Vinternoveller

Bok av Ingvild H. Rishøi
Dessa kritikerhyllade och klassmedvetna noveller är skrivna med empati så det känns i hjärtat, men utan sorg. Här blandas verklighet och saga på ett säreget sätt och liknelser med H. C. Andersens sagor ligger nära till hands. Det kan handla om ett vintrigt och isigt landskap som utgör scen för en syskonskaras flykt.
5 utgåvor
Välj utgåva
VinternovellerDanska - Pocket
ISBN: 9788793209091
VinternovellerNorska - Inbunden
ISBN: 9788205461307
VinternovellerSvenska - Pocket
ISBN: 9789198395211
VinternovellerNorska - Ljudbok
ISBN: 9788242158161
VinternovellerNorska - Pocket
ISBN: 9788205478305
Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi innehåller tre långnoveller som handlar om tre personer vilka hamnat utanför samhällets ramverk. En mor har inte råd att köpa nya underkläder till sin dotter, en man har nyss avtjänat ett fängelsestraff och har svårt att klara av livet utanför murarna. En storasyster behöver fly från en ohållbar familjesituation med sin lillebror och lillasyster.

Det här är berättelser som skaver men i slutändan finns hopp om en hjälpande hand. Rishøi belyser social utsatthet utan att det blir sentimentalt och hon gestaltar karaktärer som är helt igenom mänskliga. Missa inte detta guldkorn till bok!
Vinternoveller innehåller tre noveller av den norska författaren Ingvild H. Rishøi. Den gemensamma nämnaren är att alla berättelser berör familjerelationer och människor som på ett eller annat sätt befinner sig i utkanten av samhället. Mer vill jag inte berätta.

.

Vinternoveller var en magisk, sagolik upplevelse! Rishøi har ett vackert och rättframt språk, med värme och stor respekt skildrar hon människor som drabbats av samhällets orättvisor. Karaktärerna som målas upp under läsningen är oförglömliga och komplexa, på få sidor lyckas Rishøi teckna fram berättelser och personer som känns mångbottnade och verkliga. Novellerna är osentimentala, men de kryper under skinnet och berör. Människoödena är drabbande och efter att jag slog igen boken har jag inte kunnat släppa dem.
De första två novellerna var väldigt starka, men den tredje golvade mig fullständigt. Jag vill verkligen rekommendera Vinternoveller, den är en ny favoritbok och får utan tvekan full pott! ❄️❄️❄️❄️❄️/5.
En bok som innehåller 3 noveller som jag inte hade superhöga förväntningar på, MEN så fin bok (både utsida & insida). Min första 10- poängare hittills i år och det säger väl något.

Den röda tråden genom alla 3 novellerna är klass, utanförskap och kärlek. Alla berättelser känns och är gripande. Så fint skrivet och har absolut blivit en liten guldklimp i min boksamling.

Läs!