Vi bryter tystnaden

Bok av Pia Eklund
I Sverige drabbas var fjärde kvinna någon gång av våld i en nära relation. I den här boken berättar tolv kvinnor och deras närstående om hur de snärjts in, brutits ned och utsatts för våld: psykiskt, fysiskt, sexuellt och ekonomiskt. Om hur mannen har fortsatt att förfölja och skada dem även efter att relationen upphört, ofta med barnen som vapen. Inte sällan med stöd av domstolar, polis och socialtjänst som kan ha svårt att upptäcka våldsverkaren bakom den prydliga fasaden. Boken innehåller råd och tips om vad man kan göra som drabbad, som anhörig, som vän eller kollega om man utsätts för, eller ser någon utsättas för våld. Psykologen och psykoterapeuten Eva Rusz, som myntat begreppet "relationspsykopat", bidrar med sin expertkunskap i ett specialskrivet kapitel.   RECENSIONER "Stark, viktig och tänkvärd!" Jennies boklista "Viktig bok som alla borde läsa!" Bokmalin "Boken Vi bryter tystnaden borde bidra till att frågorna lyfts in i samhällsdebattens centrum för att medverka till en förändring för drabbade kvinnor och barn. Betyg 4 av 5" BTJ "Den här boken borde alla läsa" Lollos bokhörna
I Sverige drabbas var fjärde kvinna någon gång av våld i en nära relation. I den här boken berättar 12 kvinnor och någon som står dem nära, hur de har snärjts in, brutits ned och utsatts för våld av olika slag, fysiskt, psykisk, sexuellt och ekonomiskt. De berättar hur de hamnade där, upplevde det, hur dom tog sig loss och hur tiden efter varit.

Det här var en bok som grep tag i mig, så många olika känslor - jag blev berörd, arg och ledsen men jag upplevde också hopp, kärlek, frustration och stryka. En så viktig bok och som är väldigt aktuell efter den senaste månadens händelser. I slutet av boken skriver psykologen Eva Rusz ett väldigt bra kapitel om hur man bland annat kan känna igen narcissistisk person, en person med personlighetsstörning, symtom vid PTSD (posttraumatisk stressyndrom) hur familj och vänner kan upptäcka och fråga om en person blir utsatt för våld. Författaren Pia avslutar med vart man som utsatt och anhörig kan vända sig för att få hjälp och stöd.
I Vi bryter tystnaden av Pia Eklund får vi läsa tolv kvinnors berättelser om deras relationer där de blivit utsatta för våld på något sätt. I berättelserna får vi läsa om hur männen förföljt dem och fortsatt skada dem även när relationen tagit slut och hur svårt det kan vara för dem runt omkring att upptäcka våldsverkare bakom den prydliga fasaden.
.
Vi bryter tystnaden är en bok som uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och visar på hur det är att vara fast i en våldsrelation och hur svårt det kan vara att ta sig ur den. Det är otroligt starka berättelser och jag beundrar varenda en av de kvinnor som vågar bryta tystnaden. Boken gör en både arg, ledsen men även hoppfull över de kvinnor som faktiskt lyckas slå sig fria. Jag gillade att en även fick höra de närståendes berättelser om hur det är att stå bredvid någon som är i dessa situationer då det både kan ge en insikt och kunskap om hur en själv ska bete sig om någon nära blir drabbad. Av mig får den ⭐⭐⭐⭐/5.
Vi bryter tystnaden - Berättelser ur verkligheten om våldet som drabbar kvinnor och barn.
Tolv starka kvinnor delar med sig av sina erfarenhet från våld i nära relationer. Kvinnorna beskriver den terror de levt med när mannen i förhållandet manipulerat och tryckt ner dem. Psykiskt våld som inte varit lätt att bevisa men även fysiskt våld.
Hur även barnen drabbats när fadern låtit sin ilska gå ut över dem.
Hur vi medmänniskor inte ser eller ser men inte agerar. Att samhället försvårar en fällande dom om det finns gemensamma barn. Läskigt!
Otroligt starkt av dessa kvinnor att berätta delar av sina mardrömmar till oss för att lära och förstå.
Tack Ordberoende Förlag för denna obehagliga men ack så viktiga läsning 🖤 Utgiven 2020
Alla borde läsa. Boken är fruktansvärd, men SÅ bra. Det känns som om alla dessa kvinnor har varit med samma man ...
Vi bryter tystnaden
Pia Eklund.

Fy fan. Fy fan. Fy fan. Fy fan.
Jag mår illa. Mitt hjärta slår hårt och jag färdas 9-10 år tillbaka i tiden. Den här boken med dessa tolv kvinnors berättelser har varit sjukt tung att läsa.
En sådan viktig bok. Samtliga röster är viktiga. De måste få höras.

Jag känner mig matt. Ledsen. Tom och uppfylld på samma gång. Läsningen av denna bok har fått mig att vandra tillbaka i tiden, känna de känslor jag kände när jag själv var utsatt för en psykopat. Och jag vill bara kasta boken i väggen och aldrig mer se den. Samtidigt som jag vill tipsa ALLA att läsa den. Så jävla viktig är den.
En viktig bok om våld i hemmet och om alla som utsätts när en kvinna far illa.

"Vi bryter tystnaden" är en samling berättelser av kvinnor utsatta för fysiskt och psykiskt våld i en nära relation med en man. Det är verkligen svårt att sluta läsa när man väl börjat, kvinnornas berättelser är hjärtskärande, somliga förvånar mer än andra men är självfallet inte mer angelägna för det. Alla kvinnor har råkat ut för samma terror. Men när man läser om mödrars medverkan och medskyldighet i männens misshandel av sin partner, eller om kvinnan som lånade en bil när hon och dottern var på besök hos exet, bara för att lägga märke till att bromsarna inte fungerade och mannen bodde uppe i bergen omgiven av små slingriga vägar, blir man extrachockad.

Sen har vi ju barnen. För de flesta av berättelserna involverar barn. Ofta tror kvinnorna att barnens ankomst i förhållandet ska göra saker och ting bättre men det blir tvärtom. Inte bara för att ett oskyldigt barn blir vittne till hemskheterna utan också för att övergreppen blir värre och mer frekventa. Barnen blir offer själva och även efter ett uppbrott tvingas de umgås med en förälder de är rädda för.

Varje berättelse följs av en närstående som stått utanför och tittat in. En orolig mamma, syster, väninna eller till och med ett av de utsatta barnen. Jag tycker om det, det berättar historien från ett annat perspektiv som jag tror är nyttigt att läsa.

Pia Eklund är personen bakom hashtaggen #vibrytertystnaden och hon har varit med och sammanställt berättelserna samt skrivit avsnitt om de olika våldsformerna och om hur man kan stoppa våldsspiralen. Dessutom bjuds vi på ett kapitel av Eva Ruzs, som är specialist på psykopater och berättar om gärningsmännen.

Jätteangelägen läsning. Hoppas att rätt människor läser!
Sverige drabbas var fjärde kvinna någon gång av våld i en nära relation. EN AV FYRA!

Här får vi följa 12 kvinnor och deras historia. Historier där alla kvinnorna blivit utsatta av män. Som har levt i ett helvete, men som lyckats ta sig loss. Men bara för det är inte helvetet över. Nu börjar eftervåldet.

Dessa män är väldigt intensiva i sin uppvaktning, och vill gärna flytta ihop väldigt fort. Kvinnan tycker ofta att mannen är drömprinsen.
Men när hon väl har snärjts in börjar kontrollen och isoleringen, och hon bryts ner mer och mer.

När de väl lyckats komma där ifrån, ibland efter många år, så vill mannen hämnas. Han känner sig kränkt, och då kommer hoten.

Detta är en sån viktig bok, för detta kan drabba alla, oavsett vilken bakgrund vi har.

Det gör ont att läsa, speciellt när barnen påverkas. Jag blir verkligen berörd, och så ledsen.

Alla borde läsa denna bok. Det är viktigt att kunskapen sprids.

I slutet av boken finns råd och tips vad du kan göra om du drabbas, eller om du ser någon som utsätts.
En bok som alla borde läsa, tyvärr är det många kvinnor som drabbas någon gång i livet av våld. Jag tycker att det är bra att boken innehåller råd och tips om vad man kan göra som drabbad, som anhörig, som vän eller kollega om man utsätts för, eller ser någon utsättas för våld. Det är otäckt hur kvinnorna snabbt fångads in i ett nät som sedan visar sig omöjligt att ta sig ur, och hur barnen blir verktyg för den fortsatta hämnden efter separationen.