Maskiner som jag

"Maskiner som jag och människor som ni" utspelar sig under 1980-talet i London. Huvudpersoner är paret Charlie och Miranda, som på ytan lever ett vanligt liv med allt vad det innebär. Miranda är student på universitetet och går helhjärtat in för detta, medan Charlie går från det ena tillfälliga jobbet till det andra.

Allting tar en oväntad vändning när Charlie köper hem en robot som ser ut och beter sig precis som en människa. Roboten heter Adam, och han kan prata, uppleva känslor och till och med gråta. Plötsligt drabbas Miranda av en oförklarlig attraktion gentemot Adam, vilket minst sagt komplicerar hennes förhållande med Charlie. Det blir ett triangeldrama där även gamla hemligheter kommer upp till ytan och avslöjas.

Ian McEwan är en erfaren författare med ett karaktäristiskt språk, och det är en fröjd att läsa hans roman. Översättningen till svenska är också mycket väl utförd. Själva intrigen är något dystopisk, och även om den utspelar sig på 80-talet känns det som ett möjligt framtidsscenario. Det väcker tankar om ett eventuellt förhållande mellan människor och robotar, och dess positiva såväl som negativa konsekvenser.

Den som vill ha en bok med ett väldigt snabbt och fartfyllt händelseförlopp blir kanske besviken, eftersom mycket av den "action" som förekommer sker inom huvudpersonerna själva. Dock skulle jag absolut rekommendera boken till den som tidigare läst McEwan och uppskattar hans författarskap, samt även till den som vill läsa en tankeväckande roman om möjliga framtida utmaningar.
Jämför priser från 182 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
14 oktober 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, - ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 20 september 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 29 augusti 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019