Hämnden är ljuv AB

Bok av Jonas Jonasson
Jonas Jonassons femte bok går i linje med hans tidigare succéer och handlingen baseras mycket på det absurda och slumpmässiga, precis som brukligt. Under en midsommarfest hamnar en grupp människor i en diskussion om en företagsidé och strax efteråt är företaget Hämnden är ljuv AB startat. Detta är företaget du kan betala för att hämnas de oförrätter som andra gjort dig. Hur ska affärerna gå?.
Denna bok ville jag läsa så fort jag hörde titeln.
Lite underlig och seg inledning, men det blir bättre och roligare efter hand. Jonas Jonassons humor håller hög kvalitet, som i hans tidigare böcker. Ständigt denne Jonas (en kommentar ni förstår bättre efter att ha läst boken).
Blir det ingen ljuv vår och sommar i år, kan man i alla fall alltid hoppas på en ljuv hämnd.
Hade stora förhoppningar på Jonas Jonassons senaste bok men det levade tyvärr inte upp till det. En lättläst bok med en förutsägbar handling och abrupt slut som känns som författaren fick nog av sin egen historia. Det fick jag med tyvärr.
Inte min favorit av Jonasson, men definitivt värt att läsa och den hade sina laugh out loud moments.
Detta blir min julklapps bok i år. Den är bäst hittills tycker jag och bäst av allt det goda vinner. En helt otrolig historia om en konsthandlare som ingenting förstår och som har den goda smaken att dö lägligt. Hans dotter Jenny är en del av en plan för den ambitiösa Victor som snart lyckats kapa till sig både konsthandel och hennes arv. Hur man sedan får in en okänd son, en medicinman från ett okänt land i Afrika och en ung man som startar företaget Hämnden är ljuv till en sammanhängande berättelse, ja det vet endast Jonas Jonasson.
Som vanligt i Jonas Jonasson böcker är det först svårt att förstå hur alla personer ska komma att hänga ihop med varandra men efterhand klarnar allt. En afrikan som aldrig sett rulltrappor och cornflakes kan ställa till mer än man tror. Roligt och klurigt får Jonasson allt att lösa sig på bästa sätt.
Den är skruvad, rolig, fantastisk och träffsäker. Den innehåller en kenyansk medicinman, en tveksam konsthandlare och en fd. reklammakare; den utspelar sig i Stockholm och i Kenya; historien tar hela tiden en ny oväntad vändning och som vanligt är Jonas Jonasson helt fenomenal på att uttrycka sig! En fantastiskt uppiggande pärla i det stundande höstmörkret.