Flickorna

The Girls
Bok av Emma Cline
Emma Clines succédebutroman ”Flickorna” är en fiktiv skildring av en av de unga flickor som kom att bo på Charlie Mansons ranch i Kalifornien 1969. Huvudkaraktären Evie Boyd blir en av Mansons flickor och lever på ranchen under sommaren som ledde fram till den så kallade Mansonfamiljens bestialiska mord i Hollywood.
En varm sommardag 1969 får 14åriga Evie upp ögonen för en grupp tjejer hon finner fascinerande och snart skall komma djupare in på livet.
Utan någon vuxen i hemmet som bryr sig om henne är hon ung, vilsen och sökande och förstår inte omedelbart att hon hamnat i mitten av en sekt. Sekten leds av karismatiske "Russel", men det är en av "Flickorna" som skall komma att bli föremålet för Evies besatthet.

Denna bok är baserad på de händelser som utspelade sig kring morden som rör Manson-family.
Den är berättad ur ett fiktivt perspektiv med ett otroligt målande, vackert författarspråk där man bland bladen verkligen andas 60-tal.
Författaren skildrar här maktmissbruk och utsatthet på ett väldigt rått vis, berättat ur ögonen på en skör tonåring, vilket gör boken intressant, berörande och djup, men även en aning diffus.
Helt klart en läsrekommendation.
Evie Boyd är fjorton år gammal och sommaren har precis börjat. Hon är olycklig och uttråkad och känner inte att hon passar in hemma med sin ensamstående mamma. Så möter hon den karismatiska Suzanne som bjuder in henne till sitt hem, som hon kallar Russels ranch. Suzanne är en de unga flickor som bor på Russels ranch. De säger att de tillhör Russels familj. Evie Boyd lockas av deras fria livsstil och deras dyrkan av Russel.

Som läsare får man följa med Evie Boyds upplevelser som del av Russels storfamilj, vilket är en fiktiv version av Charlie Mansons familj. Emma Cline skildrar, genom denna fiktiva berättelse, väl vad som hände under den sommar som ledde fram till de bestialiska mord som utfördes av Mansons familj i Hollywood 1969.

Emma Cline har skrivit en utmärkt roman som skildrar hur det är att växa upp och känna att man inte passar in. Samtidigt är romanen en stark skildring av hur unga kvinnor blir sexuellt utnyttjade. Men det är också en roman om att bryta sig loss från destruktiva miljöer och växa upp till en stark person med integritet.
"Flickorna" tar en tillbaka till 1969 där en fasansfull händelse ger historien ett driv och en underliggande spänning genom hela boken. Den är mycket välskriven och fängslande, tidvis otäck men samtidigt intressant och väckte både funderingar och en historisk nyfikenhet hos mig som läsare.
Jag vill väldigt gärna tycka om boken, men jag gillar den inte alls. Jag lyssnade på den som ljudbok och jag tyckte den var alldeles för rörig och jag fattade inte alls om det var dåtid eller nutid och vilka personer som hörde till vilken tid. Det var verkligen jättejobbigt att inte veta vem som var vem och när i tiden det utspelade sig. Det kunde varit mycket tydligare, i alla fall i ljudboken. Det kan ju vara det som är problemet. Att jag lyssnade på den.
Jag gillar ändå Clines språk. Det känns väldigt enkelt och fint.
Jag tycker det är väldigt intressant med sekter och jag tycker om att läsa om det. Men denna bok var alldeles för rörig för mig. Tyvärr!