Äktenskapet

Bok av Maja Björklöv
Äktenskapet mellan Hanna och Mårten går i kras, men varför? De hade ju ett bra liv med familj, fint hus och roliga resor. I denna relationsroman funderar Hanna på varför det gick fel och alla tillkortakommanden. Den tar upp ämnen som förälskelse, passion, vänskap, trohet, otrohet, hämnd, makt, bekräftelse och försoning.
Innan jag började läsa så såg jag bara antalet sidor och tänkte "Men jösses. Hur lång tid kommer denna ta att läsa?!". Detta var igår.. Sidorna flyger fram när jag väl börjat läsa och jag kan inte sluta. Jag känner Hannas ångest och blir så ledsen över hennes mående. Jag känner ilska över Mårtens skuldbeläggande och tycker att han också borde rannsaka sig själv. It takes two to tango. Ja du hör, boken  väcker en del känslor och det är därför den går så fort att läsa ut. Man får också följa med i både då-&nutid, vilket gör att man också får en större förståelse för att deras äktenskap blev som det blev tillslut.
Trots att boken gick fort att läsa ut så är tempot i den långsam. Det är mycket upprepningar, vilket dock hör till när någon befinner sig i en kris. Så det gör den också väldigt verklighetstrogen.
Jag uppskattar boken, man får verkligen komma in till någons innersta del. Men jag skulle säga att den inte passar för de som inte gillar detaljer, upprepningar och mycket jobbiga känslor.
Hanna och Mårten är gifta och har tre barn tillsammans när Hanna enndaf upptäcker att Mårten har en affär med en annan kvinna.
För Hanna börjar nu ett helvetiskt år där hon stundtals får kämpa för att alls överleva, hon orkar ingenting och inget känns längre viktigt.

Tycker det är en fantastiskt välskriven bok där sorg, ilska och förtvivlan skildras på ett fantastiskt sätt.
Välskriven och fylld med mycket känslor
Hanna har det ganska bra i livet hon har ett jobb som hon trivs med, en familj med man och tre barn som bor i ett radhus. Tills hon en dag hittar ett Mail på hennes och sin mans gemensamma dator, hon går in och läser och inser att hennes man älskar en annan kvinna. Hannas värld och äktenskap rasar samman...

Det här är en välskriven bok där kapitlen är uppdelade i nutid och dåtid - tiden innan skilsmässan och tiden hur hon mår just nu. Boken är skriven från Hannas perspektiv - Hur hon mår i detta och vilka känslor som Hanna känner och upplever. Fördelen med att boken pendlar mellan dåtid- och nutid är att man får en bakgrund kring Hanna och Mårtens resa och hur deras kärlek och familj växt fram och hur lyckliga de varit, detta gör att man mer sätter sig in i Hannas känslor efter skilsmässan. Det är starka skildringar och jag blir berörd av boken, det är sorg, lycka, kärlek, otrohet, ilska, psykisk ohälsa.... det är mycket och många olika känslor. En stark bok som fick mig att känna mycket känslor och hur viktigt det är att jobba och investera i sina relationer men trots det så kanske det ändå inte räcker till alla gånger.
Äktenskapet är en välskriven bok om vad som kan ske när en kärleksrelation går sönder. Den är oerhört detaljerad, dock ibland lite väl detaljerad då det blir för mycket och den övergår till att bli tjatig. Vissa delar tyckte jag om väldigt mycket med den, som just språket och vissa teman som klass och psykisk ohälsa, men det räcker inte riktigt för mig då jag tyvärr blev lite uttråkad under tiden jag läste den. Men för er som gillar detaljerade böcker om känslor kan det här definitivt vara en bok för er. Av mig får den ⭐⭐⭐/5 då det ändå fanns många saker jag också uppskattade med boken.
Den här boken är en riktig käftsmäll.
Man dras omgående in huvudkaraktärens bottenlösa förtvivlan och hennes isande smärta.
Det är en rå och gripande skildring om ett äktenskap som faller sönder.

Hanna mår ganska bra och har ett jobb hon är stolt över, ett radhus hon älskar och en underbar familj med man och tre barn.
Tills hon råkar se ett mail som hennes man har skrivit till en annan kvinna.
Han skriver att han älskar henne. Att han väljer henne.
Hannas liv slås i spillror.
De som hade det så bra..

I boken varvas nutid med dåtid.
Hur Hanna och Mårten pluggade ihop och föll för varandra, första resan, kärleken som fort växte fram och det självklara att det var dom. De mot världen.
Och när de bildade familj.
Hur lyckliga de var.

Vi får följa Majas resa från att hon upptäcker mailet och hur hon hanterar detta och hur fruktansvärt dåligt hon mår.
Den glödheta ilskan, vansinnet och ledsenheten hon känner. Och sorgen att det de hade har gått i kras. Att det inte går att reparera.
Att hon blir deprimerad och till och med inlagd ett tag.
Vi möter den oerhörda smärtan när man inser att den andre inte har upplevt förhållandet lika bra.
Boken handlar mycket om att hamna i mönster som är svåra att bryta.

Det är riktigt jobbigt stundtals att läsa denna bok för att den är så avskalad och skakar om en.
Den är också träffande och den får en att tänka efter på hur svårt det är med relationer och hur mycket man investerar när man går in i en relation.
Den är riktigt bra bok som dröjer sig kvar.
Hanna och Mårten lever ett lyckligt familjeliv med två barn i ett radhus i Stockholm. Men vad händer när idyllen plötsligt slits itu? Går det att reparera ett trasigt äktenskap?

Genom boken följer vi Hannas perspektiv. Hanna som försöker förstå vad som hände. Genom dåtid, nutid och framtid försöker Hanna bena ut och begripa. Boken lyfter ämnen som obalans, otrohet, klass, ilska, föräldraskap, psykisk ohälsa, förälskelse, bekräftelse, acceptans och försoning.

Hanna ältar. Hon ältar vad som hände. Varför det hände. Hur det kunde hända. Hon ältar, och ältar. Kanske hade boken tjänat på att kortas ner något, för mig blir det tyvärr för mycket upprepningar. Samtidigt tycker jag att det är modigt av författaren att våga dra ut på det så länge. Författaren vill verkligen få läsaren att känna det Hanna känner, och det tycker jag att hon lyckas med. Jag känner Hannas kris, sveket, hennes bottenlösa sorg och hennes ilska. Men jag tror att jag hade känt det även om boken var några hundra sidor kortare.
BOKRECENSION — ”Äktenskapet” av Maja Björklöv

Sitter här medan dagen sakta vaknar och gryningen är vacker som en tavla. 🌅 Jag kan inte sluta tänka på boken jag läste ut sent igår kväll. En bok som påverkade mig oerhört mycket. ❤️

📚📚📚
Hanna råkar läsa ett mail som hennes man Mårten skickat till sin nya kvinna Karina. Det här är inledningen på berättelsen om ett kraschat äktenskap, en familj i spillror. Då Hanna inte sett det komma överhuvudtaget så sparkar det undan knäna på henne. Fullkomligt.
💔💔💔💔
Berättelsen varvas mellan då och nutid. Hur de träffades, hur de bildade familj, tre barn får de. Hur de till slut köpte ett radhus. Allt det där som man som vuxen ”ska” göra.
💔💔💔💔
Det här är Maja Björklövs debutroman och vilken debut.
Den här berättelse berörde mig på djupet. Den skakade om mina innersta känslor på ett sätt jag aldrig kunde ana. Då jag själv gått igenom en skilsmässa, en ”ren” skilsmässa utan otrohet och tråkigheter, men med exakt lika mycket sorg som Hanna och Mårten känner så kunde jag relatera oerhört till den här boken. 💔🥲Men jag blir också så arg ibland, på Mårtens feghet. På Hannas flathet. 😡Men i nästa sekund så trillar tårarna ner för mina kinder. 😭

Men boken är snäppet för lång, det blir mycket upprepning och den hade mått bra av att kortas ner litegrann.

Jag rekommenderar er att läsa den, men om ni går igenom en skilsmässa nu, vänta med den då. För den har en nakenhet som gör ont. Som visar hur det faktiskt kan var. Fiktion eller inte, för mig känns den verklig. 💔💔💔

Boken får fyra 🟣🟣🟣🟣 ➕ av fem möjliga. Den hade fått fem om det varit något kortare.

🖌 Maja Björklöv
📖 Äktenskapet
📮 Bokfabriken