Morden vid världens ände, #1

Lika i döden

Bok av Anna Roos
Vera Jansson åker tillbaka till sin hemstad för att genomföra ett revisionsuppdrag. Hon har inte varit i Trosa sedan hon anklagade en framgångsrik entreprenör för att vara alltför närgången. Nu är hon dock på plats men känslor är upprörda och en vän från barndomen dör. Har det något samband med det som hände för länge sedan?.
En revision av ett företag som leder till att bli rena rama detektiv jobbet som får tillbaka blickar från barndomen, ungdomens år. Minnen, sorg, glädje, önskan, undran...
Ett mörker. Känns som en slöja hänger över. Men det skapar den perfekta stämningen för boken & dess innehåll.
Jag hade inte ens susning vem den skyldiga var & det gillade jag. Jag brukar annars kunna lista ut det. Men tankarna far runder mellan de olika personerna & jag vände & vred. Kan det va den, kan det kanske vara den & för att. Skapade spänning. Ett grymt spännande slut som man ikke anade....
Snöflingor dansar ner över kullerstenstorget. Rimfrosten gnistrar på klocktornet och löpsedeln utanför bokhandeln spår att den sibiriska kylan snart är här. Igår var torget fyllt av människor. Nu är platsen öde, så när som på den nakna mannen som sitter orörlig i kungatronen barnen byggt. Vera Jansson gjorde sig impopulär på sin hemort när hon som ung beskyllde en av stadens entreprenörer för oönskade närmanden. En anklagelse som inte gick att styrka och som hon senare tog tillbaka. Vera har därför inte satt sin fot i Trosa på flera år när en av hennes barndomsvänner hittas död. Samtidigt får hon i uppdrag av sin chef att ansvara för revisionen av ett företag på orten. Hennes återkomst väcker starka känslor och snart står det klart att små oförrätter i det förflutna kan få stora konsekvenser i nutid. Å-barnen var vad de kallades, barnen som bodde i de pittoreska villorna vid Trosaån. När natten kom kröp de samman framför brasan och lyssnade till Veras fars sagor. »Bara en till«, brukade de vädja när han läst färdigt, men oavsett hur många historier han berättade gick solen alltid ned och mörkret sänkte sig över husen vid ån.

Äntligen en deckare som inte har en drös våldsamma scener. Det var väldigt uppfriskande just nu. Jag tycker även om det mer subtila i vissa scener och att handlingen får ta plats. Det tillsammans med ett bra persongalleri, med mycket psykologiska abrovinker, härliga miljöbeskrivningar och pusslande gör att detta blir en bladvändare. Jag är helt klart nyfiken på att få läsa del två som jag fått i brevlådan!

Betyg: En svag ♥️♥️♥️♥️♡ (4/5)
Spänningsroman som utspelar sig i Trosa, första delen i en triologi. Väldigt spännande med inslag från de klassiska sagorna. Välskriven bok som var svår att lägga ifrån sig!
Annas nya serie utspelar sig i den lilla idylliska staden Trosa. Den nya serien har ett genomgående sagotema och i Lika i döden dras det paralleller till sagan om kejsarens nya kläder.
En välskriven bok med en spännande intrig med mycket lite våld, så vill du ha mycket blod och våldsamma scener kanske du blir besviken för det här är en ganska snäll deckare.

Vera som är huvudkaraktären är varken polis eller journalist vilket verkar vara det mest brukliga i dagens deckare. Nej hon är revisor.
Den här boken är ingen tegelsten men det gör inget för Anna för in det hon vill berätta utan massa onödiga utvikningar, vilket gör att Lika i döden är en bok som går snabbt att läsa men för den skull saknas inte detaljer och andra viktiga element. Det krävs att du som läsare inte hoppar över eller försöker dig på någon typ av skumläsning.
I huvudsak en bra deckare men tyvärr så är det något som saknas för mig dock anser jag att den helt klart är läsvärd och jag ska med glädje fortsätta med del två som står och väntar i min bokhylla.