Ryttaren (Mord i Falsterbo, #3)

Christina Olséni, Micke Hansen

I den här skruvade polisromanen är det dags för Falsterbo Horse Show, där två ryttare ska konkurrera om en OS-plats i hopplandslaget. Leopold Gyllenstierna är förhandsfavorit, men efter att ha klarat de första hindren så faller han ner och dör. Det dröjer inte länge förrän nästa mord inträffar och sätter skräck i semesteridyllen.

5 utgåvor
Välj utgåva
RyttarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789176298350
RyttarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789176790519
RyttarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177618676
RyttarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789176790526
RyttarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176138663
Den här deckaren utspelar sig inom hästvärlden. Det är dags för Falsterbo Horse Show, en av de största höjdpunkterna inom hästsport i Sverige. Här avlöser hoppryttare och dressyrryttare varandra och läktarna är fullsatta. Det vimlar av personer från olika länder och med olika intressen. Två ryttare tävlar om att få den sista platsen i OS-laget. Leopold Gyllenstierna är favorittippad och han rider in på banan. Folket jublar och hoppningen börjar. Men efter tredje hindret ramlar Leopold av sin häst, död. Snart inser man att döden inte är naturlig. Skanörs poliskår ger sig in i en rafflande mordutredning. Bara några dagar senare sker ett mord till som liknar det första och det känns plötsligt långt till semestern. Egon, farbror till åklagaren Fredrik, gillar det inte. Inte blir det bättre av att hans granne bjudit hem sin ungdomskärlek. På Kärleksstigen är ordningen rubbad och plötsligt är inget som det brukar.

Vad jag tycker om boken
Det här är en humoristisk deckare. Det är en lite annorlunda genre och förvisso förekommer mord i boken men inte lika mycket som humor. Som läsare kan man bli lite besviken över att det verkar som att författarna inte vågat ta steget fullt ut när det gäller just deckargenren. Brotten och polisutredningen hamnar liksom lite i skymundan och det blir mer personliga förhållanden och allt annat som kommer i fokus.

Att boken utspelar sig i hästvärlden kan vara intressant. Det är trots allt relativt ovanligt. Men något hästintresse eller erfarenhet av hästar krävs inte för att förstå boken. Hästarna är, precis som brotten, lite mer vid sidan av.
Boken ingår i en serie men den kan lika gärna läsas fristående. Det är inte vidare svårt att hänga med i handlingen eller personbeskrivningarna.

Det här är inte riktigt en bok för mig, den blir lite för tam och snäll, även jämfört med de andra böckerna i serien.