Jubileumsserien, #3

Mästaren

Bok av Anna Ihrén
Tredje fristående delen i Jubileumsserien. Ännu ett mord skakar Göteborg och spåren leder ända till 80-talets Berlin. Högst upp på taket till Göteborgs första skyskrapa hittas byggmästaren Ernst Rosbäck död. Bygget är ett prestigeprojekt för den snart 400 år gamla staden och poliskommissarie Dennis Wilhelmson och hans kollegor har nu allas ögon på sig. Inte minst politikernas, som pressar dem att lösa mordet. Byggmästarens barnbarn, fjorton år gamla Nadja, är dessutom försvunnen sedan flera månader tillbaka och polisen har ännu inte hittat några spår efter henne. Sandra Haraldsson är tillbaka på arbetet efter en lång sjukskrivning. Hon är utbränd sedan de fruktansvärda händelserna i den gamla källaren på mentalsjukhuset Sankt Jörgen. Sandra kämpar mot tröttheten och tårarna som hela tiden tränger sig på. Hennes chef Camilla Stålberg är minst sagt splittrad eftersom hon och flickvännen Cleuda har allvarliga problem i relationen och det påverkar alla som kommer i chefens väg. Vem mördade byggmästaren och varför? Utredningen står stilla, men så får polisen upp ett spår som leder till Berlin och gruppen Alphavilles gamla låtar från 1984. Men deras framsteg stoppas snart av virussjukdomen Corona, som härjar skoningslöst i Europa. ANNA IHRÉN är författaren bakom succéserien Morden på Smögen. Mästaren är den tredje fristående delen i Jubileumsserien, som speglar de utmaningar Göteborg står inför när staden fyller 400 år, 2021. Nattvakten är den första delen och Maskmakaren den andra. "Spännande från första sidan." Wastehunter "En spännande intrig där man som läsare är lika intresserad av hur det ska gå för poliserna privat som hur fallet ska lösas." Boknjutaren "En trivsam deckare som flyter fram i en behaglig takt till en början, men som snabbt ökar i tempo när den närmar sig den dramatiska upplösningen." Mhardig "En bladvändare och det är riktigt spännande i jakten efter en mördare." Evas bokhylla "Anna Ihrén kan verkligen sin deckarsak. Välskriven och spännande med högt berättartempo. En engagerande bladvändare men inte släpper taget om i första taget. En lättläst deckare som har alla de rätta ingredienserna." I min bokhylla "Spänning från första sidan. Gradvis byggs historien upp på ett otroligt snyggt sätt. Jag lägger ogärna ifrån mig boken. Kärleken till Smögen lyser som en röd tråd genom hela boken." Kustboktanten
Mästaren - ett mästerverk!
Mord i Göteborg, räkor i Smögen och synthpopgruppen Alphaville. Det det verkligen bli en bra kaka av dessa ingredienser? Svaret på den frågan är JA!

Mästaren är den tredje fristående delen i Jubileumsserien och vi får återigen möta poliserna Sandra och Dennis och deras vänner och kollegor. I förra boken var Sandra med om en traumatisk upplevelse vilket gjorde att hon varit sjukskriven det senaste året. Just detta tycker jag är en bra detalj som på ett fint sätt ar upp svårigheterna med att komma tillbaka. Att önskan att allt ska bli som innan inte alltid är så lätt att möta. Att kroppen vill men att huvudet inte orkar.

Boken är lättläst och välskriven. Anna Ihrén tillsätter ingrediens efter ingrediens och innan man vet ordet av så är deckarkakan fulländad.
Det finns flera saker jag tycker om i Mästaren som jag upplever har utvecklats till det djupare från de första två böckerna i serien.
♡ Det är karaktärerna och deras relationer till varandra.
♡ Det är miljöbeskrivningarna som får mig att förflyttas till idyllen i Smögen.
♡ Och det är allt ätande och drickande som gör mig så galet hungrig medan jag läser.

Mordet på byggmästaren däremot fängslar mig inte alls. Jag upplever intrigen varken drivande eller intressant och det blir tyvärr en ganska oengagerad läsning från min sida.

Säkert passar den någon annan mycket bättre än mig och om du gillar deckare med lite lugnare tempo i mysiga miljöer tycker jag absolut att du kan spana in denna.
Tredje delen i Jubileumsserien bjuder på både spänning och musik. När en byggmästare hittas död på toppen av vad som ska bli Göteborgs första skyskrapa kopplas Sandra och co in på fallet. När de börjar undersöka mannens bakgrund visar det sig att även hans tonåriga barnbarn är försvunnet sedan flera månader. Har de båda fallen en koppling och ska de kunna lösa dem?

Den här tredje delen är bättre än de föregående två, men man bör nog ändå läsa dem i ordning för att ha bättre behållning. Jag ser fram emot den sista och avslutande delen som kommer 2023.
Vilken olidligt spännande och oförutsägbar deckare! Gillar den väldigt mycket och tyckte den var välskriven och en riktig bladvändare. Kan varmt rekommendera er att läsa denna.
Det går undan. Och jag gillar det! Jag sträckläste boken då det var helt omöjligt att lägga ifrån mig den. Den är spännande från start och jag tycker om bokens upplägg. Karaktärerna erbjuder variation och det polisiära arbetet är intressant att följa. Ledtrådar läggs fram och jag följer med i snabb takt och blir överraskad när jag kommer till sista sidan. Nu uppskattar jag en riktigt bra deckare men låt oss tala om maten och miljön. Jag längtar till Göteborg och Bohuslän efter de tydliga beskrivningar som ges i boken. Anna Ihrén kan beskriva mat och upplevelsen kring mat på ett ytterst lockande sätt. Jag blir hungrig när jag läser de beskrivna matupplevelserna och framförallt blir jag sugen på skaldjur.
Detta är den tredje boken i Jubileumsserien som författaren skriver. Då jag läst de tre böckerna i följd börjar jag nu känna mig hemma bland bokens karaktärer och det är intressant att följa deras relationer och arbetsliv. Poliskollegorna Dennis och Sandra är bokens huvudkaraktärer. De får ett nytt mordfall att ta sig an. Dennis blir den som leder gruppen då Sandra precis återvänt till arbetet efter en lång sjukskrivning. Denna gång letar de också efter en försvunnen person parallellt med mordutredningen. Ledtrådar väver samman berättelsen och leder dem denna gång till Berlin. Högt tempo utlovas.
Jag har inte läst de två tidigare delarna i serien vilket  tyvärr gör att det tar ett tag innan jag får grepp om karaktärena. Boken funkar bra ändå men jag tror att jag hade vunnit på att känna karaktärena från tidigare böcker. 

Det var spännade att läsa en bok som kändes så nära i tiden när författaren har valt att skriva in Coronapandemin i handlingen.

En lättläst mordgåta där det är minst lika spännande att få följa huvudpersonernas liv och vardag.
Återigen får vi träffa Dennis Wilhelmson och Sandra Haraldsson och deras kollegor som mitt under rådande pandemi får ta sig sn fallet med byggmästare Ernst Rosbäck som hittas död uppe i Göteborgs första skyskrapa. Under våren har hans barnbarn Nadja försvunnit och inte hörts av sen dess. Har det med varandra att göra? En karta markerad med platser från Alphavilles låtar leder sökandet ner till Berlin. Parallellt med utredningen kämpar Sandra med att komma tillbaka från sin sjukskrivning från senaste fallet. Polischefen Camilla Ståhlberg brottas med relationsproblem med Dennis ex Cleuda.

Anna Ihren bygger en upp en spännande intrig där man som läsare är lika intresserad av hur det ska gå för poliserna privat som hur fallet ska lösas. Handlingen utspelas under augusti i år när Coronapandemin härjar i Sverige sen mars och folk började umgås lite mer. Små detaljer här och där som visar den konstiga tiden vi lever i. Inte ofta man läser en bok som utspelas så nära i tiden, vilket gör att det känns än mer verkligt än om man läser den om några år, då den blir ett historienedslag och man förhoppningsvis kan tänka ”ja det var ett konstigt år”. Den ödsliga känslan kommer fram väldigt bra när spåren följs i ett nästan ödelagt Berlin. Jubileumsserien ska spegla Göteborg fram till 400 års firandet 2021 så självklart måste Corona vara en del av den.

Firandet har flyttats fram till 2023 och därmed kommer det att bli ännu fler fall för Sandra och Dennis i Göteborg. Just Mästaren tycker jag man ska läsa nu mitt under pandemin för att få rätt känsla. Men har man inte läst serien om Morden i Smögen och de andra två i den här serien rekommenderar jag att ni läser ifatt sen så ni får helhetsbilden av alla relationer. Nu är jag nyfiken på hur det går för dem alla!
”Mästaren” av Anna Ihrén är en trivsam deckare som flyter fram i en behaglig takt till en början, men som snabbt ökar i tempo när den närmar sig den dramatiska upplösningen. Men det är också en relationsroman om en grupp engagerade poliser och deras närmaste i en samtid då allt normalt liv har pausats på grund av covid-19. Såväl gamla som nya relationer löper in i varandra och det är uppenbart att det finns en omfattande och djup historik. Den som vill hänga med i alla svängar i relationsdelen bör läsa böckerna i serien i rätt följd. Den som bara är intresserad av deckargåtan kan däremot göra som jag och gå in på ”Mästaren” direkt.

Berättelsen börjar med att en betydelsefull byggmästare hittas mördad i den ofärdiga skyskrapa i Göteborg som skulle bli hans stora livsverk. Redan i mordutredningens början visar det sig att det finns en mycket märklig omständighet i bakgrunden. Den mördades tonåriga barnbarn har varit försvunnet i flera månader. Ingen vet var hon är och misstanken om ett samband mellan de två händelserna gör sig snart påmind. De olika spåren leder till människor i byggmästarens närhet, men också till en hemlös man i Berlin. Han lär vara den försvunna flickans pappa; men var är han, vad vet han och vad har han med de mystiska händelserna att göra?