Ek

Bok av Frida Andersson Johansson
"Frida Andersson Johansson visar med Ek att svenskskriven skräck är en genre att räkna med och att hon är beredd att ta täten i det sammanhanget." Johannas deckarhörna "En välskriven skräckis, placerad i en miljö som förhöjer läsupplevelsen ytterligare. Betyg: 4 av 5!" Läsa och lyssna "Ett mysterium att uppslukas av." Bokhyllan i skuggan 1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg. I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen. När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern. Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö   FRIDA ANDERSSON JOHANSSON [f. 1975] är litteraturvetare och journalist. Hon bor med man och två barn i ett radhus i Segeltorp söder om Stockholm.
Frida gratulerar sig själv i avslutstacket till att det blev en bok till. Jag har inte läst hennes tidigare bok (böcker?) men kan garantera att jag inte ska läsa någon annan bok av Frida,

En berättelse om det ockulta i en miljö som berättar om 1600-talet och i nutid med Vasamuseet som spelplats.
Ekar som dricker blod känns inte bara udda utan också en orealistisk koppling mellan då och nu. Många händelser förblir krystade. Hela historien med vildmannen blir aldrig begriplig. Sedan kläs denna sällsamma historia med människors egna privata bekymmer såsom ett äktenskap som krisar, en svärmor som behöver tillsyn och en arbetskamrat som lockar huvudpersonen till intima möten. Inget av detta behövs för att spela upp resten av denna bisarra berättelse.
Vilken spännande o rysig bladvändare . Blev väldigt övertygad . Blandar historia med fiction . 1625 så förs 9 nyhuggna ekar över Mälarens is för att användas i Sverige rikes nya stridskepp Vasa . Det blir många döda i ekarnas spår. I nutid får vi följa bla Disa o Greger som jobbar på vasamuseet , som får i uppdrag att restaurera en trasig skulptur som ska sitta på skeppet . Flera otäcka händelser sker på museet o blod hittas ombord . Många miste livet när Vasa sjönk . Nu vill någon att fler ska dö .....Rekommenderas !
Underliga saker börjar hända på Vasamuseet. Något ondskefullt verkar ha vaknat till liv. Ek är en riktigt bladvändare! Perfekt läsning för mörka höstkvällar.
Det handlar om något så lustigt som ek. Ja trädsorten. Ek & Vasa skeppet. Så annorlunda saker boken utgår ifrån, det fångade mig direkt. Spännande & det fick mig att bli nyfiken. Sen släng till en uns lite förbjuden passion med. Mystik. Historik. Spännande spänning. Man kan inte sluta läsa.
Denna bok får ni inte missa. Välskriven , intressant, spännande. 3 ingridienser som skapar perfektion.
Ser framemot fler böcker skrivna av henne. Wow
Hoppas denna blir nominerad till årets bok nästa omgång. Riktigt bra
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
" Jag måste fullgöra det kontrakt som min saliga man har upprättat"
Året är 1628 och den svenska stormakten blomstrar. Gustav II Adolf sitter på tronen och rikets status ska manifesteras i form av ett nytillskott i krigsflottan – men regalskeppet Vasa hinner knappt lätta ankar innan den ranka konstruktionen orsakar slagsida och omedelbar förlisning. Många människor omkommer och det viskas att det är de uråldriga ekarna som huggits ned och byggts in i skeppet som nu kräver sin blodiga hämnd.

Disa Kassman arbetar på Vasamuseet och får i den nutida berättelsen i uppdrag att restaurera en av de skulpturer som en gång prydde det ståtliga fartyget. Uppdraget visar sig bli oväntat komplicerat. Vildmannen i fråga är en obstinat figur som sakta men säkert får ett allt större inflytande över alla inblandades liv. När försvinnanden och oförklarliga dödsfall skakar museet och dess personal blir det allt tydligare att den äldre mannen som varnat dem för att väcka vildmannen till liv tycks ha haft en poäng …

Skräck i en historisk kontext är temat för Frida Andersson Johanssons nya bok Ek och utmaningen i att kombinera historiska fakta med fiktion är en balansgång som författaren klarar med glans. Symbolik och folktro får tjäna som extra krydda åt berättelsen om de blodtörstiga ekarna och tanken på att de blev Vasaskeppets undergång är fantasifull, men den framställd på ett så övertygande sätt att jag gladeligen läser vidare med en känsla av skräckblandad förtjusning. Författaren har även skapat ett intressant persongalleri med Disa Kassman i spetsen. Beskrivningarna av hennes trassliga vardagsliv präglas av både humor och skärpa, vilket skapar en uppfriskande och stilsäker kontrast till den historiska aspekten. Frida Andersson Johansson visar med Ek att svenskskriven skräck är en genre att räkna med och att hon är beredd att ta täten i det sammanhanget.
Fridas språk gillar jag skarpt och för att inte tala om hur hon lyckas blanda nu och då på ett superbra sätt.
Hon skildra vardagen där det övernaturliga på ett helt naturligt sätt kommer in och det riktigt kryper under skinnet på mig. Till slut vet man inte var verkligheten tar slut och fantasin börjar.

På Vasamuseet inträffar många mystiska och konstiga saker när Disa gör ett jobb på regalskeppet. De oförklarliga händelser blandas med Disas vardagliga bekymmer dels på hemmaplan men även på arbetsplatsen.

Boken håller mig i ett järngrepp från början till slut med ett bra tempo.
Jag är vanligtvis inte så förtjust i det övernaturliga men i den här boken funkade det hyfsat bra. Jag slutade i alla fall inte att läsa.
Jag tycker att Frida har ett mycket personlig och annorlunda sätt att skriva på och det tog ett tag innan jag var med i matchen men sedan var det bara racerfart in i mål.
Ett extra plus för ett läckert omslag samt för att jag fick lite mer kunskap om regalskeppet Vasa.