Dotter av Jord

Bok av Ann-Catrin Mattsson
"Outlander har blivit utkonkurrerad." - Hannah Johansson, bokbloggare "En pulshöjande saga, full med spänning, och en kärlekshistoria som kommer sätta Romeo & Julia på avbytarbänken."- Diana Larsdotter Axtelius, bokrecensent Spänning, passion, våld och magi i 1600-talets Europa. Irland 1649. Ailea är inte som andra. Hon ser saker ingen annan ser. Nattens mardrömmar blir ofta sanna. I stugorna viskas det att modern lider av galenskap. När oroligheterna sprider sig över landet beslutar sig Aileas far för att rycka upp sin familj och flytta till Skottland. Där bor Magy, ortens örtahelare, som tidigt förstår att det är något speciellt med flickan. Snart kommer Aileas liv förändras för all framtid och hon kommer finna sig intrasslad i tusenåriga mysterier. På andra sidan havet, börjar Roderic, brorson till en mäktig spansk överste, sin militära utbildning på krigsskolan i Bologna. Där lär han känna sin mentor, den charmiga Muccio, som gör sitt yttersta för att få fason på sin eldiga lärling. Roderic och Aileas öden är tätt sammanflätade. Mellan dem växer en passion och kärlek, starkare än tid och rum. ANN-CATRIN MATTSSON (f. 1984) växte upp i sydvästra Dalsland. Hon är författare och leg. coach med studier inom litteraturvetenskap, historia och kreativt skrivande. Hennes historiska romaner, med influenser av magisk realism och keltisk mytologi, sträcker sig långt över en viss genre. DOTTER AV JORD är hennes debutroman. "PÅ ETT MAKALÖST sätt lyckas Ann-Catrin Mattson kombinera ljus med mörker, blanda sorg med humor, på ett säreget, stundtals poetiskt språk, utan att det blir tråkigt eller svårläst. Boken grep tag i mig från första meningen." - Viona Haven, bokrecensent "BERÄTTELSEN HAR VERKLIGEN den perfekta uppbyggnaden: spänning, förtvivlan, kärlek, pirr och skräcken som blir en "bladvändare". Jag satt som på nålar för att få veta mer. Boken är otroligt genomtänkt, små anekdotiska sagor och sånger och frhttps://www.bokus.com/bok/9789198642209/dotter-av-jord/vårt att förstå att detta är en debutroman. Känner mig starstruck." - Hannah Johansson, bokbloggare "REDAN FRÅN FÖRSTA KAPITLET var jag fast. Det som överraskade mig mest var alla inflikar med gamla keltiska myter och sägner om kungar, feer och gudar. I de flesta böcker brukar det finnas några karaktärer som är mer eller mindre intressanta. Men inte här. Alla karaktärer är fascinerande och levande. Jag kunde verkligen inte sluta läsa." - Diana Larsdotter Axtelius, bokrecensent
Mitt intryck av boken var WOW vilket språk författaren använder, helt magisk text som får det låta poetiskt i mellan åt.
Boken är otroligt välskriven och detaljrik vilket medför att det känns som jag är där.
Ett beskrivande persongalleri som jag bara måste få läsa vidare om.
Jag gillade boken mycket och ser fram emot fortsättningen.
Har allt. Helt underbar bok. Fantastiska miljöbeskrivningar och härliga karaktärer. En helt otrolig research har gjorts och det märks. Väntar med spänning på fortsättning.
Du som gillar historia (1600-talets Europa), magi, passion och action - detta är boken för dig! Själv älskar jag action, och Ann-Catrin Mattsson skriver den så förbaskat bra! Det jag tyckte var mest spännande var att följa Roderic som redan vid elva års ålder börjar tränas till soldat.
Berättelsen varvar perspektiv, främst mellan Roderic och Ailea, men vi får också följa Roderics mentor och andra bifigurer som berikar berättelsen. Det finns inte en enda karaktär som är överflödig, alla är unika och verklighetstrogna.
Kontrasterna mellan perspektiven är stora, och även om jag helst ville vara med Roderic i stridens hätta blev det aldrig tråkigt att följa Ailea i den lite lugnare men ändå händelserika vardagen. Redan från början får man veta att Ailea har en speciell gåva som gör att hon kan se framtiden i sina drömmar. Hennes resa i att upptäcka och förstå sin förmåga bäddar för en riktigt bra och spännande fortsättning!
Slutet är helt fantastiskt och oerhört skickligt planerat, men jag hatar det! Vill ju ha nästa del nu!!
Vanligtvis brukar jag inte läsa fantasy men efter att hört så mycket positivt om Dotter av jord, var jag bara tvungen att läsa den.

Boken börjar ganska lugnt och man får sakta men säkert lära känna huvudpersonerna och miljöerna. Ju längre fram i historien man kommer desto svårare blir det att lägga ifrån sig boken. Mina högt ställda förväntningar uppfylldeles med råge. Boken är välskriven med en spännande story. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och man lever sig in berättelsen. Precis som man vore där själv. Det märks också att författaren har gjort en gedigen research för allt verkar trovärdigt.

Varje kapitel är ganska så korta och varvas mellan huvudpersonerna, vilket gör boken lättläst. Det enda negativa var att den tog slut för snabbt och att jag nu måste vänta på uppföljaren. Detta är en bok som jag varmt kan rek till alla som gillar en spännande historia med mystiska inslag.
En välskriven berättelse som tar läsaren med till 1600-talets europa. Språket, detaljerna och de fantastiska karaktärerna gör att man förflyttas i tid och rum och blir en del av historien. Här finns också magi, romantik och känslan av att det här bara är början på ett episkt äventyr.

Följ med flickan Ailea från Irland som tycks ha speciella förmågor och pojken Roderic som börjar på krigsskola i Bologna. Genom berättelsen flätas deras öden samman. Men det är inte bara huvudkaraktärerna man lär känna. Här byggs en värld där många karaktärer får sin röst hörd.

En otroligt välskriven debut av författaren och jag ser fram emot att läsa kommande böcker. Om du inte redan har gjort det så läs och lär känna karaktärer som du garanterat kommer att älska! 🙏
Om man gillar historiska romaner med en touch av fantasy så är detta verkligen din bok. Stilen känns lite som Diana Gabaldons böcker, dock med en helt annan handling. Den inenhåller humor, mystik och spänning. Svår att lägga ifrån sig. Tankarna far ibland åt serien Avalons dimmor. Gillade du den och Diana Gabaldons sätt att skriva lär du gilla den här.
En bok med mystik, kärlek,sorg även glädje!
Lite för mycket militär för mig!
Älskar verkligen Aiela!
Rekommenderar verkligen att läsa!
Du skriver fantastiskt lättläst!
Dotter av jord är en otroligt välskriven debut med inslag av allt det där jag som läsar önskar i en bok: mystik, magi, romantik, spänning, historia och djupa relationer.

Författaren beskriver miljön med en sådan inlevelse att det känns som att man sugs in i berättelsen och detaljnivån är otrolig. Kan inte ens föreställa mig antalet timmar författaren måste lagt på research. Fantastiskt bra jobbat!

Huvudkaraktärerna känna verkliga och man lever sig in i deras värld, i deras liv. Känner deras sorg, frustration, ilska, glädge och rädsla. Jag vill inte avslöja för mycket om handlingen, för det skulle förstöra upplevelsen för dig som läser, men vi kan säga så här...jag kommer att stå bland de första i kön för att köpa bok två så fort den kommer ut!

Missa inte den här boken säger jag bara
Vilken fantastisk bok jag nu har läst ut. Vilket språk! Och så noggrant beskrivet av karaktärerna så det känns som att jag lever med i boken. Författaren har lyckats bra med att få se perspektivet från fler karaktärer än huvudkaraktärerna vilket jag gillar. För jag tycker att det gör hela berättelsen så levande.

Det var svårt att lägga undan boken. En riktig bladvändare. Spännande och magisk på samma gång. Jag hoppas det kommer en uppföljare för vill bara läsa mer och mer.

Omslaget är så fantastisk snyggt då jag tycker att grön och guld gifter sig så bra tillsammans.
Boktips till dig som älskar historiska romaner med välutvecklade karaktärer och relationer och mystisk inslag!

Boken utspelar sig på 1600talet i Europa. Vi följer främst Ailea och Roderic, deras uppväxt, deras upplevelser och motgångar. Ailea är inget vanligt barn, hon har en sällsynt gåva och ser saker, ingen annan kan se.

Språket är väldigt vacker, det känns inte som om man läser berättelsen utan att man upplever den och är med Roderic på slagfältet och med Ailea i skogen.

Det är början på en serie och man lär känna alla karaktärer på djupet. Jag längtar efter uppföljaren.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
En bok som var lite seg i början men som blev mer spännande ju närmare slutet av boken en kom. När boken tog slut så ville jag ha fortsättningen på en gång eftersom grunden var nu klar och nu börjar det spännande äventyret!
Jag kan inte låta bli att känna på pärmarna under tiden jag läser. De är så behagliga att hålla i, med sin sammetslena känsla. Det tillsammans med det vackra omslaget gör att det pirrar av förväntan i mig när jag ska börja läsa.

Insidan uppfyller på en gång de förhoppningar omslaget ger. Det är mycket välskrivet och precis en sådan historisk fantasy, som jag längtat efter att läsa. Det märks att författaren vet hur hon ska förtrolla läsaren. Från att hon lyckas skapa ett genuint intresse för de olika karaktärerna till miljöerna som inte kan bli mer levande. Vilken pärla till bok!
Rekommenderas för den som gillar fantasy
Dotter av jord är författarens debut, och jag måste säga wow vilken debut! Omslaget är dessutom helt fantastiskt och matchade det insidan? Om den gjorde!

Jag vet knappt vad jag ska skriva, men jag älskade den här boken så mycket och sedan jag läste ut den har den vuxit och jag har inte kunnat sluta tänka på den. Den gjorde alltså ett väldigt starkt intryck!
Jag fastnade på en gång för det fina och riktigt målande språket som gjorde att jag inte kunde sluta läsa. Jag läste faktiskt ut boken på en dag, så otroligt fängslande var den!
Handlingen bjöd på spänning och magi och det var hel del oväntade vändningar. Karaktäerna fångade mitt hjärta och jag tyckte så mycket om Ailea och Roderic,både tillsammans och varfö

Dotter av jord bjöd på en riktig magisk läsning och jag säger bara, läs den och låt dig svepas bort! Rekommenderas varmt!
Ann-Catrin har verkligen skapat en liten pärla, full av intressanta historiska inslag, vackra meningar och mångfacetterade karaktärer.

Det är underbart med en bok som låter alla möjliga relationer växa fram och fördjupas. Inte bara de romantiska, utan också de familjära och vänskapliga relationerna. Och relationer som grundar sig i respekt men bygger något mer, något obrytbart. Det finns särskilt en som värmer mitt hjärta lite extra.

Jag kommer inte alltid överens med användandet av kommatecken i texten men jag älskar Ann-Catrins sätt att uttrycka sig. Varje sida är en njutning att läsa och hon målar upp scener med hjälp av alla sinnens intryck.

Boken har en uppbyggnad som om den är betydligt längre än vad den är, vilket den gärna hade fått vara. När jag kommer till slutet är jag inte redo att lägga den ifrån mig och lämna Ailea.
Det är en wow-upplevelse och lite otillfredsställande på samma gång.
Jag vill redan nu beställa en re-release där framtida delar packas ihop i En tegelsten.