I hjärtats bibliotek

The Library of Lost and Found
Bok av Phaedra Patrick
Martha Storm är närmare 40 år och ångrar att hon inte skaffade barn tidigare. Nu saknar hon orken att ta tag i sitt liv. Hon arbetar som vikarie på det lokala biblioteket vilket inte ger någon ekonomisk trygghet. En dag kommer en mystisk bok på posten med en hälsning från hennes döda mormor. Snart tar hennes liv en ny oväntad vändning.
Marta (drygt 40 år) tänker på alla andra förutom sig själv. Hon hjälper dem med att arbeta ideelt på biblioteket, sköter om sina gamla föräldrar, lägga upp byxor, ta hand om deras tvätt eller fiskar... Hon känner sig inte sedd om hon inte är hjälpsam.
Det är roligt att följa Martas utveckling när hon börjar säga ifrån, både på jobbet och privat, det får henne också att börja lära känna sig själv och inser vad hon vill med sitt liv. Det är alltid mysigt att läsa om bibliotek, tycker jag, en plats som är positiv även för mig.
Bokens tråd med familjens hemlighet, som Marta inser finns och ska ta reda på vad det handlar om... är inte lika intressant. Den känns rätt överdriven och varken systern, de döda föräldrarna, mormor är speciellt sympatiska, men den delen av historien för berättelsen framåt.
En riktigt fin bok om, framför allt, en kvinna som har tappat tron på livet litegrann, som tror att om hon hjälper andra så är hennes liv värt någonting.

Den är finstämd, sorglig, härlig och med många förvecklingar och insikter.

Kan verkligen rekommendera den
Böcker, bibliotek, berättande och familjehemligheter i en härlig blandning. Framförallt gillar jag att följa huvudpersonen Martha och hur hon tar sig an de överraskningar hon ställs inför.

Charmigt och oförutsägbart om att hitta sin väg i livet och att göra upp med det förflutna. Boken har flera härliga karaktärer, arbetskamraten Sukis felsägningar är helt underbara. Rekommenderar verkligen boken, jag lyssnade på den.
Marta lever för att hjälpa andra om det så är tjejen från bokklubbens tvätt som ska tvättas, skolans drake som ska lagas eller Systersonens byxor som ska läggas upp. Hon jobbar även ideellt i biblioteket. En dag ser hon en man utanför biblioteket, han lämnar en sliten bok och försvinner därefter iväg. Marta tar med sig boken hem och därefter blir inget i hennes liv densamma. Allt som hon trodde hon visste om sig själv och sitt förflutna vänds upp och ner och hon måste nu börja hitta sig själv igen.
Martha Storm, runt 40 år, har ett vik på biblioteket. Hon har också en massa projekt hemma
- drakhuvud att laga, fiskar att ta hand om, kristallkronor att putsa, byxor att lägga upp.
Åt andra.
Hennes egna behov får ingen plats, är som obefintliga eller åtminstone väl dolda.
En kväll får hon en bok med en hälsning till henne från mormodern.
En hälsning skriven 3 år efter mormoderns död! Detta skakar om Marha och hon låter äntligen sina egna behov ta plats, hon höjer sin röst.
En mysig bok med lite mörker.
Väldigt mysig feelgoodbok. Spännande att se historien nystas ihop. Vad hände egentligen med hennes mormor, ska hon våga säga nej till alla som utnyttjar hennes oförmåga att säga nej. Å kommer hon klara av att hitta på sagor igen.
Stackars Martha tänker jag inledningsvis om kvinnan, den 40-åriga Martha Storm som jobbar som vikarie på stadens bibliotek. Hon tycks utnyttjas av alla. Hon är kompetent och hjälpsam på sitt jobb men hyser inget hopp om att få någon fast tjänst då chefen vill ha yngre förmågor.

Systern tar henne för given i allsköns situationer då hon vill ha hjälp men visar inget intresse när Martha vill visa henne den märkliga boken som en dag dyker upp på biblioteket. Boken som berör deras mormor.

Vartefter blir jag mer och mer frusterad över att Martha inte ryter i och säger ifrån till alla som utnyttjar henne. Men, till slut så. Hon säger NEJ. Samtidigt som hon nystar vidare med hjälp av boken. Mormoderns öde blir mer och mer intressant. För mig är det det som är bokens behållning. Att få veta hur det egentligen ligger till.

Inledningsvis, som sagt, en del irritation över den menlösa Martha. Hon växer dock varefter och när boken är slut känns den som en harmlös feelgood som man mycket väl kan läsa
Boken handlar om Martha Storm som är drygt 40 och fastnat i sitt liv. Hon bestämde sig för att flytta hem och hjälpa sina föräldrar innan dom dog. Hennes pappa var väldigt bestämmande i familjen som person. Hennes mamma fick inte göra som hon ville. Kom mormor Zelda hem så blev hon stoppad av pappan i familjen . Martha har ingen egen familj eller ens ett fast jobb. Människor omkring henne är väldigt intresserad av hennes hjälpsamhet än vänskap. Martha jobbar som volontär på ett bibliotek. Hon vill ha jobb där. Så en dag förändras hennes liv när hon hittar ett paket till sig utanför bibliotek , mystiskt paket. Visar vara en bok och hälsning från mormor Zelda. Fast hon var död enligt föräldrarna. Där börjar hennes resa..
”Ibland är kärlek inte svaret på allt.”
I hjärtats bibliotek är en bok om kärlek till böcker, familjehemligheter, relationer, motgångar i livet och att hitta sig själv. Jag hade höga förväntningar på boken då omslaget och titeln gjorde mig väldigt nyfiken men tyvärr griper boken inte tag i mig som jag hade tänkt. Efter drygt 100 sidor blev det spännande och jag ville läsa vidare för att veta om hemligheter. Men det gick så trögt att jag tröttnade och till slut brydde jag mig inte längre om dessa familjehemligheter som avslöjades.

Detta är egentligen en sorglig historia om Marta som försöker att vara till lags för alla förutom sig själv och hur hon lär sig att säga Nej och ta hand om sig själv. Boken knyts samman på ett fint sätt på slutet som värmde hjärtat.
”I hjärtats bibliotek” är boken om kärleken till böcker, motgångar i livet och om att hitta sig själv. Skriven av författaren till succéromanen ”Arthur Peppers diskreta charm” (en bok jag inte läst än men är nyfiken på).

Huvudperson är den lite udda figuren Martha Storm som är drygt 40 år och mitt i livet. Hon är fixaren som gör allt för alla andra och som ångrar att hon inte vågade följa sitt hjärta när hon var ung istället för att ta hand om sina föräldrar. Hon ångrar att hon aldrig skaffade egen familj och saknar kraft att ta tag i sitt liv.
Martha älskar att läsa och skriva, men vikariatet på stadens biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes döda mormor och Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.

En mysig feelgoodroman som egentligen är en ganska sorgsen historia om en ensam människa som tappat bort sig själv. I boken nämns och hänvisas till många klassiska böcker och det mysiga biblioteket gör den till bra läsning för alla bokälskare.
Vi får följa Martha Storm som i hela sitt vuxna liv gör allt för andra. Hennes liv kretsar kring att hjälpa andra med allt från tvätt till att laga trasiga skoldekorationer. Mitt i allt detta har hon glömt bort sig själv och vad hon egentligen vill.

En dag får Martha en gammal sliten bok levererad till biblioteket. Den är dedikerad till henne av hennes mormor. Men dedikationen är skriven flera år efter mormor Zeldas död. Martha börjar nysta i det förflutna och söker mer information om den mystiska boken.

En läsvärd berättelse, dock flyter läsningen inte riktigt på då det är ganska mycket skrivfel.
Jag tycker det är en historia om en kvinna som letar efter sig själv efter att ha ställt upp mycket för andra. Hon drabbas av sitt förflutna som uppdagas genom en bok som egentligen var ett misstag att hon hittade.
Det är en flyktig bok som man inte kommer att minnas så länge.
I hjärtats bibliotek får vi följa Martha Storm som ångrar att hon aldrig skaffade den familj hon hade önskat. Hon är snart 40 år och har tappat livsgnistan. Martha arbetar timmar på ett bibliotek, all övrig tid gör hon allt för alla andra. Tills dagen hon säger Nej. I samma veva som Martha börjar säga ifrån får hon ett mystiskt paket till sig, eller rättare sagt till biblioteket. Men det är något som inte stämmer, datumet för bokens utgivning. Martha beslutar sig för att följa spåren, trots att hennes syster sagt nej. Men det kan väl ändå inte vara så, att Marthas mormor lever, efter att ha varit död i så många år. Men vad är det egentligen budskapet och vad vill de säga henne?

I hjärtats bibliotek är en varm, humoristisk och en underbar liten pärla till bok. Det är en mysig berättelse som lämnar avtryck. Det är en annorlunda feelgood men ack så fin. Bokens helhetsbetyg är 5 av 5. Just för att den lämnar avtryck på ett annorlunda vis
Martha gör allt för alla andra men inget för sig själv. Offrar hela sitt liv för att ta hand om sina föräldrar. Man får tillbaka blickar från hennes uppväxt. En läsvärd och spännande bok.
Jag läste nyligen författarens debutroman Arthur Peppers diskreta charm. Det var en mysig och otroligt charmig berättelse som värmde hjärtat och det gjorde att mina förväntningar på I hjärtats bibliotek var ganska höga. Och infriades då förväntningarna? Njae, både ja och nej, I hjärtats bibliotek är också en charmig berättelse men det Arthur hade i charmväg saknar tyvärr hudvudkaraktären Martha i denna. Martha är en riktig mespropp som inte törs säga ifrån. Hon hjälper alla med allt: lagar kläder, fixar fiskmat, tvättar och stryker kläder, lagar mat och bakar, ja listan på vad hon gör kan bli hur lång som helst. Att tänka på sig själv däremot glöms helt bort. Jag hade velat ruska om Martha och få henne att inse hur hon kastar bort sitt liv på att bara tillgodose alla andra. Tack och lov så får vi se en utveckling av Martha som person genom berättelsen. Det är egentligen en ganska hjärtskärande historia om en ensam människa som tappat bort sig själv. Men den är också lite mysig med biblioteket, alla böcker och alla hänvisningar till läsning, det gör ju att man som bokälskare smälter och jag gillar också hur författaren knyter ihop berättelsen till slut. Det blev ändå ett bra slut som värmde hjärtat!
Med tanke på titeln "I hjärtats bibliotek" hade jag förväntat mig att det skulle vara fokus på en kärlekshistoria. Istället handlar det om Marthas familj och de hemligheter som funnits i flera årtionde, även om det förstås finns med kärlekshistorier också. Jag fastnade direkt för boken, kanske framför allt för språket, då den är skriven med mycket värme och humor. Jag föll även för Martha, som i hela sitt liv hjälpt andra, men som nu börjar inse att hon måste hjälpa sig själv. Jag tycker om det nästan magiska i att boken hittar hem till Martha och allt som händer när hon börjar ta reda på vad som hände med hennes mormor. Jag uppskattar även de många bokreferenser som nämns. Detta är en riktigt mysig feelgood som jag varmt rekommenderar!
Detta är en bok som inte riktigt griper tag i mig. Jag blir av någon anledning inte så intresserad av den mystiska boken som kommer till Martha och känner mig inte speciellt engagerad i sökandet efter dess ursprung. Det är många hemligheter i berättelsen och kanske är det någon för mycket som gör att jag tröttnar. Historien går lite för trögt, den har ett för lågt tempo får min smak.
Betyg: 2
Martha Storm är drygt fyrtio år och lever ett ganska enformigt liv. Hon bor ännu kvar i sitt barndomshem, hon har ingen familj och inget fast jobb. Martha är osjälvisk och hennes hjälpsamhet utnyttjas.
En dag förändras allt. Martha får ett mystiskt paket. Innehållet i paketet är en bok med en hälsning från hennes mormor Zelda. Marthas mormor är död sedan många år men Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen bakom boken. När hon nystar i det förflutna kommer en del begravda familjehemligheter fram.

Boken är underbar. Den handlar om livet och hur motgångar och omständigheter präglar oss. Boken handlar också om kärleken till böcker, vilket man kan relatera till. En härlig bok helt enkelt.
Martha Storm är en bit över fyrtio och bor kvar i barndomshemmet efter att hon flyttade hem för att ta hand om föräldrarna i många år innan de dog. Det har aldrig blivit att hon bildade en egen familj eller att skaffa ett fast jobb. Hon arbetar som volontär på det lokala biblioteket och omgivningen är mest intresserad av hennes hjälp med olika saker, utan att för den skull visa så mycket tacksamhet. En dag hittar Martha ett paket som är till henne och som innehåller en illa medfaren bok som har en hälsning från hennes döda mormor och vars innehåll känns bekant. Det är bara att hälsningen är skriven några år efter att hon dog. När Martha börjar göra efterforskningar kommer det att leda till stora förändringar i hennes liv.

I hjärtats bibliotek av den engelska författaren Phaedrea Patrick är en feelgoodberättelse som varken hör till de bästa eller sämsta som jag har läst i genren. Berättelsen i sig är ganska charmig, men jag strör mig lite på att Martha är så extremt självutplånande och att hennes syster är så okänslig och ganska elak. I de delar av boken som handlar om Marthas familj är alla familjemedlemmar väldigt extrema åt olika håll och de känns inte så nyanserade. Vill man ha en lättläst historia om böcker, sagor och familjehemligheter så ger boken underhållning i några timmar.