Döden på Nilen

Death on the Nile
Bok av Agatha Christie
Döden på Nilen följer Hercule Poirot när han reser på semester genom Egypten. Trots att han är på semester dras han in i ett mordmysterium. När den rika arvtagerskan Linnet Doyle blir mördad tvingas Hercule avbryta sin semester för att försöka hitta mördaren innan denne mördar igen. Det blir ett riktigt äventyr för Poirot.
Detta är min första bok av Agatha Christie. Vilket kanske betyder att jag inte tröttnat på konceptet än. Men jag älskade den här. Det var en perfekt mysig pusseldeckare för mig. Jag älskar Poirot, det härliga 30-talet och den fantastiska miljön som beskrivs. Jag gillade också slutklämmen. Att man får händelseförloppen förklarat för sig punkt för punkt och får fler och fler svar. Till slut får man en känsla av både något vackert och något fruktansvärt på samma gång. Man blir ändå nöjd av alla svar även fast svaren döljer problem i sig. Jag kommer definitivt läsa fler Christie böcker.
Hercules Poirot på semestrar på Nilen i en flodbåt med en mängd individer. En person mördas och vår deckare utsätts för flera mordförsök. Min favorit bland Agatha Christis böcker för den är oförutsägbar spännande och mysiga miljöer.
Hercule Poirot är nog min favoritdetektiv. Han är väldigt speciell och gör verkligen saker på sitt sätt. Han är verkligen unik, både vad gäller sättet som han undersöker mordplatser, förhör vittnen samt sättet han är på som person. Det är lätt att gilla honom och jag önskar att Christie hade hunnit skriva ännu fler berättelser om honom än vad hon hann göra.

Handlingen i denna bok är centrerad kring det unga, nygifta paret Linnet och Simon Doyle. De åker till Egypten för att fira sin smekmånad genom att åka båt längs med Nilen. Allting verkar vara en riktig underbar semester, men drömsemestern blir till en mardröm när Simons ex-flickvän dyker upp. Hon förföljer paret vart de än går och trakasserar dem.

Det är verkligen en samling spännande och intressanta karaktärer. Linnet är verkligen bortskämd och tycker att hon förtjänar allt i världen. Hon stjäl sin bästa väns pojkvän och gifter sig sedan med honom. Sedan blir hon arg och upprörd när väninnan blir arg och tydligt visar detta. Sedan kan man ju diskutera om Jaqueline (väninnan) kunde ha hanterat det på något annat sätt.

Det finns en hel hög med excentriska och speciella karaktärer i denna bok. Några som man hatar, och hoppas ska bli det nästa offret, och några som man verkligen älskar. Här finns alltifrån betjänter till eliten i den brittiska adeln. Det finns någon för alla helt enkelt.

Det är verkligen ett spännande mordmysterium. Jag älskar att försöka lösa gåtan innan Poirot gör det, men det var verkligen svårt att göra i den här berättelsen. Christie skriver sina böcker på ett mycket underhållande vis som gör att man dras in i det och det känns nästan som om man är där och upplever exakt samma sak som karaktärerna.