Sundsvallsdeckare, #1

Än sjunger hon inga sånger

Bok av Susanne Fellbrink
Cilla Fallander har gett upp drömmen om att arbeta med musiken på heltid. Istället arbetar hon som nattredigerare på en tidning och uppträder endast på helgerna. Samtidigt försöker hon balansera jobben med äktenskap och småbarn. Snart börjar det dock ske märkliga saker i staden. Kvinnor blir överfallna, och Cilla börjar själv utreda vad det är som pågår i staden. Boken är en deckare som skildrar baksidan av artistbranschen.
Spännande deckare i musik artist miljö som författaren själv har erfarenhet av. En underhållande bok som jag själv tycker passar bra i en skön stol ute i trädgården.
Än sjunger hon inga sånger är en riktig bladvändare till deckare, som blandar ryslig spänning med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Spänningen håller mig i ett fast grepp genom hela boken, som jag slukar för att få veta hur det ska gå. Vi får följa Cilla, men även förövarens tankar och handlingar. Samtidigt som boken är spännande är det också kul att få följa Cillas familjeliv och arbetet med showgruppen och den julshow som ska sättas upp. Det här är både underhållande, nervkittlande och fantastiskt bra. Berättelsen knyts ihop snyggt på slutet.
I serien om Cilla Fallander av Susanne Fellbrink är vi i Sundsvall och genom böckerna känner jag genast igen omgivningarna som beskrivs. 

I denna första bok sliter huvudkaraktären Cilla för att få ihop vardagen.
Hon jobbar nattskift på Sundsvalls tidning medan maken veckopendlar till studier i Stockholm. 
Dessutom har de två pojkar som behöver tillsyn och Cilla tycker det är riktigt jobbigt att vara ensam vuxen i det stora huset. 
Cilla försöker förändra livshjulet genom att sätta ihop en julshow. 

Men om det var tufft att jobba nattpass på tidningen blir det inte lättare av att bära huvudansvaret för en hel showgrupp. 
Det blir dock ännu mer turbulent när en kvinna försvinner, den sista som såg henne var dessutom Cilla...

Boken är helt okej, men Cilla är en person som verkar vara konflikträdd och väldigt osäker på sig själv vilket irriterar mig. Jag vill gärna knacka henne på axeln och be henne att säga ifrån....
En mysig och lättlyssnad deckare som trots de grova brott som begås aldrig blir jobbig att lyssna på. Däremot smyger sig det läskiga på allt eftersom historien utvecklar sig. Kategoriseras som deckare men kan också beskrivas som spänningsroman. Bitvis hög igenkänning av det emellanåt stressiga vardagslivet. Jag läser/ lyssnar gärna på fler av Susanne Fellbrink böcker.
Än sjunger hon inga sånger av Susanne Fellbrink.
Cilla Fallander bestämmer sig för att våga satsa på sin dröm. Hon lever tillsammans med sin man och två barn i Sundsvall, jobbar på lokaltidningen - maken veckopendlar dock till Stockholm där han utbildar sig till musikproducent.
Drömmen för Cilla är att hon också ska få jobba med musik. Hon bestämmer sig för att sätta upp sin egna julshow. Ett enormt stort jobb med många och långa timmar för att få ihop sångare, musik, koreografi, lokal och få in pengar.
Mitt i allt härjar en farlig person på gatorna i Sundsvall, en man som försöker tillfångata kvinnor genom att överrumpla dem utomhus i mörkret. Cillas danskoreograf försvinner spårlöst efter deras träning en kväll. Till råga på allt känner sig inte Cilla trygg hemma i huset på kvällarna när hon är ensam med barnen. Hon känner sig iakttagen och hör konstiga saker i huset.
Fellbrink har skrivit en pulshöjande bok med många parametrar där musiken är den röda tråden som knyter ihop allt i slutet. Läsvärd 😃 Har andra boken om Cilla hemma i bokhyllan och den ska inte stå oläst länge 🤓
Utgiven 2019
Boken inleder med spänning direkt. Jag är fast från första sidan!

Genom hela boken vill jag bara läsa mer, mer, mer!

Halvvägs in i boken finns det fortfarande en ovisshet om vad det är som sker, hur saker hänger samman och det gör att jag bara måste fortsätta läsa.

Karaktärerna är välskrivna och det är lätt att känna både kärlek och sorg till dem.

Detta är inte en bok du vill läsa när du är ensam hemma en mörk kväll. När jag läste boken var jag inte ensam och det var bara mörkt ute i några timmar, ändå fick jag kalla kårar.

Jag älskar när det är svårt att avgöra hur en bok ska sluta och så var det med Än sjunger hon inga sånger. Det är nästan så att jag önskar att boken varit längre för att få veta hur allt fortsätter i karaktärernas liv.
Än sjunger hon inga sånger är enligt baksidestexten en

riktig bladvändare till deckare, som blandar ryslig spänning med inblickar i den inte alltid så glamourösa artistbranschen

Boken handlar om Cilla som alltid har levt för musiken, men efter en händelse för femton år sedan, när hon var ung och lovande, bestämde hon sig för att aldrig jobba med musiken på heltid. Detta beslut finns det dock skäl att omvärdera när hon inte erbjuds den dagtjänst på Sundsvalls tidning som hon trott hon skulle få. Hon är trött på att bolla nattjobb med äktenskap, två små barn och sångframträdanden på helgerna. Så trött att hon bestämmer sig för att starta den showgrupp som hon alltid drömt om att få satsa på.

Samtidigt är det en orolig tid i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar känna sig allt mer övervakad i sin villa. Inte så konstigt, för inte långt därifrån finns det en man som längtar efter sällskap, som längtar efter någon som kan sjunga för honom. En man som har siktet inställt på Cilla…

Det här är första delen i en ny deckarserie och del två finns också redan ute för den som vill fortsätta läsa om Cilla. Jag har både ris och ros att säga om Än sjunger hon inga sånger. Det var roligt att få en inblick i en bransch som jag inte vet något om. Det kan dock bli lite för mycket för den som inte är så brinnande intresserad av artistsvängen. Jag funderade ganska länge på varför boken var klassificerad som deckare eftersom den inte känns särskilt läskig från början, utan mer som en vanlig roman, dock tätnade deckarintrigen från mitten av boken och på slutet blev det allt mer deckarlikt. Jag gillar att boken rymmer så mycket. Livet som (ensam) småbarnsmamma, barndomsvänner som växer ifrån varandra, me too-kampanjen, längtan efter att få uppfylla sin dröm och så vidare. Samtidigt gör alla dessa olika trådar att boken blir lätt spretig. Man märker att författaren har en stark ambition och vill mycket med boken. Det är väldigt vanligt bland debutförfattare och jag tror det är något som blir bättre i kommande böcker. Jag som varit väldigt mycket i Sundsvall uppskattar verkligen miljöerna och därför kommer jag säkert att fortsätta läsa böckerna om Cilla.

Än sjunger hon inga sånger är skriven av Susanne Fellbrink och utgiven av Printz Publishing.