Blindtunnel

Bok av Tove Alsterdal
Sedan Daniel blev arbetslös har han förändrats. Istället för att titta på jobbannonser så tittar han på husannonser. En dag hittar han en vingård vars pris verkar för bra för att vara sant. Daniel övertygar sin tjej Sonja att sälja radhuset i Sverige. De lämnar landet för sitt livsprojekt på vingården, ett projekt som omvandlas till en mardröm. Varför har vingården inga speglar? Varför var gården så billig?.
Jag kände mig lurad på den här boken eftersom den hade utsetts till Årets bästa deckare 2019. Den känns inte som en deckare tycker jag. Det är mer en historisk roman, som tar upp ett intressant och ganska okänt ämne. Hur tyskarna i Sudetenland behandlades efter andra världskriget, och det är ingen vacker historia. Lite spänning finns dock med i romanen.

Ett tips är att börja läsa Toves Tackord sist i boken för då förstår man vad boken handlar om.

Kände mig besviken!
Jag blev väldigt besviken på denna bok eftersom den hade utsetts till Årets bästa deckare 2019 i Dagens Nyheter. Det är ingen deckare, tycker jag, utan mer en historisk roman, som visserligen tar upp ett intressant och inte så känt ämne. Hur tyskarna i Sudetenland behandlades efter Andra världskriget och det är ingen vacker historia.
Boken är mycket välskriven, men jag tycker inte om huvudpersonen och kommer inte någon av personerna in på livet. Tyvärr, mina förväntningar var mycket större.
Verkligen intressant för mig som har påbrå från sudetenland. Älskade tipsen i slutet så man kan fördjupa sig ännu mer. Jag måste bara läsa mer av denna författare.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Blindtunnel är en mycket intressant bok där man får följa Sonja och Daniel, som lämnar livet i Sverige och köper en övergiven vingård i Böhmen för att starta på nytt. Daniel börjar att renovera den förfallna gården och under huset upptäcker han en vinkällare men också något betydligt mer skrämmande. Man förflyttas också till tiden före och efter andra världskriget och händelserna i det som en gång kallades Sudetenland. Den perioden med fördrivningarna från Sudetenland är hämtad ur verkligheten och finns förvånansvärt lite skrivet om. Det betyder att jag fick lära mig mycket som jag inte kände till. Uppskattar att i slutet av boken finns rekommendationer till litteratur om man vill fördjupa sig i historien. En mycket läsvärd bok.
Det var faktiskt inte så länge sen som jag började läsa Tove Alsterdals böcker. Ibland har jag gillat dem jättemycket, ibland lite mindre. Det handlar inte om att de är dåligt skrivna utan mer om rent tycke och smak. När jag nätshoppade böcker i november 2019 var en av böckerna jag beställde Blindtunnel, nyutkommen i pocket. Pocketutgåvor känns mer och mer för mig eftersom jag nästan alltid har en bok med mig, till exempel i jobbryggsäcken. Nu har jag läst ut Blindtunnel – och det var en läsupplevelse i positiv bemärkelse, säger jag direkt.

Bokens huvudpersoner är Daniel och Sonja. Så småningom får läsaren veta att Daniel har förlorat sitt jobb och delvis fotfästet i tillvaron. En aning på vinst och förlust säljer han och frun sitt radhus i Sverige och köper en gammal vingård i Sudetenland. Gården har stått tom väldigt länge, men Daniel griper sig an renoveringen. Lite mer oklart är det vad Sonja gör om dagarna, hon besöker byn och försöker socialisera med folket som bor där. Daniel hittar en märklig vägg nere i källaren. Han slår ut den och hittar en vinkällare – men också nåt mindre trevligt. Förutom detta kommer det fram att såväl Sonja som Daniel har hemligheter.

Alltså det här är så ruggigt redan från början. Författaren lyckas få mig intresserad direkt, för ruggigheter älskar jag. Att bygga upp såna stämningar litterärt klarar emellertid inte alla. Det gör Tove Alsterdal. En känner liksom genast att nånting… är fel… Det är nåt som inte stämmer. Jag får också associationer till Maria Ernestams bok Innanför murarna, dels vad gäller temat, dels också det där lite övernaturliga inslaget – om det nu är nåt sånt… Det kanske ”bara” är verkligt…

Mitt omdöme blir det högsta.
Daniel och Sonja lämnar Sverige och köper en gammal vingård i Sudetenland, på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien, för att börja ett nytt liv. Med avstamp i det som händer dem, nystas en annan berättelse upp. Om kriget, och om händelser som det inte har berättats mycket om. Det är rasande skickligt gjort, och oavbrutet spännande. En klar fullpoängare!