Ett halvt liv av kärlek

Half a Lifelong Romance
Bok av Eileen Chang
»En gigant inom modern kinesisk litteratur« The New York Times   Manzhen är en ung arbetare på en fabrik i 1930-talets Shanghai. Där möter hon Shijun, sonen till en välbärgad köpman. Trots familjernas motstånd blir de förälskade och börjar drömma om ett liv tillsammans. Men så tvingar omständigheter dem isär. Efter fl era års separation återförenas de, men håller deras kärlek fortfarande? Ett halvt liv av kärlek är en ömsint och gripande roman om kärlek med förhinder. Den ger också en fascinerande inblick i kinesiskt vardagsliv under 1900-talets första hälft, framför allt för kvinnor. Här fi nns det totala beroendet av män, det ständiga hotet om våld, ofriheten och kraven från familjen som gör det omöjligt att själv bestämma över sitt eget liv.   »Ett lågmält mästerverk« New York Times Book Review
Lågmält om kärlek

Eileen Chang berättar om kärlek i mellankrigstidens Shanghai. Hon berättar om kvinnors begränsade frihet och deras beroende av män i livets olika skeenden.

Dialogerna kanske inte alltid har åldrats med värdighet. Det märks att detta ursprungligen var en följetong från 1940-talet. Med detta sagt är det ändå en bok väl värd att läsas för den lågmälda och ömsinta kärleksberättelsens skull.
Nu har jag under den senaste tiden läst otroligt många bra böcker, så möjligtvis har ribban för en bra bok höjts. Tyvärr känns den här boken bara...okej.. Jag är ju visserligen inte heller en ”romance” fantast eller hur man nu ska klassificera genren...

.

Hur som helst, tänk er en kinesisk variant av Downtown Abbey, familjedraman, kärlek och intriger. Lite så känns det när jag läser... Boken kom ursprungligen ut 1948 så visst är det ett tidsdokument som sannolikt speglar tidsandan väl.... Har även varit en hel del i Shanghai och Suzhou så det var lite kul att läsa om hur det var där på 30-talet.

.

Tyvärr känns dialogerna stundtals ytliga och överflödiga, det är många sidor och blir mycket skumläsande. Det är endast ett fåtal referenser till det historiska sammanhang boken utspelar sig i...så summa summarum var det här ”bara” okej...Men kul att ha läst en klassiker !

.
Den här boken hittade jag på tack vare #aretsvarldsbocker på Instagram. Vi åker till Kina där vi får följa Manzhen som träffar Shijun och förälskar sig. Vi får följa dem bägge samt ytterligare en man som är kamrat med dem bägge (dessa kinesiska namn, kommer inte ihåg vad han hette). Vi får följa familjelivets mödor som innebär försörjningsbördor och ingrodda sociala vanor som måste följas. I början är boken nästan lite seg men sen blir den en stund t.o.m. spännande. Det är bara att konstatera – livet blir inte alltid som man tror. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och är du en läsare som inte är ute efter actionböcker så kan jag varmt rekommendera den.