The Hate U Give

Bok av Angie Thomas
Starr Carter är 16 år och bor i en fattig förort samtidigt som hon studerar på en högt rankad privatskola i staden. Allt går bra till den dagen hon ser sin barndomsvän skjutas ihjäl av polisen. Hon är det enda vittnet. Ska hon vittna eller inte? Vad hon än väljer att göra får det stora konsekvenser för alla inblandade.
En mycket läsvärd och bra bok om rasism, klasskillnader, utanförskap och att inte riktigt passa in. Trots att den avhandlar tunga ämnen kändes boken aldrig tung, snarare hoppfull. Trots trauman och hemskheter kan man ändå leva vidare och uppleva stunder av glädje. En oerhört bra och fin bok!
Vi får följa Star som är en 16-åring tjej i USA. Hon bor i ett fattigt kvarter men går i en fin skola. Hennes vän blir skjuten av polisen. Intressant om rasismfrågor, men även bra skildring av tonårslivet.
Det här är en mycket bra ungdomsbok och det är författarens debutbok! Den tar upp ämnen som hur det är att gå i en "vit" skola, rasism, leva i ett område med gång och att ständigt vara rädd för polisen just pga att man har den hudfärg man har. Jag vet att det är en ungdomsbok men jag tycker att ALLA borde läsa den här. Den tar upp väldigt viktiga ämen.
Väldigt viktigt och bra ungdomsbok om rasism och klasskillnader, hur polisen skjuter ihjäl en pojke, om kärlek och konflikter. Läs den!
The hate u give handlar om Starr som bevittnar sina två bästa vänner bli skjutna. Boken tar upp viktiga ämnen så som rasism och förtryck.
The Hate U Give av Angie Thomas
Här har vi en bok som väcker tankar och man läser om en ”värld” som är vardag för många men som är helt främmande för mig. Jag hade riktigt svårt att lägga ifrån mig boken och varje ord berörde mig på ett sätt som jag tidigare inte upplevt. Vi (jag) lever i en skyddad värld från förtryck men vi behöver öppna upp våra ögon och inse att allt detta sker dagligen.

En bok så värd att läsa både av unga och vuxna. Nu väntar filmen som jag bara har hört gott om.

✊🏾✊🏾✊🏾✊🏾✊🏾 av ✊🏾✊🏾✊🏾✊🏾✊🏾
Säg hans namn.

Starr blir vittne till hur hennes vän Khalil blir skjuten till döds av en polis. Han var obeväpnad. Berättelsen är väldigt aktuell, det är något som skulle kunna hända(har hänt redan) och ingen skulle bli förvånad.

En av de mest känslosamma böckerna jag läst. Den kommer få dig att gråta men ibland är det vad som behövs. Läs den, minns den. Vita privilegier är verkliga, likaså rasism.
The Hate U Give av Angie Thomas
________________________________________

The Hate U give är en mycket aktuell bok. Det är en ungdomsroman skriven av Angie Thomas. Boken är mycket aktuell nu med Black Lives Matter-rörelsen.

The Hate U Give handlar om Starr Carter. Hon är 16 år gammal och lever i två skilda världar; den fattiga förorten som är hennes hem och den fina privatskolan inne i stan. Starr upplever att hon inte kan vara sig själv 100 % i någon av de här världarna. Hon är tvungen att tona ner sin attityd och sitt sätt att prata när hon är i skolan. När hon är hemma i förorten måste hon tona ner sina ambitioner.

En kväll när hon är på väg hem från en fest tar hennes liv en helt ny vändning. Hon ser sin bäste vän Kahlil bli skjuten och dödad av en polis. Nu hamnar Starr i händelsernas mitt och hon får påtryckningar från alla håll och kanter. Polisen vill att hon ska komma dit, människorna i hennes närhet kräver rättvisa och upprättelse för mordet. Samtidigt finns det de som inte vill att Starr vittnar om vad hon har varit med om och de är mycket tydliga med vad som kan hända om hon gör det. Starr vet att hur hon än vänder sig och vad hon än väljer att göra, kommer det att få konsekvenser för hennes liv och för hennes närmastes liv.

Angie Thomas språk är ett ungdomsspråk och det förekommer både uttryck på engelska, slang och rap/hip-hop språk i romanen. Boken är lite tung att komma in i på grund av detta, men när man blir van språket så flyter boken på och man vill veta vad som kommer att hända.

Jag rekommenderar boken och man kan läsa den som vuxen även om det är en bok som i första hand riktar sig till ungdomar. Romanen leder till bra diskussioner och man kan dra många kopplingar till dagens USA och BLM-rörelsen.
Har läst denna viktiga bok. Den handlar om Star som förlorar sin killkompis pga av 2 poliser som tror att han har ett vapen i bilen. Han blir då ihjälskjuten! Sen får vi följa Star, hennes familj och vänner genom sorgen. Rekommenderas verkligen!
Boken handlar om 16-åriga Starr vars barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av polisen framför hennes ögon. Boken följer Starrs liv efter skjutningen där hon bland annat håller hela händelsen hemlig för sina skolkompisar. Starr är svart, bor i det ghettostämplade området Garden Heights och vill därför inte sticka ut mer än nödvändigt i sin skola som huvudsakligen består av rika vita ungdomar.
The hate U give kändes så viktig att läsa, speciellt just nu. Boken är 3 år gammal redan men det kändes som att den kunde varit skriven igår med tanke på det tyvärr ständigt aktuella temat polisbrutalitet.
Trots att boken kategoriseras som YA (vilket inte direkt är något som jag brukar läsa) så tyckte jag så mycket om den. Angie Thomas skriver på ett enkelt men fängslande sätt vilket gör det svårt att lägga ifrån sig boken.
Kan man ens recensera en såhär viktig bok? Det är iallafall omöjligt att ge något annat än 5/5. Det är en YA-bok vilket märks på språket och det är något som jag tycker tillför något i historien. Det blir både nära och äkta på ett väldigt drabbande sätt. Boken är sorglig, hemsk, orättvis men visar också styrkan i att stå upp för varandra och att våga stå upp för andra. Otroligt stark.

Även om jag VET att rasism (i alla dess former) finns så blir jag gång på gång chockad över hur världen fungerar. Just denna boken är inte based on a true story men tyvärr får man läsa snarlika historier på nyheterna... Läs och lär.
The hate U give är Angie Thomas debutbok, en bok om rasismen i USA som redan beskrivs som en modern klassiker. Den fattiga miljön i boken liknar den där hon själv växte upp och hon har velat skildra lite av den tillvaro som finns där och den rasism som finns överallt.
Boken är översatt till svenska av Amanda Svensson och även den svenska utgåvan har en engelsk titel, eftersom det är ett citat som är centralt i boken.

Vad handlar boken om?
Starr Carter är bokens huvudperson. Hon är 16 år och lever i två olika världar. Den ena världen är den där hon bor, i en fattig förort där nästan alla är svarta. Den andra världen är den fina privatskola hon går på som ligger inne i stan, där nästan alla är vita. Hon skiljer sina olika världar åt och beter sig olika beroende på var hon är. Samtidigt är det lite slitsamt att leva så.

I början av boken skjuts Starrs barndomsvän ihjäl av en polis, utan att han gjort något. Starr blir det enda vittnet och händelsen drar igång en rad andra händelser. Det blir protester på gatorna, hot, hon måste bestämma om hon ska vittna eller inte, och allt ställs på sin spets. Rasismen blir tydlig, liksom gängens makt och hur fjärran hela den verkligheten är för nästan alla de ungdomar som går i den fina privatskolan.

Vad är bra med boken och vad är mindre bra?
Bokens karaktärer, händelser och miljöer är skrivna på ett sätt att de känns väldigt levande. Det finns ett tempo i språket som gör att nerven i händelserna skildras lika mycket genom sättet boken är skriven på som genom det som beskrivs. Väldigt bra och angeläget är också bokens ämne. En polis skjuter ihjäl en oskyldig svart kille, vi har hört det på nyheterna så många gånger, men här får man möjlighet att komma närmare. Med The hate U give är det möjligt att få känna hur det kan vara. Vem en person som blir ihjälskjuten skulle kunna vara, varför han hamnat där, vem som finns runt honom och som påverkas när han dör. Man får komma närmare miljöer, maktstrukturer och den rasism som är svår att riktigt förstå på andra sätt. Allt är så väldigt snyggt gjort att det faktiskt inte finns något negativt att säga om boken. Möjligen skulle det vara att den är så tjock att man kan få ont i händerna av att sträckläsa den, vilket man vill göra.

Vem kan den här boken passa?
Boken riktar sig till ungdomar eller unga vuxna, men den kan lika gärna läsas av äldre vuxna. Det är svårt att inte fångas av handlingen i boken och berättelsen är skriven på ett väldigt gripande sätt. Det är den typen av bok som man saknar redan när man stänger den efter att ha läst den sista sidan och där man önskar att man fick en chans att umgås mer med personerna som finns i den. De känns så levande.

The hate U give passar därför alla som verkligen vill fångas av en bok. Kanske för att de är intresserade och tycker om själva läsandet, men kanske passar den ännu bättre för någon som vill få en bild av hur rasismen i dagens USA kan se ut. Den passar samhällsintresserade och engagerade människor, både ungdomar och vuxna.

Boken kan dessutom användas i undervisning. Förutom att den är väldigt engagerande finns det en lärarhandledning med ett kopieringsunderlag som är skapat av Pär Sahlin.