För Ditt Eget Bästa

Bok av Pia Johansson
Att leva med en man som har psykotiska drag är inte en dans på rosor. Det har Pia erfarit där hennes vardag var kantad av kärlek, skuld, våld och ömhet. Pia gör flera försök att lämna mannen som har fått henne att tappa bort sig själv men mannen är manipulativ och hon kommer alltid tillbaka. Fram tills en dag när hon har fått nog på riktigt.
Hemsk historia, brutalt ärlig där du får alla detaljer i Pias destruktiva förhållande till en psykopatisk partner. Så gripande och starkt (inget för känsliga läsare) som drar in dig i en otrolig och sann berättelse! Så otroligt starkt av Pia att få ut sin historia i bokform och ett viktigt budskap till andra som hamnat där hon var. Läs!!!
Jag läste den här boken så fort jag fick en minut över.

Pia, både berättare och medförfattare till boken, har fyra barn i olika åldrar, egen salong och ett behagligt liv. Det enda som saknas är kärlek och lite guldkant på tillvaron. Hon lägger upp en annons där hon, med en gnutta ironi, efterlyser en vältränad mångmiljonär med gott självförtroende som gillar att stå i centrum. Hon träffar exakt en sådan man. Fredrik är ekonomiskt oberoende (det är så han presenterar sig) och verkar falla för henne lika snabbt som hon gör för honom. Men bara vissa dagar. Fredrik är nämligen inte som andra. Han är psykopat.

Berättarsättet är enkelt och lättläst och det blir ett himla driv i språket. Pia sugs in i Fredriks liv och offrar allt mer för att få hans kärlek och/ eller acceptans och det känns nästan som att läsa en fyrahundra sidor lång intervju med Pia där man tagit bort reporterns störande frågor. Kvar är ett flow av fruktansvärda skeenden som endast ibland avbryts av Pias reflektioner.

Jag lärde mig en del. Exempelvis hade jag ingen aning om att husdjur ofta blir offer i ett hushåll med misshandelsproblematik. Att även djuren får ta emot stryk. I detta fall gällde det en liten krabat vid namn Charlie, vilket även vår hund som blev påkörd för snart sex år sedan hette :-(. Jag fick också djupare förståelse för hur ett beroende kan skapas till en annan person, och hur svårt det är att bryta samt att faran inte är över så fort man lämnat för gott.

En sista punkt som jag imponerades av. Det är ytterst sympatiskt att Pia bemödar sig att beskriva swingersrörelsen med vänliga ord med tanke på hur mycket skada hon tog av Fredriks besatthet av densamma. Det säger mycket om vilken person hon verkar vara!

Rekommenderas starkt. Otaliga gånger kikade Erik över min axel för att smygläsa, inklusive någon gång när han körde (!!!!!)
En bok som berörde mig väldigt mycket, fick läsa den i etapper. Blev på sånt dåligt humör och mådde illa. Svårt att fatta att det finns såna människor som kan göra så mot en annan, att vilja skada en person så djupt.
Måste läsa bok.
Boken gav en hel del kunskap om hur en relationspsykopat agerar. Det här boken är så viktig. Den visar på att vem som helst kan drabbas och brytas ner bara för att vara till lags. Tyvärr tror jag att alldeles för många lever i destruktiva förhållanden är svåra att ta sig ur. Jag hoppas att boken kan ge lite kraft och hjälp att våga ta steget och få ett bättre liv.
Pia levde ett självständigt liv, med egen frisörsalong och fyra barn, när hon träffade charmören Fredrik. Han var väldigt kärleksfull och omtänksam. Det kändes så rätt och så bra för Pia.

Men efterhand som tiden gick bryter Fredrik ner Pia mer och mer. Han styr över hennes liv, vem hon får umgås med och vad hon får eller ska göra. Han blir dominant och våldsam. Allt handlar om honom och hans känslor. Han får henne att göra saker hon egentligen inte vill, speciellt med sexuellt våld.

Allt jag gör är för ditt eget bästa, var ord han ofta sa. Fredrik har tryckt ner Pia så långt, att hon inte kände sig värd något. Och självklart hade ju Fredrik rätt, när han säger att Pia gör fel.

I fem långa år stod Pia ut. Trots det hon varit utsatt för, älskade Pia honom, för i de lugna stunderna var ju allt jättebra.

Efter att Pia har lämnat Fredrik för gott, har Pia haft skuldkänslor över sina barn, som kom i andra hand. De blev lidande, men Pia var så nertryckt att hon inte kunde göra annat.
Hade inte Pia lämnat honom, hade hon troligen till slut dött.

Vilken bok, den berörde mig väldigt mycket. Man blir så förbannad och ledsen. Det gör ont att läsa, och veta att många kvinnor är utsatta av avskum till män. Detta är en så viktig bok och viktigt ämne aldrig, som aldrig får tystas ner.