Till mitt försvar

Bok av Peter Johansson
Till mitt försvar är berättelsen om hur Sargon De Basso, trots bottenbetyg på juristlinjen och ett åtal som kunde ge honom fängelse, nådde toppen och blev en av landets mest kontroversiella försvarsadvokater. I dag företräder han kända skådespelare, yrkeskriminella och toppskiktet i den nazistiska organisationen NMR. I boken berättar han om varför han väljer att försvara de som samhället föraktar och om en lång rad fall som gått in i svensk rättshistoria, som Joy Rahman, Mikael Persbrandt mot tidningen Expressen och livsödet Samir Sabri. Till mitt försvar är en djupdykning in i advokatyrket och skildrar rättegångarnas inre skådespel. Boken är skriven tillsammans med journalisten Peter Johansson som varit chefredaktör för flera branschtidningar om juridik, till exempel Legally yours och Dagens Juridik.
Hur kan man försvara de vi mest föraktar, de som anklagas för de värsta brotten?
Läs och förstå.

Sargon de Basso växte upp utanför Örebro. Vi får här följa honom från hans barndom som andra generationens invandrare, till att idag vara en av Sveriges bästa försvarsadvokat.

När han kom in på juristutbildningen hade han ett åtal över sig som kunde ge fängelse, så det var inte säkert han kunde fortsätta.
Under utbildningen hade han bottenbetyg men har kämpat sig uppåt.
De första hundåren gjorde han på en känd advokatbyrå, men nu har han sin egen byrå och är en av de större.

Jag gillar boken. Det är inte bara en dans på rosor, utan det berättas även om det tuffa och jobbiga.
Detta är en värld som jag har ganska dålig koll på, men här beskrivs det ärligt och naket, och ger en bra inblick i denna värld.

För mig är det intressant och fängslande att få följa hur Sargons resa varit och är. Få en inblick i en del av alla hans mål från hans perspektiv. Många av dem känner man till. Vi får även läsa om fall där media med falska påstående förstör människors liv.

Jag har förstått att Sargon har ett fint hjärta som brinner för det han gör. Han behandlar alla lika oavsett vem det är, och att alla har rätt att få sin röst hörd.

En mycket läsvärd bok som var svår att lägga ifrån sig.
En välskriven och väl genomtänkt bok som skapar mycket intressanta tankar hos läsaren. Man får en fin inblick i Sargon De Bassos arbete som försvarsadvokat samt några små detaljer kring hans privatliv. En riktigt läsvärd bok som jag absolut kan rekommendera alla att läsa!
Sargon De Basso är försvarsadvokat och företräder de kriminella i rättsväsendet. I boken får man delvis ta del av Sargons liv. Han växer upp i Örebro som andra generationens invandrare och om varför det blev just advokat han skulle utbilda sig till. Man får också läsa och ta del av flera olika uppmärksammade rättsfall och ta del av hans arbete, känslor och tankar kring detta.

För mig blev det här en väldigt intressant och spännande läsning - att läsa om brottsmål och rättssamhället. En helt ny värld och också helt okänd, jag har inga kunskaper i detta rum, men trots det så var boken lättläst och lättförståelig, inte massa fackspråk och det var positivt för då hade jag mycket lättare att förstå och läsa boken - en välskriven bok. Jag tycker det var intressant att jag fick ta del av både Sargons arbetsliv som privatliv och försöka förstå hur han tänker kring att försvara tex en mördare. Jag kan bara utgå från mig själv hur jag som privatperson tänker, Hur gör man? och Hur tänker man? När han ska företräda en brottsling - troligtvis så går man in i sin yrkesroll och blir proffsig som i alla andra yrken, ändå en intressant tankeföreställning. För det kan inte alla gånger vara lätt att stänga av sin känslor och tankar kring vissa fall. Boken väcker många tankar - men otroligt intressant att läsa.
Det här var riktigt intressant läsning och kan varmt rekommenderas till alla som är det minsta intresserade av brottmål och rättssäkerhet .

Boken omfattar tre olika delar som flyter in i varandra. En personlig del - uppväxten, vägen till advokstyrket och det krävande arbetet som brottmålsadvokat. Berättelser från olika fall och slutligen ett debattinlägg för det huvudpersonen brinner för som till exempel rättssäkerhet och allas likhet inför lagen.

En imponerande resa från andra generationens invandrare till "kändisadvokat". Här beskrivs försvaret av allt från nazister och livstilskriminella till oskyldigt mordanklagade och arbetet med Mikael Persbrandts förtalsmål mot Expressen. Även om man inte håller med om allt så är det tankeväckande och det enda som saknas är möjligheten att diskutera de här frågorna huvudpersonen.

Författaren har Peter Johansson har gjort ett mycket bra jobb med historien. Det här typen av böcker kan ibland bli lite pratiga och därmed jobbiga att läsa, men det är absolut inte fallet här. Ibland är det lite snabba hopp mellan de olika historierna och det blir svårt att hänga med i svängarna men det bidrar å andra sidan till att det aldrig blir tråkigt.
Till mitt försvar ger en inblick i Sargon De Bassos yrkesliv som försvarsadvokat, och det svenska rättsystemet. Peter Johansson gör ett lysande jobb med att förklara juridikens värld på ett lättbegripligt sätt. Det är en bok som kräver eftertanke och får mig som läsare att fundera över mina egna ställningstaganden.

Som antirasist måste jag erkänna att det kan vara oerhört svårt att förstå hur det skulle vara att företräda en person med så hatiska åsikter, en nazist. Någon vars värderingar är så totalt olika mina egna. Men vad är alternativtet är frågan jag måste ställa mig. Var skulle det sluta om vi hade ett system där inte alla människor hade rättigheten att försvaras? Hur länge skulle vi då kunna kalla oss för en demokrati?

Vi får läsa om några av de många spännande, intressanta och ohyggliga fall Sargon De Basso åtagit sig. Han berättar öppet och ärligt om sina tankar kring fallen. Han berättar också om varför han driver debatten om att Sverige ska bryta med förbudslinjen, med hårda narkotikastrafflagar, och istället avkriminalisera allt eget bruk av narkotika. Om varför han arbetar gratis i tunga och tidskrävande förtalsmål mot stora mediebolag.

Till mitt försvar är en lärorik, underhållande och oerhört bra självbiografi som jag vill rekommendera alla att läsa.
Wow! Den här boken vill jag rekommendera er alla att läsa. En rejäl bladvändare, välskriven och intressant. Jag som själv har en stort intresse för rättegångar/brott/krim/advokat-världen var den här boken som pricken över i:et! Jag har en advokat som jag alltid skulle ha valt om något hände mig eller min lilla familj. Men nu har jag hittat ännu en som jag mer än gärna skulle välja. Jag skulle säga att han är en av världens bästa försvarsadvokater av det jag läst.
Upplägget i hela boken är helt enastående och varje kapitel slutar i en olidlig spänning så det bara inte går att lägga undan boken. TACK för det och jag älskar när det är så.
Tanken har någon gång även slagit mig, hur kan man som försvarsadvokat försvara en människa som är anklagad för det värsta av brott?
Hur kan man företräda en sådan person?
Då glömmer man ju att alla har rätt till en försvarare, oavsett hur mycket samhället föraktar det brott som den anklagade står anklagad för.
När man bor i en demokrati som Sverige har ju alla rätt till en advokat.

Sargon De Basso växer upp i Örebro och vägen till advokatyrket är inte självklar.
När han sen kommer in på juristlinjen har han svårt att få toppbetyg och även ett åtal som kan ge honom fängelse hänger över honom.
Han får en praktikplats och sedan jobb på Althins kända advokatbyrå och under de åren jobbar han extremt mycket och i boken får man följa en rad intressanta rättsfall som han har varit delaktig i.

Han berättar om fall där media har gått ut med uppgifter trots att den anklagade ej är dömd och om många fall där nya bevis dyker upp och förändrar framtiden för den anklagade.
Boken väcker många tankar om tidigare fall som man har läst om, där man trodde sig ha en klar bild av hur brottet hade begåtts och vem som är skyldig.
Det är också skrämmande att läsa hur stora mediehus kan komma med påstående som helt saknar grund.
Och hur lätt det är att rasera någons liv med falska påståenden...

Det är en väldigt välskriven och spännande bok som ger en god bild av advokatyrket och det mycket hårda arbetet som krävs för att lyckas.
Man får också en inblick i den undre världen och vad som kan hända där.
Jag slukar boken med stoet intresse och kan varmt rekommendera den.
Bokens fördelar är att få inblick i de fall Sargon de Basso arbetat med och även att få ta del av  erfarenheterna av hur arbetet på advokatbyrån verkar  uppbyggt krig starka  hierarkier och ständigt hårda prestationskrav. Sargon de Basso presenterar även mycket av egna personliga åsikter och hur  ser på olika saker .  Jag delar inte alltid samma åsikter   och blir ibland lite irriterad över sätter han uttrycker sig på. 

Jag hade gärna sett att berättandet hade fått stannat längre vid ett färre antal fall och gått djupare in i dem. Nu upplever jag ibland att upplägget blir rörigt då jag inte hänger med mellan hoppen mellan fallen