Den konserverade änkan

Bok av Hélène Gullberg
Hösten år 1779 i Gustav III:s Stockholm har Sara precis gift sig med den dubbelt så gamla mannen Georg Haupt. Hon är gift med Sveriges störste möbelkonstnär, men lyckan blev kortvarig. Bara fem år senare är hon änka med sju barn samt ensam ansvarig för den berömda möbelverkstaden. Snart kommer starka påtryckningar om att hon ska "bli konserverad" genom att gifta om sig med mannen hon fruktar mest.
Man slungas in i Stockholm år 1779.
Sara är nygift med den store möbeljätten Georg Haupt. Han är dubbelt så gammal som henne. Man följer deras liv, kärleken växer men så dör Georg. Sara blir änka med 7barn.
Skrået vill att Sara gifter om sig. I verkstaden blir det röra och Sara försöker rädda den.

Det är en historisk roman om kvinnors liv i Sverige. Intressant att läsa om hur de skildras.
Jag gillade första delen av boken. Språket är trevligt, det är en fin historisk roman. Till skillnad från hur jag tänkte mig i förväg att den skulle vara, är relationen med den betydligt äldre mannen en bra sådan. Däremot tycker jag historien spårar, blir rörig, slutet blir inte så bra som det hade kunnat bli. Påminner en del om Anna Laestadius böcker om Pottungen/Barnbruden/Räfhonan som utspelas under samma period och som är lite liknande i stilen. Tycker den är läsvärd, men landar till slut på en 3:a i betyg.
Vilken romandebut hon gör Hélène Gullberg. Missa inte den här pärla om du som jag älskar historiska romaner. Hela boken andas 1700 tal och man märker snabbt att Hélène är kunnig i området hon valt att skriva om.

Miljöer, kläder och personporträtten är fantastiska precis som berättelsen om Sara som vägra följa de vanliga konventionerna för kvinnor under 1700 talet. I bland känner jag mig som om jag befinner mig i ett historiskt Stockholm, Hélène beskriver sina miljöer så tydligt att jag till och med kan känna dofterna som sprids för vinden.

En fantastisk historisk roman som har allt som ska finnas och med ett språk som flyter och en intrig som gör att man bara vill läsa lite till.
VARNING för sträckläsning.
När kommer nästa? Väntar otåligt!
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
Författarinnan har arbetat som möbelspecialist på Bukowskis vilket märks i de ingående beskrivningarna av möblerna och hur de tillverkades. Boken har en spännande historia från början till slut. Den är välskriven och språket avspeglar till viss del den avsedda epoken. T ex äter karaktärerna middag mitt på dagen och kvällsmål på kvällen, inte lunch och middag som vi säger nu. Karaktärerna är levande och intressanta. Inte nog med att jag har haft nöjet att läsa denna fantastiska bok, jag har även lärt mig mycket nytt. Jag rekommenderar den varmt!
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
En historisk roman som handlar om möbelkonstnären Georg Haupts fru och sedermera änka. Språket är mustigt och tempot är högt. Verklighet och fiktion blandas och boken, som är författarens romandebut, är skriven med stor kunskap som gör det extra intressant att drömma sig tillbaka i tiden för en stund.
Den konserverade änkan är författarens romandebut och det är svårt att tro. Héléne har skrivit en fascinerade historisk roman som utspelar sig i senare delen av 1700-talet. Den är så trovärdig och tidstypisk och detaljerna sitter som ett smäck. Det märks att författaren är enormt kunnig när det gäller möbelbyggande och hur det gick till på den tiden. Det är en tid då det inte är så enkelt att vara kvinna och då kvinnor inte har så mycket att säga till om. Men trots det är det starka kvinnor som kämpar för sin rätt i berättelsen och jag gillar det. Det är en levande och medryckande historia som berättas och jag är helt fast i den. Jag hoppas verkligen att författaren fortsätter skriva historiska romaner, för hon gör det så förbaskat bra!
Mustig och fängslande debut!
Den här boken fick mig att snabbt lägga barnen på kvällen så att jag skulle hinna med att läsa några sidor till. Boken placerade mig i 1700-talets Stockholm och fick mig att uppleva dofter och känslor i realtid! Det blir intressant att se hur Gullbergs kommande böcker utvecklar sig om debuten är så här välkomponerad!
Stark debutroman om ett ämne jag inte visste mycket om. Står sig mycket bra i jämförelse med andra 1700-talskildringar. Boken är både spännande och lärorik. Läs den!
En mycket bra bok . Handlar om en kvinna som blir änka efter bara 5 år. Att följa hennes kamp att klara sig själv på denna tid , är spännande . Kvinnor då hade inte mycket att komma med. Men som änka har hon lite makt. Känns ganska modern med hennes starka vilja och att inte böja sig för mannen . Ingår också homosexualitet i boken . Viket inte var tillåtet på den tiden .
En lättläst bok .