Fantomsmärta" finns på svenska.
Det här är första delen i serien om Emma Ramm, kändisbloggare och Alexander Blix, polisutredare. I fallet med den försvunna långdistansdrottningen Sonja Nordstrøm så samarbetar de för att få fast en mördare som är både oförutsägbar och skoningslös. En mördare som är fixerad av siffror och som är långtifrån klar med det han har börjat...
Boken är skriven av Jørn Lier Horst och Thomas Enger som båda har framgångsrikt skrivande bakom sig. Detta samarbete är i min mening mycket lyckat. Boken har ett driv och en handling som gör det svårt att lägga den ifrån sig. Det är spännande, välskrivet och beroendeframkallande.Det här är en serie som jag hoppas får många delar.