Mord i Falsterbo, #3

Ryttaren

Bok av Christina Olséni och Micke Hansen
I den här skruvade polisromanen är det dags för Falsterbo Horse Show, där två ryttare ska konkurrera om en OS-plats i hopplandslaget. Leopold Gyllenstierna är förhandsfavorit, men efter att ha klarat de första hindren så faller han ner och dör. Det dröjer inte länge förrän nästa mord inträffar och sätter skräck i semesteridyllen.
Denna "serie" bok är #3 i Mord i Falsterbo.
En otroligt charmig och lite skruvad polisroman som utspelar sig i Falsterbo och den årliga Falsterbo Horseshow.
Förhandsfavoriten Leopold rider in med publikens jubel men efter tredje hindret så faller han ner och dör.
Det visar sig att han inte dött någon naturlig död och direkt går spekulationerna. Denna och dom andra böckerna i serien inbjuder till mycket humor, lättsamt hanterade mord som utspelar sig i en idyllisk småstadsmiljö där man får möta poliserna Lisa, Mårten och Fredrik och även farbror Egon 84 år och det övriga pigga pensionärsgänget som följt med under hela bokserien! Underbar bok med fantastiska personligheter!
En finurlig och rolig bok med härliga karaktärer. En och annan karaktär kan man känna igen som en äldre släkting eller granne i ens närhet. Som läsare kommer man på sig själv att man sitter och skrattar för sig själv. Perfekt att läsa som avkoppling! Rekommenderar att läsa i ordning av serien som heter "Mord i Falsterbo".
Ryttaren-Mord i Falsterbo
Christina Olséni och Micke Hansen är författarduon som ligger bakom Ryttaren. 📚
📖
Ryttaren är den tredje, fristående delen i serien ”Mord i Falsterbo”. Alla böckerna utspelar sig på olika platser i Falsterbo. Ryttaren utspelar sig på Falsterbo Horse Show. Innan boken Ryttaren, kommer Badhytten och Fågelskådaren. Boken handlar om att det är Falsterbo Horse Show och det är två toppryttare från kommunen som konkurrerar om den sista OS-platsen till hopplandslaget. När Leopold Gyllenstierna hoppar, faller han ner död redan efter tredje hindret. Det är tydligt att det inte rör sig om en naturlig död. Varför? Vem? Hur? 📚
📖
Åldersgrupp: 13+ 📚
📖
Bokgenre: Mysdeckare
📚
📖
Antal sidor: 428 sidor
📚
📖
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📚
📖
Jag tycker att boken var väldigt bra, det är spänning i varje sida. Jag tycker det är bra att det är en mysdeckare, för då kan man muntra upp vardagen.
Den här deckaren utspelar sig inom hästvärlden. Det är dags för Falsterbo Horse Show, en av de största höjdpunkterna inom hästsport i Sverige. Här avlöser hoppryttare och dressyrryttare varandra och läktarna är fullsatta. Det vimlar av personer från olika länder och med olika intressen. Två ryttare tävlar om att få den sista platsen i OS-laget. Leopold Gyllenstierna är favorittippad och han rider in på banan. Folket jublar och hoppningen börjar. Men efter tredje hindret ramlar Leopold av sin häst, död. Snart inser man att döden inte är naturlig. Skanörs poliskår ger sig in i en rafflande mordutredning. Bara några dagar senare sker ett mord till som liknar det första och det känns plötsligt långt till semestern. Egon, farbror till åklagaren Fredrik, gillar det inte. Inte blir det bättre av att hans granne bjudit hem sin ungdomskärlek. På Kärleksstigen är ordningen rubbad och plötsligt är inget som det brukar.

Vad jag tycker om boken
Det här är en humoristisk deckare. Det är en lite annorlunda genre och förvisso förekommer mord i boken men inte lika mycket som humor. Som läsare kan man bli lite besviken över att det verkar som att författarna inte vågat ta steget fullt ut när det gäller just deckargenren. Brotten och polisutredningen hamnar liksom lite i skymundan och det blir mer personliga förhållanden och allt annat som kommer i fokus.

Att boken utspelar sig i hästvärlden kan vara intressant. Det är trots allt relativt ovanligt. Men något hästintresse eller erfarenhet av hästar krävs inte för att förstå boken. Hästarna är, precis som brotten, lite mer vid sidan av.
Boken ingår i en serie men den kan lika gärna läsas fristående. Det är inte vidare svårt att hänga med i handlingen eller personbeskrivningarna.

Det här är inte riktigt en bok för mig, den blir lite för tam och snäll, även jämfört med de andra böckerna i serien.