Om det regnar i Ahvaz

Bok av Nioosha Shams
Ava går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden - med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt. Nioosha Shams romandebut handlar om den första kärlekens stora känslostorm och om att höra hemma.
Om det regnar i Ahvaz

Ava, en tjej som går tredje året på gymnasiet ska snart ta studenten. En dag är hon på en fest och där ser hon Nadja, Nadja med den svarta blicken. Ava blir förälskad direkt och kan inte sluta tänka på henne. Vad ska hon göra nu? Tycker Nadja om Ava? Nadja är singel men efter henne finns Joel, ett efterhängset ex som är som ett klister på Nadja. Kommer han lämna Nadjas sida, eller alltid vara ett plåster på henne?

Förutom att Ava är upptagen med att tänka på Nadja, undrar hon vad som kommer hända med sin trio. Kommer hon och hennes två bästa vänner, Hugo och Mira kunna hålla ihop efter att de har tagit studenten? Avas lillebror har också börjat bete sig väldigt konstigt. Han är knappt hemma och när han är hemma låser han bara in sig på sitt rum, han låser till och med sin dörr när han inte är hemma, för att ingen ska kunna gå in där. Varför beter han sig så konstigt?

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag tycker om boken. Jag både gillar den och inte gillar den. Jag tycker Ava känns som en trovärdig person mestadels med intressanta tankar, samtidigt som hon stundvis känns alldeles för energisk och osann. Jag diskuterade boken med Unga läsare
och där hade vi också väldigt olika tankar. Många tyckte att Hugo var en spännande sidokaraktär i boken och absolut det var han, men jag tyckte han kändes alldeles för påhittad, han kändes så extrem.

Boken var lättläst, en del slang i boken där man möjligtvis behöver tänka till, annars är boken lättläst med korta kapitel. Jag gillar verkligen språket i boken. ”Jag tittade ut genom fönstret, jättemarshmallows på gröna fält” är en liknelse till ensilagebalar som jag verkligen gillar. Det gör boken mer intressant och lite poetiskt. Även om jag är kluven vill jag läsa någon mer bok av Nioosha Shams då jag ändå gillade språket och det var inget fel på berättelsen i sig, även om jag inte riktigt fastnade för den.

Åldersgrupp: 15+
Antal sidor: 287 sidor
Författare: Nioosha Shams
Det var något som inte riktigt klickade. Jag tyckte inte om bokens huvudperson, och tycker handlingen är tillräckligt intressant Jag tycker däremot om språket och att författaren skriver med politisk underton. Om det regnar i Ahvaz innehåller flera beståndsdelar jag gillar, men sett till helheten känns det som alla pusselbitar inte riktigt faller på plats.

Betyg: Svag trea.
Nioosha Shams debut "Om det regnar i Ahvaz" är välskriven, underhållande och som gjord för att sträckläsa. Språket är rappt, humoristiskt, ungdomligt och passar bokens huvudperson Ava perfekt. Boken är främst en kärlekshistoria, men vänskapen mellan Ava och hennes två bästa vänner får också mycket utrymme. Och både när det gäller kärleksrelationen och vänskapsrelationerna så är känslor, gestaltning och dialog spot on! En riktigt bra ungdomsbok helt enkelt!
Ava och hennes närmaste vänner Hugo och Mira räknar ner dagarna inför studenten. Känslorna är många, förväntan blandas med osäkerhet inför livet som väntar efter gymnasiet. Samtidigt börjar Avas lillebror bete sig märkligt och dra sig undan resten av familjen, vilket väcker oro.
Så kommer Nadja in i hennes liv, och från och med deras första möte på en fest är Ava upp över öronen förälskad.

.

Om det regnar i Ahvaz är en av de bästa ungdomsromanerna jag läst på väldigt länge, och att den är en debut gör mig väldigt nyfiken på vad Nioosha Shams kommer skriva framöver - jag är så imponerad och vill verkligen läsa mer av henne!!
Tonen är ömsom humoristisk, ömsom allvarlig, och jag fastnade verkligen för den värme som finns i berättelsen. Karaktärerna är färgstarka och kommer säkerligen stanna kvar hos mig länge. Relationerna mellan Ava och hennes vänner, familj och Nadja känns levande, starka och skildrade på ett sätt som känns realistiskt. Att få befinna sig i Avas värld var helt enkelt underbart.
Jag tyckte också väldigt mycket om språket i boken, det var vackert och målande utan att någonsin kännas styltigt eller pretentiöst.
Jag uppskattade dessutom att en ungdomsbok med hbtq-tematik för en gångs skull inte handlar om problemen som detta kan innebära. Den sortens berättelser behövs naturligtvis också, men jag gillade verkligen hur huvudkaraktärens sexuella läggning varken ifrågasattes eller problematiserades.
Du som gillar författare som Flora Wiström och Anna Ahlund skulle nog gilla Om det regnar i Ahvaz som jag ger ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 i betyg.
En ungdomsbok som jag önskar det fanns fler av när jag var i den åldern, då det var svårt att hitta böcker om annat än heteroromanser och där andra kulturer endast skildrades ur vita personers perspektiv. Uppskattar även det fina språket och ser fram emot fler böcker av författaren!