The Lunar Chronicles, #1

Cinder

Bok av Marissa Meyer
I en futuristisk version av vår värld lever människor jämsides med androider. I staden Nya Beijing sprider sig en dödlig pest som har dödat flera invånare. Dessutom övervakas jorden av folket på månen som har storslagna planer för jorden. Ingen vet att jordens öde hänger på en enda flicka… En flicka som inte är helt mänsklig.
En väldigt bra bok, gillar att den är lite löst baserad på Askungen, de andra böckerna i serien är också väldigt bra.
En modern Askungen-retelling där Askungen är en cyborg, udda även i det dystopiska samhälle som boken utspelar sig i. Cinder Linh är kända som Nya Beijings bästa mekaniker och spenderar sina dagar på marknaden för att arbeta, per order från sin styvmamma. En dag dyker kronprins Kai upp framför hennes marknadsstånd och ber om Cinders hjälp. Han har med sig en gammal android som Cinder misstänker måste innehålla något väldigt speciellt, det finns ju ingen anledning till att kejsarfamiljen inte skulle ha råd med den nyaste teknologin.

Plötsligt vänds Cinders värld upp och ned när hennes styvsyster drabbas av den obotliga letumosissjukan, och styvmodern skickar in Cinder som ett försöksobjekt till letumosisforskningen ledd på cyborger.

Samtidigt fortsätter kronprinsen dyka upp i närheten av Cinder, och hon gör sitt bästa för att hålla honom på avstånd, för trots att han visar intresse för henne nu finns det ingen chans att han kommer göra det när han får reda på vad hon egentligen är.
Cinder är en av de bästa böckerna jag har läst. Det var helt omöjligt att lägga ifrån mig boken och jag kunde inte vänta till att läsa resten av böckerna i serien. Rekommenderar starkt!!
En kreativ och spännande retelling av Askungen!

Det här var verkligen en berättelse som växte och växte så att jag blev helt frustrerad när den tog slut. Jag var osäker vad jag skulle tycka om den här, men det hade jag inte behövt vara. Boken är spännande och gripande med ett underhållande världsbygge.
Det här var en bok som jag verkligen tyckte om. Det är en science fiction-version av Askungen, något som jag var lite tveksam till innan jag började läsa boken. Men tji fick jag, då boken är mycket spännande och verkligen värd att läsa.

Boken tar plats i en framtida kopia av vår egna värld, men här är jorden uppdelad i fler delar. Dessa är dock större än världens delar idag. I en av dessa delar, Samväldet, lever bokens huvudkaraktär. Cinder är en ung flicka som arbetar som mekaniker för att försörja sig. Jag tyckte verkligen om Cinder som karaktär och det var kul att Meyer valde att göra henne till mekaniker, något som flickor inte vanligtvis är. Dessutom är hon en fantastisk hjältinna med mycket mod.

Det märks att handlingen är inspirerad av sagan om Askungen, men samtidigt är detta definitivt sin egna berättelse. Meyer har mixat ihop den klassiska sagan med sin egna fantasi och kommit på denna helt fantastiska berättelse.