Snöstorm

Augustin Erba 

En snöstorm stoppar all tågtrafik och Tomas, en av passagerarna, hör någon ropa hans namn. Det är Livli, hans ungdomskärlek som år tidigare krossade hans hjärta. När han nu stöter på henne kommer allting tillbaka, hur de träffades som två unga studenter på högskolan och de svårigheter de brottades då med.

3 utgåvor
Välj utgåva
SnöstormSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177126
SnöstormSvenska - E-bok
ISBN: 9789100177256
SnöstormSvenska - Pocket
ISBN: 9789100184810
Boken handlar om Tomas som stöter på sin ungdomskärlek Livli på ett tåg i en snöstorm. Trots titeln är det väldigt lite av bokens handling som utspelar sig där i snöstormen, istället blir mötet en katalysator för att Tomas ska minnas tillbaka, och i boken får vi följa hans uppväxt och den där första terminen på universitetet då han träffade Livli.

Boken är ganska luftig och jag läste ut den snabbt, men trots att den är lättläst är det inte en lättviktig historia. Tomas har en svår uppväxt, och det är bitvis tungt att läsa. När han kommer till universitetet för boken med sig en lagom dos av igenkänning för mig som också varit student och som började en liknande utbildning när jag var i samma ålder som huvudpersonen. Intrycken, förvirringen, och de sociala band som bara råkar uppstå känns bekanta.

Historien fångar mig och jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Ibland irriterar jag mig på huvudpersonen eftersom han flyter med och inte tar kontroll över sitt liv. Han har inte heller någon vidare social kompetens. Det gör honom till en trovärdig karaktär, även om det ger utrymme för frustration för en läsare. Det är en bok för dig som gillar realism, vardag, och människors mänsklighet.