Mästaren

Bok av Anna Ihrén
Tredje fristående delen i Jubileumsserien. Ännu ett mord skakar Göteborg och spåren leder ända till 80-talets Berlin. Högst upp på taket till Göteborgs första skyskrapa hittas byggmästaren Ernst Rosbäck död. Bygget är ett prestigeprojekt för den snart 400 år gamla staden och poliskommissarie Dennis Wilhelmson och hans kollegor har nu allas ögon på sig. Inte minst politikernas, som pressar dem att lösa mordet. Byggmästarens barnbarn, fjorton år gamla Nadja, är dessutom försvunnen sedan flera månader tillbaka och polisen har ännu inte hittat några spår efter henne. Sandra Haraldsson är tillbaka på arbetet efter en lång sjukskrivning. Hon är utbränd sedan de fruktansvärda händelserna i den gamla källaren på mentalsjukhuset Sankt Jörgen. Sandra kämpar mot tröttheten och tårarna som hela tiden tränger sig på. Hennes chef Camilla Stålberg är minst sagt splittrad eftersom hon och flickvännen Cleuda har allvarliga problem i relationen och det påverkar alla som kommer i chefens väg. Vem mördade byggmästaren och varför? Utredningen står stilla, men så får polisen upp ett spår som leder till Berlin och gruppen Alphavilles gamla låtar från 1984. Men deras framsteg stoppas snart av virussjukdomen Corona, som härjar skoningslöst i Europa. ANNA IHRÉN är författaren bakom succéserien Morden på Smögen. Mästaren är den tredje fristående delen i Jubileumsserien, som speglar de utmaningar Göteborg står inför när staden fyller 400 år, 2021. Nattvakten är den första delen och Maskmakaren den andra. "Spännande från första sidan." Wastehunter "En spännande intrig där man som läsare är lika intresserad av hur det ska gå för poliserna privat som hur fallet ska lösas." Boknjutaren "En trivsam deckare som flyter fram i en behaglig takt till en början, men som snabbt ökar i tempo när den närmar sig den dramatiska upplösningen." Mhardig
2 utgåvor
Välj utgåva
MästarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177992318
MastarenSvenska - Okänt
ISBN: 9789177992325
Återigen får vi träffa Dennis Wilhelmson och Sandra Haraldsson och deras kollegor som mitt under rådande pandemi får ta sig sn fallet med byggmästare Ernst Rosbäck som hittas död uppe i Göteborgs första skyskrapa. Under våren har hans barnbarn Nadja försvunnit och inte hörts av sen dess. Har det med varandra att göra? En karta markerad med platser från Alphavilles låtar leder sökandet ner till Berlin. Parallellt med utredningen kämpar Sandra med att komma tillbaka från sin sjukskrivning från senaste fallet. Polischefen Camilla Ståhlberg brottas med relationsproblem med Dennis ex Cleuda.

Anna Ihren bygger en upp en spännande intrig där man som läsare är lika intresserad av hur det ska gå för poliserna privat som hur fallet ska lösas. Handlingen utspelas under augusti i år när Coronapandemin härjar i Sverige sen mars och folk började umgås lite mer. Små detaljer här och där som visar den konstiga tiden vi lever i. Inte ofta man läser en bok som utspelas så nära i tiden, vilket gör att det känns än mer verkligt än om man läser den om några år, då den blir ett historienedslag och man förhoppningsvis kan tänka ”ja det var ett konstigt år”. Den ödsliga känslan kommer fram väldigt bra när spåren följs i ett nästan ödelagt Berlin. Jubileumsserien ska spegla Göteborg fram till 400 års firandet 2021 så självklart måste Corona vara en del av den.

Firandet har flyttats fram till 2023 och därmed kommer det att bli ännu fler fall för Sandra och Dennis i Göteborg. Just Mästaren tycker jag man ska läsa nu mitt under pandemin för att få rätt känsla. Men har man inte läst serien om Morden i Smögen och de andra två i den här serien rekommenderar jag att ni läser ifatt sen så ni får helhetsbilden av alla relationer. Nu är jag nyfiken på hur det går för dem alla!
”Mästaren” av Anna Ihrén är en trivsam deckare som flyter fram i en behaglig takt till en början, men som snabbt ökar i tempo när den närmar sig den dramatiska upplösningen. Men det är också en relationsroman om en grupp engagerade poliser och deras närmaste i en samtid då allt normalt liv har pausats på grund av covid-19. Såväl gamla som nya relationer löper in i varandra och det är uppenbart att det finns en omfattande och djup historik. Den som vill hänga med i alla svängar i relationsdelen bör läsa böckerna i serien i rätt följd. Den som bara är intresserad av deckargåtan kan däremot göra som jag och gå in på ”Mästaren” direkt.

Berättelsen börjar med att en betydelsefull byggmästare hittas mördad i den ofärdiga skyskrapa i Göteborg som skulle bli hans stora livsverk. Redan i mordutredningens början visar det sig att det finns en mycket märklig omständighet i bakgrunden. Den mördades tonåriga barnbarn har varit försvunnet i flera månader. Ingen vet var hon är och misstanken om ett samband mellan de två händelserna gör sig snart påmind. De olika spåren leder till människor i byggmästarens närhet, men också till en hemlös man i Berlin. Han lär vara den försvunna flickans pappa; men var är han, vad vet han och vad har han med de mystiska händelserna att göra?