Helt ärligt

Full Disclosure
Bok av Camryn Garrett
"Helt ärligt är en romantisk engagerande roman om utsatthet, mod, vänskap och kärlek." BTJ, häfte 12 2020   Simone har fått chansen att börja om, på en ny skola -- och den här gången ska allt bli annorlunda. Hon får nya, riktiga vänner, engagerar sig i skolpjäsen och vågar till och med flirta med Miles, killen som får hennes knän att darra varje gång han visar sig. Det sista hon vill nu, är att det ska börja pratas om att hon är HIV-positiv. För förra gången ... gick det inte så bra. Miles och Simone börjar dejta, och hon kan inte bestämma sig för om hon ska berätta för honom eller inte. Hon vill ju vara ärlig mot honom, men är rädd för hur han ska reagera. Och en dag har någon lämnat en lapp i hennes skåp, där hen hotar att avslöja Simones hemlighet, om hon inte slutar träffa Miles.
Helt ärligt är en fantastisk ungdomsbok som handlar om Simone som är hiv-positiv. Hon har bra vänner, men har inte "kommit ut" än för att hon inte vet hur de kommer reagera. På hennes förra skola togs det inte emot särskilt bra, så oron är inte obefogad. Vi får se mycket fördomar och boken är väldigt utbildande och gripande. En ny favorit hos mig!
Detta är Camryn Garretts debutroman där vi möter Simone, en tonårstjej som har hiv. Hon föddes med det och har levt hela sitt liv med sjukdomen. När en vän avslöjar att hon har hiv så blir hon tvungen att byta skola.

I den nya skolan är allt bra, nya vänner, en söt kille som verkar gilla henne och hon får regissera musikalen som skolan sätter upp!

Men så får hon ett anonymt hot där någon säger att hen ska avslöja att hon har hiv.

Helt Ärligt avslöjar de falska myterna om hiv. Det finns mycket stigmatisering om hiv men Simone är mer än sin sjukdom och hennes liv är inte tragiskt bara för att hon har hiv.
Simone ska börja om - ett nytt år på en ny skola. Utan rykten och utanförskap. Hon hittar snabbt nya vänner och får rollen som regissör i skolpjäser. Bakom scen finns även Miles som hon blir kär i.
Men Simone har en hemlighet - hennes biologiska mamma hade hiv och det har hon fört över till Simone. Nu är det någon på skolan som fått reda på Simones sjukdom och hen utpressar henne för att få henne att sluta dejta Miles.

.

Helt ärligt är en väldigt fin ungdomsroman om vänskap, mod, utanförskap och identitet. Simone är en helt underbar huvudkaraktär, och jag levde mig verkligen in i hennes berättelse. Även resten av persongalleriet var mycket likeable, med mångfaldiga och mångfacetterade personporträtt berörde författaren många frågor. Helt ärligt är för övrigt hennes debutroman, vilket är väldigt imponerande. Jag hoppas att hon skriver mer i framtiden.
Helt ärligt är en rolig bok skriven med mycket värme, inte minst i skildringarna av relationer. Simones jargong med föräldrarna, vännerna och pojkvännen var ett nöje att läsa. Men boken rymmer minst lika allvarliga inslag. Att leva med hiv är komplext, och jag tycker att författaren tar sig an Simones erfarenheter med stor respekt. Det integrerades i handlingen och blev en självklar del av berättelsen. Sjukdomen är fortfarande tabubelagd, och jag lärde mig mycket av hur livet påverkas av den.
Helt ärligt är en väldigt fängslande och läsvärd ungdomsroman som jag varmt kan rekommendera! 💐💐💐💐/5.
Vi får följa Simone som börjat om på nytt, en ny skola, nya vänner och så Miles i teatergruppen. Är det en romans på gång mellan henne och Miles? Simone oroar sig dock vad Miles skulle säga om hon berättade att hon var hiv-positiv, och vad skulle hennes vänner Lydia och Claudia säga om det?✨

Bara det inte blir som på den förra skolan, där hon tvingades sluta, denna gången måste det bli annorlunda.

Detta är en stark historia om att vara ung, att gå till gynekologen, hiv, att leva med två pappor, sexualitet mm. Författaren lyfter otroligt viktiga ämnen och jag uppskattar att hiv får vara ”fokus” i boken, en sjukdom som är otroligt stigmatiserat i vårat samhälle. Och jag tror att det är otroligt mycket kunskap som behöver bli tillgängligt och förmedlas till folk i allmänhet. Många frågor om viruset lyfts till ytan och även fördomar beskrivs på ett snyggt sätt i boken. En otroligt fängslande ungdomsbok och jag hoppas att många ungdomar får möjlighet att läsa denna pärla. ✨
I helt ärligt kastas vi direkt in i Simones liv. Simone är en ung tjej som precis börjat en ny skola. Hon har fått fina vänner och en kille har visat intresse för henne. Men hur ska vännerna och alla andra reagera om de får veta att Simone är hiv-positiv? Kommer de vända henne ryggen, precis som hennes gamla kompisar gjorde?
Det är en direkt berättelse om hur det är att leva som ung och hiv-positiv, men också om att vara adopterad och leva med två pappor och de problem det kan medföra. Som t.e.x att gå till gynekologen med ena pappan som ställer massa pinsamma frågor.. Det är en angelägen bok som lägger fokus på så många viktiga ämnen. Jag kan inte minnas att jag läst någon bok med en huvudkaraktär som är hiv-positiv innan och jag tycker det är väldigt bra att författaren skriver om just det och lägger lite fokus på hiv. I sin berättelse lyfter hon många fördomar och frågor om hiv via Simone och hennes vänkrets. Jag gillar språket som är rappt och kaxigt och det är en berättelse jag blir glad av att läsa. Berättelsen om Simone fängslar och underhåller och det är en riktigt bra ungdomsbok. Det är författarens debutroman och det är en debut som imponerar, måtte Camryn Garret fortsätta skriva ungdomsböcker! Jag hoppas verkligen att Helt ärligt når ut till många ungdomar, för den förtjänar att läsas!