Döden som vakar

Bok av Anne-Marie Schjetlein
ANDREAS, STINA OCH BARNEN är lyckliga i sin stora bonus-familj och njuter av tillvaron med bebisen Julia. Men för Andreas tar arbetet på sjukhuset ut sin rätt. Personalen är slutkörd och stressen hotar kvaliteten på vården. Andreas oroar sig även för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är omkomna sedan länge. Hemma börjar Stina känna sig rastlös. Hon vill vara mer än fembarnsmamma och bestämmer sig för att ta tag i sina gamla frisördrömmar. Nu behöver hon och Andreas anpassa sig till en ny vardag om inte familjelyckan ska hotas. Samtidigt oroar sig vännen Lena för sin frånvarande man. Andreas kan inte släppa mysteriet med den försvunne pappan, och upptäcker snart liknande fall runt om i Sverige. Vem är han och varför utgav han sig för att vara patientens närmaste anhörig? När Andreas börjar lägga ett pussel framträder en bild av det mest förbjudna. Döden som vakar är femte boken i serien om kirurgen Andreas. Återigen väver Schjetlein en spännande historia som ifrågasätter hur mycket man egentligen vet om sina nära och kära.
Döden som vakar av Anne-Marie Schjetlein.
Femte boken med kirurgen Andreas och hans stora familj.
Andreas och hans sambo Stina har precis fått lilla Julia, det gemensamma barnet som kittar ihop den stora fembarnsfamiljen.
Stina vill få komma ut lite och skriver in sig på en frisörutbildning.
Andreas jobbar intensivt som kirurg och får rycka in där det behövs på akuten och IVA.
Båda inser att livspusslet behöver hjälp för att flyta på så Fiora, en ung tjej, flyttar in hos dem för att hjälpa till med barnen och vardagen. En ovärderlig hjälp!
Andreas uppmärksammar att en eller flera män utgett sig för att vara närmast anhörig när medvetslösa personer kommit in på akuten. Männen har tålmodigt suttit och vakat så länge patienten varit medvetslös men när patienten vaknat går de inte längre att finna. Varför ta på sig en anhörigs roll och sitta dag efter dag?
I sitt nystande ser Andreas snart ett mönster och genom Stinas frisörutbildning faller fler pusselbitar på plats. Hur mycket luskande kan Andreas och Stina göra innan de måste släppa allt till polisen?
En oväntad vändning i slutet av boken. I övrigt lika läsvärda som de tidigare delarna i serien 💙 Utgiven 2020
Jag tyckte det var genialt att man fick följa de olika personerna genom olika kapitel, då blev det inte heller rörigt. Men ändå så blev det så enormt spännande, det kändes nästan som en Keplerbok. Jag tycker detta är Anne-Maries bästa bok hittills och se till att ni har tid när ni börjar läsa, för ni kan inte sluta.
En spännande bokserie där författaren skickligt väver ihop vardagens livspussel hos karaktärerna Andreas och Stina. En läkare och en numera rastlös småbarns mamma. Som sedan kryddas med sann deckaranda. Del 5 i serien

Just denna bok utgår egentligen från frågan, vet vi egentligen allt om våra nära och kära?

Andreas som är läkare vårdar en svårt sjuk kvinna, vars fader vakar vid hennes sida. När statusen förändras på patienten, försvinner pappan. 
Samtidigt börjar Stina planera för att studera och finner nya vänner som hon kommer nära.

Tonen i böckerna är vardaglig på ett sådant sätt att handlingen känns fullt rimligt vilket håller spänningen på topp.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Döden som vakar är den femte delen i serien om kirurgen Andreas. Jag har läst alla delar i serien innan och gillar hur författaren skildrar arbetet som läkare och samtidigt blandar in spänning i det hela. Som alltid när Anne-Marie skriver är det korta kapitel där det alltid är ett starkt driv framåt. Hennes böcker är otroligt snabblästa då det känns som sidorna nästan bläddrar sig själva . Författaren fångar den helt galna arbetsbelastningen som är på ett sjukhus där det knappt finns tid till att sitta ner och ta en kopp kaffe. Det märks att författaren kan sin bransch väl och det gör att skildringen känns trovärdig. Det är inte spänningsbiten som fångar mig allra mest utan det är skildringen av Andreas och Stinas liv, som är intressant att följa. De är så välbekanta att de nästan känns som gamla kompisar. Det man alltid kan vara säker på i Anne-Maries böcker är att det psykologiska spelar en stor roll, så också i denna då ett barndomstrauma visar sig ha stor påverkan i livet även som vuxen. Boken kan läsas fristående men för allra störst behållning bör man ha läst de andra delarna i serien innan. Gillar man psykologiska spänningsromaner som utspelar sig i sjukhusmiljö, då är Döden som vakar ett hett tips!