Kungariket

Kongeriket
Bok av Jo Nesbø
Roy är en mekaniker som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs när hans lillebror Carl återvänder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer. Carl är en entreprenör och vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda. Roy har alltid skyddat Carl, men kanske har lillebror gått för långt för att Roy ska kunna hjälpa honom denna gång. Ska han ta vara på sin broder? Jo Nesbøs nya fristående thriller är precis som älskade Sonen ett ödesmättat familjedrama med arketypiska drag, med en mångbottnad och gastkramande intrig som kan mäta sig med de bästa böckerna om Harry Hole.
Bröderna Roy och Carl Opgard förenas igen i barndomshemmet efter 15 år, då Carl kommer hem till den lilla orten i Norge efter att ha utbildat sig och gjort karriär utomlands. Roy har stannat kvar och jobbat som bilmekaniker, men har nu ansvar för den lokala bensinstationen.

Charmiga Carl har tillsammans med sin medföljande fru Shannon storstilade planer för byggande av ett spa-hotell, planen är att få med hela bygden i investeringen för att kunna genomföra det kontroversiella projektet.

Vi får många återblickar till Roys och Carls uppväxt, som innehåller traumatiska upplevelser. Rykten har florerat och vissa i bygden har främjat spridningen av sådant som inte är sant.

Jo Nesbø är helt fenomenal i sitt berättande, fokus flyttas och nya klargöranden sker på oväntade sätt. Jag fascineras av finessen med vilken jag leds in på en väg, för att senare styras om i helt annan riktning.

Hemligheterna från både det förflutna och nutid skapar en spänning och förväntan på ett avvaktande sätt, lugnet före stormen...

Som inbiten Harry Hole-fan förstod jag att denna fristående berättelse skulle bjuda på något helt annat - och så blev det, men jag får definitivt min spänning och bjuds på helt fantastiska personporträtt.

Jag rekommenderar definitivt den här boken som vinner över mig på ett lågmält suggestivt sätt, blir så lurad i mina tankebanor gång på gång!
Rekommenderas för den som gillar deckare
Två bröder som är beroende av varandra genom livet. Inte en av Nesbøs bästa böcker enligt min mening men det finns som vanligt spänning, överraskningar och psykisk press. Livet i ett litet samhälle där alla känner alla och har hållhakar på varandra skildras inlevelsefullt.
Ett svart familjedrama där författaren visar vilken mästare han är. För trots ett långsamt och mycket detaljerat berättande håller han mig fångad i drygt 600 sidor.

Roy lever på familjegården, arbetar som mekaniker och föreståndare för bensinmacken i en liten norsk fjällby. När brodern Carl återvänder till hembygden med stora planer rubbas friden och gamla hemligheter hotar att avslöjas.

Bröderna har växt upp med en far som älskade Amerika och har varsitt andra namn efter amerikanska män fadern beundrat - Calvin och Abel. Och historien skulle lika gärna kunna utspela sig i en mindre håla på andra sidan Atlanten. Namnet för också tankarna till den bibliska historien om Kain och Abel.

Ett fantastiskt tecknat persongalleri driver historien framåt. En historia som även om den berättas i ett långsammare tempo har några dramatiska och oväntade vändningar på vägen mot det ödesmättade slutet.

En storslagen roman helt enkelt.
Jag har läst Jo Nesbøs Kungariket med stor behållning. Det är en historia som växer ju längre man kommer in i den och man engagerar sig i de människoöden som denna relationsroman handlar om. För även om det står thriller på framsidan skulle jag snarare vilja kalla den just en relationsroman. Vi möter bröderna Roy och Carl. Den förstnämnde och äldste bor kvar i lilla Os och driver en bensinstation medan den yngre brodern dragit till USA för studier. Plötsligt är Carl hemma igen och med sig har han sin vackra hustru Shannon. De har storslagna planer om ett högfjällshotell mitt i det lilla samhället och vill få med sig så många boende som möjligt som finansiärer. Men av olika anledningar ligger inte bröderna särskilt bra till hos övriga i Os. Det förflutna nystas upp och bit för bit läggs ett pussel som är dystert och destruktivt. Jo Nesbø gör detta så bra! Mer eller mindre varje kapitel avslutas med någon slags cliffhanger.. jag måste vidare för att få reda på vad som händer. Jag gillar att Carl får vara berättare i jag-form vilket skapar en särskild närvaro och jag vill honom väl. Trots att han kanske inte alltid har valt eller gjort rätt.. åtminstone inte tidigare i sitt liv. Men vad gör man inte för familjen? Tro nu inte att det i n t e dyker upp ett lik eller två.. för det gör det! Och trots att det inte är en klassisk polisroman med Harry Hole i spetsen så är det förbannat spännande ändå på sina håll! Och välskrivet. Målande och levande beskrivs både Os och dess invånare och jag ser dem framför mig. Jag tror att denna berättelse skulle göra sig väl på vita duken.
Två bröder växer upp på en liten gård uppe på fjället i det som deras far kallar Kungariket. Enligt fadern är familjen det viktigaste och blod är alltid tjockare än vatten. Den äldre brodern Roy som är mekaniker och drömmer om att få äga en egen bensinstation har under hela sitt liv känt att han måsta backa upp och "städa upp" efter sin yngre bror Carl p g a vad brodern gick igenom under uppväxten.

För 15 år sedan lämnade Carl Norge för att åka iväg och plugga men nu har han återvänt från Kanada för att bygga ett högfjällshotell i den lilla orten där de växt upp. Från Kanada har han förutom storslagna planer och en Cadillac DeVille även med sig en fru och en förväntan att bli mottagen med öppna armar. Roy dras åter igen in i broderns liv och hotellplanerna men börjar ifrågasätta om han måste fortsätta ställa upp för brodern i vått och torrt.

Boken är på drygt 600 sidor och jag undrade i början om man kunde fylla så många sidor om två bröder och ett hotellbygge i en norsk fjällby och svaret är ja, men boken innehåller såklart mycket mer än det. För varje kapitel får man veta mer om brödernas uppväxt, ohyggliga händelser i det förflutna som har fått dem att bli sammansvetsade och personer i byn som spelat mer eller mindre stora roller i brödernas liv. Dåtid och nutid blandas och frågan är om byn kommer att få något högfjällshotell och i så fall till vilket pris. Spännande och stundtals makaber läsning om brödernas liv och deras omgivning i en liten by där alla känner alla och där fler och fler hemligheter och lögner avslöjas.