Ett halvt andetag

Bok av Anna Agrell

»Romanen är mångbottnad, karaktärerna fullödigt tecknade och miljön levande och doftrik. Språket präglas av en enkelhet, men är samtidigt kärnfullt, och rymmer många tidstypiska detaljer. Helhetsbetyg: Mycket bra.« Marianne Berglund, BTJ

»Jag är djupt imponerad av denna lågmälda och djupa berättelse som kommer att finnas kvar inom mig länge. Med stor träffsäkerhet för språkkänsla, miljöer och personporträtt är det här en pärla som jag hade svårt att lägga ifrån mig.« Bettan bokprataren

Småland, 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonjas tankar rör sig ofta kring plikt. Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru? Och borde hon ta hand om sin psykiskt sjuka mor? För att slippa undan oron flyr Sonja till glasbruket där hon skissar på nya alster.

En dag flyttar löperskan Mirkka in i en förfallen stuga intill. Hon drömmer om att springa ärevarv på Stockholms stadion trots att doktorerna avråder kvinnor från att ägna sig åt löpning. Mirkka rusar fram genom livet och Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.

Ett halvt andetag är Anna Agrells finstämda debutroman om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Med stilsäker prosa utforskar författaren hur den mänskliga blicken och tidsandan formar oss och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.

Mindre

»Romanen är mångbottnad, karaktärerna fullödigt tecknade och miljön levande och doftrik. Språket präglas av en enkelhet, men är samtidigt kärnfullt, och rymmer många... Mer

Året är 1948, det är efterkrigstiden när Sonja och Axel flyttar till hus i Småland och försöker bygga upp sitt liv. En vardag som för Sonja blir enformig och hennes tankar rör sig ofta kring plikt samt hur hon skall bli en god hustru. Hon tappar kontakten med sina vänner och saknar närheten till att bara springa över till en vännina och prata bort ett par timmar innan middagen skall stå på bordet tills maken kommer hem.
Hösten kommer och plötsligt en dag flyttar den karismatiska Mirkka från Helsingfors in i grannhuset och efter det ställs Sonjas tillvaro på prov och vardagen genomsyras av underkastelse, drömmar och besatthet men även en längtan till frihet. Åtrå och djup kärlek.
Vem är Mirkka och vad gör hon i en liten bruksort i Småland?

En historisk roman som jag inte kunde lägga ifrån mig då den berörde och väckte känslor efter händelser som genomsyrat min familj i generationer.
Fastnade för dessa rader i boken.
Namnskyltar och nysydda kläder. Hoppet om en stilla tillvaro, långt bort från bomberna......
Anna Agrell lyckas verkligen sätta ord på människans tankar och innersta känslor och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.
Jag är djupt tagen av denna välformulerade, djupa men lättlästa berättelse som jag kommer att bära med mig länge.