Efter det som hände

Bok av Åsa Ringdahl
Simon och Fanny har varit vänner hela livet, men sista året i gymnasiet blir allting så komplicerat. Det enda de skulle göra den där eftermiddagen hemma hos Simon var att prata problem och fika. Inget går som planerat och när de har sex förändras allt. Istället för att prata om det växer avståndet mellan dem. Kan de hitta tillbaka till varandra - eller är allt förstört? Åsa Ringdahl skriver varmt och igenkännande om ungdomar för unga vuxna.Efter det som händeär en fristående uppföljare till den hylladeDet handlar om ossoch är en relationsroman med feelgood-känsla för både killar och tjejer. ÅSA RINGDAHL bor i Östersund där hon är född och uppvuxen. Hon arbetade som fritidspedagog i tio år innan hon kom att utbilda sig till ekonom. När hon sedan jobbade som lärare i ekonomi på en gymnasieskola fann hon mycket av inspirationen till sina böcker där. I dag satsar hon all tid på sitt skrivande. Hennes kritikerrosade debutDet handlar om oss kom ut 2018 och tidigare har hon publicerats i tre antologier. Vid sidan av skrivandet är fjällvandring och mountainbikecykling två av Åsas stora intressen.
Efter det som hände är en fristående uppföljare till Det handlar om oss. Jag har aldrig läst Det handlar om oss, så detta är min första bok av Åsa Ringdahl.

Efter det som hände är en mysig och äkta bok!

Perfekt för högstadie och gymnasieåldern, lättläst och lätt att relatera till i den åldern. Känslorna är överallt och relationer är inte alltid så lätt.
Det är är en väldigt bra bok om kärlek, svek, vänskap, sport och hemligheter. En typisk ungdomsbok men passar såklart även vuxna. Jag gillar hur författaren har skildrat ungdomslivet och dess relationer och känslor. Bra skrivet och lätt att läsa och förstå. Det här är även en fristående uppföljare från den tidigare boken "Det handlar om oss"
I Åsas debutroman Det handlar om oss fick vi följa Johan och Malin och hänga med på ett hörn när de blev kära. I uppföljaren finns de med i lite bakgrunden men här är det istället Johans kompis Simon som står i fokus. Simon har en flickvän i hästtjejen Amanda men plötsligt vill Amanda ta en paus. Betyder det att det är slutet på relationen då eller kan de hitta tillbaka till varandra? Tur att Simon alltid har sin bästa vän Fanny vid sin sida, men även där visar det sig snart bli ganska komplicerat.

Det är en lättläst och drabbande bok för unga vuxna. Författaren är skicklig på att skildra ungdomars liv och fångar alla omvälvande känslor på ett trovärdigt sätt. Simon är en schysst kille som vill alla väl och som medlar så mycket bland kompisarna att han nästan glömmer bort sig själv i stället. Hans sätt att känna in tjejer och inte bara dundra på (t.e.x. vid sex) är ett utmärkt föredöme för andra unga killar. Boken känns väldigt välskriven och det är som att minsta ord vägts av för att passa perfekt in i berättelsen. Jag uppskattar att boken utspelar sig i Östersund och att hockey har en viktig roll i historien. Hade gärna sett att hästarna synts lite mer även i denna del, nu är de med lite flyktigt på några ställen. Det här är en bok som jag vill sätta i händerna på killar i högstadiet- och gymnasieåldern, den är ganska tunn så den borde kunna locka även de motvilliga läsarna. Boken passar ungdomar från 13 år och uppåt, men den funkar också bra till en 41-årig ”tant”! Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Åsa framöver!