Små stora saker

Small Great Things
Bok av Jodi Picoult
Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en färgad person ska ta hand om deras barn, Davis. När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först och gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Men det är redan för sent. När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den mediauppståndelse som rättegången innebär. Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan. Turk, som från barnsben formats till en vit-makt-anhängare och som lever enligt sin tro. Jodie Picoult har aldrig tvekat inför de svåra frågorna, men det hon gör här överträffar allt. Intelligent och uppriktigt utforskar hon ras, privilegier, fördomar och rättvisa. Små stora saker ger oss tankeställare snarare än enkla svar. JODI PICOULT är med osannolika 14 miljoner sålda böcker en av USA:s absolut bäst säljande författare. Hon har bland annat skrivit Allt för min syster en roman som gripit läsare över hela världen, sålt 3 miljoner exemplar bara i USA, och som nu också filmatiserats med Cameron Diaz i en av huvudrollerna. Även romanen Små stora saker ska bli storfilm, med bland andra Viola Davis och Julia Roberts i rollerna. Jodie Picoult bor med sin man och tre barn i New Hampshire. #1 på New York Times Bestseller-lista En Sunday Times Bestseller Den viktigaste roman Jodi Picoult någonsin har skrivit. Washington Post Ingen bok kunde ligga mer rätt i tiden än Små stora saker. Den fick mig att ta en omsorgsfull ny titt på mina egna fördomar. Metro Mästerlig. The Independent
Jodi Picoults roman "Små stora saker" är lite av en tegelsten, men ändå väldigt lättläst och viktig! Det jag visste om den när jag började läsa var att den handlar om rasism, men det är djupare än så. "Små stora saker" handlar nämligen inte bara om den uppenbara rasismen. Du som läser boken kommer förstå vad jag menar.

"Små stora saker" är välskriven och ja, den var emellanåt lite långsam i berättandet, men jag tror att berättelsen vann på det. På det här sättet skrapade inte Jodi Picoult bara på ytan, utan man märkte att hon tog ämnet på största allvar och hon berörde mig som läsare.

Om du bara vill läsa en enda bok det här året, rekommenderar jag Jodi Picoults "Små stora saker".
Mycket känsloladdat verk om rasism och vitt privilegium i ett drama som utspelar sig i rätten. Med stora tydliga drag redogör författaren över att vitt privilegium finns överallt och påverkar så många människor, och framförallt i USA som berättelsen utspelar sig. En mycket aktuell bok.
Små stora saker är den bästa bok jag läst på länge. Rykande aktuell om ras och fördomar trots att den skrevs redan för några år sedan.
Turk är en vit- maktanhängare som med sin fru Britt just blivit föräldrar till sonen Davis. Föräldrarna ser den färgade barnmorskan Rut som arbetar på förlossningen men accepterar inte att hon, en afroafrikansk person, ska ha med barnet att göra och en instruktion om detta läggs till journalen. Då Rut tillfälligt lämnas ensam slutar Davis att andas och Rut vågar först inte ingripa och när hon ändå gör det är det för sent och barnet dör.
Föräldrarna anser att Rut velat hämnas att hon fråntogs vårdansvaret och anklagar henne för överlagt mord.

En lång rättegångsprocess startar och man får följa den genom de inblandades röster. Den vita privilegierade försvararen som inte vill tala om ras. Den vite mannen Turk som är uppvuxen med stark vitmakttro och Rut en modern yrkeskvinna med fel hudfärg.
Våra aktiva och passiva fördomar blottläggs. Mycket bra. Rekommenderas.
Det här är en fantastisk bok - Små stora saker av Jodi Picoult.

Temat i boken, rasism, är viktigt och ständigt aktuellt och jag gillar hur författaren diskuterar innebörden av fenomenet och utmanar genom att beskriva hur rasism, på oerhört många sätt, kan ta sig olika uttryck, aktivt eller passivt.

Ruth är afroamerikan och arbetar som barnmorska när Brit och Turk, blivande föräldrar och vit makt-anhängare, vägrar låta en barnmorska med Ruths ursprung ta hand om barnet. Komplikationer med den nyfödda leder till att barnet dör och en process om mordanklagelse inleds mot Ruth. Kennedy är den vita försvarsadvokaten som kopplas in, och som utgör en av de tre rösterna i boken.

Jag älskar hur Picoult använder tre olika perspektiv i berättelsen; en svart kvinna som lever hela sitt liv med att möta misstro, skepsis och förutfattade meningar, en vit, priviligierad och högutbildad kvinna, som är vänlig och välvillig om än lite naiv, mån om att acceptera och respektera alla, men som i hela sitt liv levt med de förmåner som hennes hudfärg ger henne samt en vit, ung man som hela sitt liv lärt sig att försvara den egna, ariska rasen på destruktiva sätt.

Picoult använder mycket stiligt Ruth för att i berättelsen förklara och exemplifiera för Kennedy hur rasismens ansikte ser ut för henne och många andra; att det handlar om en skev maktbalans och att den är strukturell och inte nödvändigtvis ständigt uppenbar och synlig för den som inte lever med det.

Jag tycker Picoult på ett begåvat sätt utforskar rasism och diskriminering, privilegier och rättvisa. Det är inte en lång förmaning om vad som är rätt eller fel, utan snarare en skicklig diskussion om bakgrunden till utvecklingen. Den skapar frågor och reflektioner och öppnar dörrar för synvinklar som är viktiga för förståelsen, exempelvis hur längtan efter tillhörighet och gemenskap kan leda till destruktiva relationer och kontakter och hur en människa kan lära sig att leva på det enda sätt den känner till, det sätt en är uppvuxen med.

Jag kan å det varmaste rekommendera Små stora saker. Jag ger den 5 av 5!
boken handlar om Ruth som arbetar som barnmorska på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en färgad person ska ta hand om deras barn, Davis.När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och den lilla bebisen avlider. Föräldrarna anklagar Ruth för att ha dödat deras son, och vi får följa Ruth berättelse och advokaten som ska försvara Ruth vid rättegången och även pappan till bebisen. Jag har diskuterat denna välskrivna och intressanta bok som väcker så mycket känslor och tankar hos mig . En bok om rasism , fördomar, och om rättvisa. Vi gav alla fyra denna bok högt betyg och jag vill läsa mer av denna författaren.
Joid Picoult skriver träffsäkert och med ett lättsamt men medryckande språk. Alla böcker jag läst av Picoult tycker jag har tagit upp intressanta ämnen och hon är skicklig i att beskriva de olila karaktärernas perspektiv. Detta är en bok som utmanar och belyser fördomar. En bra bok!