Damerna som packade bilen och lämnade allt

The Age of Misadventure
Bok av Judy Leigh
I denna charmiga och underhållande bok möter vi frånskilda Georgie: Hon upptäcker att hennes systers man har gjort affärer med riktigt farliga människor och satsar nu allt för att få sin syster att lämna honom. Tillsammans med sin mor och sin dotter tar de systern med sig för att ta henne till en skyddad plats. Resan dit visar sig dock bli ett riktigt äventyr!.
4,5/5

Det pastelliga och glada omslaget gjorde mig allt annat än beredd på det oerhört dramatiska i innehållet. Samtidigt gillar jag det, det är en feelgood-känsla med spänning och tar upp en hel del jobbiga ämnen som också är viktiga att läsa om.

Georgie driver en skönhetssalong på bottenvåningen till sitt hus tillsammans med en kollega. Hon är frånskild och stolt över det företag hon byggt upp efter skilsmässan. Hon behöver minsann ingen man. Med henne bor också Jade, dottern, som arbetar som personlig tränare. Det enda riktigt jobbiga i Georgies liv är att hennes syster, Bonnie, är gift med en man som inte uppskattar henne. Hur mycket Georgie än försöker övertyga Bonnie om att mannen inte kommer sluta vara en otrogen skitstövel och börja uppskatta henne, talar hon för döva öron. Sedan börjar det visa sig att mannen gör skumma affärer och någon börjar hota systrarna. De packar in sig i bilen tillsammans med Jade och moster Nanny och börjar åka mot Brighton, dit dottern ska flytta till sin nya fotbollsstjärnepojkvän. För att förvilla och inte bli förföljda åker de en omväg genom Storbritannien. Det är inte en händelselös resa och trots att de är väldigt försiktiga blir de ibland lite tanklösa och lever farligare än de kan tänka sig.

Persongalleriet är lagom stort, och inte särskilt jobbigt att hålla reda på. Mycket av detta beror såklart på att kvinnorna håller sig gömda och inte träffar särskilt många utöver sig själva och varandra, men också att Leigh snyggt introducerar nya karaktärer med lite mellanrum i boken. Jag är oerhört förtjust i moster Nanny, som är en riktig krutgumma. Jag tycker också om Georgie, som är väldigt säker i sig själv och jag tycker om att sucka och oja mig över Bonnies stora osäkerhet och oförmåga att ta beslut och stå på sig. Relationerna mellan alla dessa kvinnor är snyggt uppbyggda och känns trovärdiga. Det är inte perfekta relationer, inte på långa vägar men både relation mellan mor-dotter och systrar emellan känns väl genomtänkta och välarbetade. Jag känner igen mig i känslorna som Jade har gentemot sin mor, och det tror jag att många fler med mig gör (för dig som genomgår samma sak just nu – håll ut, det blir förhoppningsvis bättre till slut).

Alla karaktärer har sitt tydliga uttryckssätt och det är inte svårt att skilja dem åt. Boken har även ett driv framåt, trots att det inte alltid är händelserika scenarier. Men när det är action, då är det action. Här är det otrogna män med skumraskaffärer, kompanjoner som blivit lurade och som försöker hitta kvinnorna för att skada mannen, nya och gamla kärleksrelationer, osäkra kvinnor, säkra kvinnor, och allt som visar att blod är tjockt, även om vi som delar det inte alltid är eller tycker lika varandra.

De olika kvinnorna har helt olika karaktärsutvecklingar under resans gång, och det tycker jag också om. Det är alltid roligt att läsa om när någon inte står stilla och här följer vi inte bara en, utan fyra mycket olika kvinnor. Ska Bonnie bli mer självsäker, är Nanny verkligen bara en gnällig gammal tant, är Jade så oförtjust i sin mamma som det verkar, och är Georgie verkligen säker på att ensam är stark?

Boken är spännande och det är svårt att lägga den ifrån sig. Jag vill veta hur det går för de olika kvinnorna och hejar på dem hela tiden av olika anledningar. Det är mycket skratt men också lite nedstämdhet, och som sagt mycket spännande.
Fantastiskt charmig, rolig, söt och härlig bok som fick mig att skratta högt flera gånger. Jag älskar att karaktärerna inte är de sedvanliga 30plussarna utan kvinnor som passerat 50 (mestadels) och Georgie är underbar med sin självständiga natur och sitt sätt att vara nöjd som singel. Bonnie går mig på nerverna, men hennes sätt är förståeligt, Nan är ljuuuvlig! En bok som absolut passerar Blechdeltestet och som jag kommer läsa om med nöje. Den här författaren hamnar i min snabbkö till toppen av att läsa-högen, helt klart!!