Jag försvinner i mörkret

I'll Be Gone in the Dark
Bok av Michelle McNamara
Journalisten Michelle McNamara blir besatt av att lösa gåtan om en mängd mord och våldtäkter som inträffade i Kalifornien under 1970- och 1980-talet. McNamara misstänker att det handlar om en och samma gärningsman, tvärtemot polisens teorier vid tiden då brotten begicks. Boken, som bidrog till att seriemördaren greps, inkluderar samtal med offer, poliser och andra inblandade.
Jag lyssnade på denna som ljudbok på engelska.

Hade jag gjort som jag tänkte först och köpt den för att läsa tror jag den blivit avbruten tidigare. Väldigt mycket namn och information. Det hoppade mycket fram och tillbaka. Var i allmänhet lite rörig.

Förlåter en hel del för att författaren avled innan boken var färdig. Dock så tyckte jag att avsnittet med mannens inläsning var ett bra inslag.
True crime när den är som BÄST.

Efter att ha sett dokumentären om Michelle McNamara visste jag. Den boken måste jag läsa. Och det nu. Jag har alltid haft en skräckblandad fascination för True crime. Det mänskliga psyket intresserar mig. Likaså skrämmer mig. Vid det här laget har jag nog sett de flesta dokumentärer som finns i ämnet men det är en sak som alltid har stört mig. Var är brottsoffren? Vem nedtecknar deras historia?

Många böcker i ämnet True crime tenderar tyvärr att fastna i berättelsen om en förövare med trasig uppväxt. Brottsoffrens upplevelser och erfarenheter handlar ofta i skuggan av gärningsmannens profil. Här gör Michelle McNamara en heroisk insats. Allt började med att hon började med bloggen TruecrimeDiary.com. I ett tjugotusen bitars pussel får man som läsare följa med Michelle i hennes jakt på svar om vem förövaren (EAR, även kallad Golden State Killer) egentligen är. Hon gör gedigna efterforskningar på nätet och har ett antal olika samarbeten och intervjuer med poliser som arbetat eller fortfarande arbetar med fallet vid tiden hon skriver boken.

Men man får också följa Michelles egen resa ned i mörkret. Hur hon försvinner in i sig själv. Fångad i en oövervinnerlig besatthet i att fånga en sadistisk våldtäktsman och mördare som tycks övervinna allt och alla. Sättet hon skriver på berör verkligen och jag måste erkänna att jag läste boken i flera etapper. Den kom nästan för nära ibland. Jag behövde pausa mörkret. För faktum är att man känner varenda doft, smak när hon berättar. Hur avspärrningstejpen fladdrar utanför ännu ett brottsoffers hus. Skräcken i att vakna av ett ljussken riktat rakt mot ansiktet. Håren reser sig på armarna. Igen och igen. Men det går inte att sluta läsa.

Tyvärr fick ju Michelle inte vara med när man, mycket tack vare HENNES fantastiska arbete och efterforskningar, lyckades fånga förövaren. Men hennes ord kommer för alltid finnas med oss. Hennes omtanke och vördnad för alla drabbade. För alltid nedtecknat. Det finns faktiskt inga ord. Hennes språk är dessutom något utöver det vanliga. Fullkomligt magnifikt.

Har du läst den här boken bär du den med dig för alltid.
Mina varmaste rekommendationer.
Jag läste nånstans om Michelle McNamaras besatthet av the Golden State Killer och att hon skrivit en bok om denne seriemördare. Men boken kom ut posthumt 2018. Michelle McNamara avled hastigt 2016. Hon var då nästan färdig med sitt manus, men det har skrivits ihop till slutversionen av Jag försvinner i mörkret. Dessutom greps mördaren 2018, samma år boken kom ut, nåt som hon inte fick uppleva, men som det sägs att hon bidrog till med sin jakt på honom.

The Golden State Killer fick faktiskt sitt öknamn av Michelle McNamara. Mördaren, som egentligen heter Joseph James DeAngelo, härjade från mitten av 1970-talet. Under cirka tio år begick han över 50 våldtäkter och mördade minst tolv personer. Den här boken handlar emellertid inte bara om mördaren utan även om författaren själv som blir så besatt av att komma på hans identitet att det mycket troligt driver henne in i en för tidig död. Metodiskt går hon igenom alla utredningar. Hon är honom på spåren och det är det enda hon ägnar sig åt. Make och barn skildras i den här boken mest som störningsmoment i hennes arbete.

Det här är en fascinerande historia. Tyvärr hoppar den väldigt mycket och den är ju sammanställd av någon annan/några andra än författaren eftersom hon avled. True crime-historier fascinerar mig eftersom jag vill förstå vad som ligger bakom att vissa människor kan göra så hemska saker, att de inte har några spärrar. Deckare ger fiktiva berättelser, men true crime är sanna historier. Jag var faktiskt ensam när jag läste den här boken och det var läskigt…

Mitt omdöme blir högt.
Under 1970- och 1980-talet begicks tolv mord och femtio våldtäkter i Kalifornien och polisen lyckades aldrig hitta gärningsmannen. Många år senare blev journalisten Michelle McNamara övertygad om att de fruktansvärda handlingarna hade utförts av en och samma person. På sin blogg presenterade McNamara resultaten av sitt grundliga researcharbete, samtidigt som hon blev mer och mer besatt av fallet. När boken till slut gavs ut bidrog den till att Golden State Killer äntligen kunde gripas. En spännande och obehaglig historia om ett verkligt fall.
Den var inte riktigt som jag hade förväntat mig. Brotten var mer detaljerade och det mycket mer personliga delar om Michelle än vad jag trodde skulle vara med. De sistnämnda kunde ha utelämnats alternativt skalats ber en hel del tycker jag. De fick boken att sväva bort från målet på något sätt och jag tyckte att de personliga delar om Michelles liv var lite tråkiga därav det låga betyget.