Klubben

Matilda Gustavsson 
Det var hösten 2017 som fasaden rämnade för Svenska Akademien, en kunglig och anrik akademi som grundades på 1700-talet. Det var under den uppmärksamma metoo-rörelsen som ett flertal kvinnor avslöjade att de hade blivit utsatt för sexuella trakasserier, hot och våldtäkter av den kända Kulturprofilen med koppling till Svenska Akademien. Mindre

Det var hösten 2017 som fasaden rämnade för Svenska Akademien, en kunglig och anrik Mer

4 utgåvor
Välj utgåva
KlubbenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177645
KlubbenNorska - Inbunden
ISBN: 9788293516323
KlubbenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178273959
KlubbenSvenska - E-bok
ISBN: 9789100179878
I den här boken berättar Matilda Gustavsson om den s.k. kulturprofilen, som blev ökänd i november 2017 efter en avslöjande artikel som skrevs av just Gustavsson. I sitt reportage berättade hon om hur kulturprofilen, som under många år haft starka band till Svenska Akademien, nu anklagades för bl.a. trakasserier och våldtäkter av inte mindre än arton kvinnor. Det hade under årtionden gått rykten om mannens övergrepp, men ändå hade ingen av hans kollegor vågat eller velat göra något. I den här boken fördjupar skribenten sin tidigare undersökning av den svenska kulturvärlden och dess maktelit. Hon berättar om de motsättningar som uppstod inom Svenska Akademien efter avslöjandet, och ställer sig frågor om vad som anses acceptabelt att göra i konstens namn.Frågor om makt och skapande
För den som följt nyhetsrapporteringen kring kulturprofilen och Svenska Akademien innehåller boken kanske inte så mycket nya fakta. Men den är ändå enormt intressant tack vare sina frågeställningar om konstutövning och makt. Som läsare förundras man över hur dyrkan av det s.k. manliga geniet fortfarande är så pass dominerande inom svenska kulturinstitutioner. Så länge man är en respekterad kulturpersonlighet så kan man ta sig vilka friheter som helst. Det är en värld där de mäktiga hela tiden håller varandra om ryggen och där genierna och deras närmaste kollegor aldrig kan göra fel.

En inblick i journalistiskt arbete
En annan av bokens många styrkor är att den bjuder på en målande beskrivning av journalistiskt arbete. Gustavsson berättar på ett enkelt och engagerande sätt om hur man jobbar med ett scoop av det här slaget och hur man på ett så etiskt sätt som möjligt tar sig an ett fall där ord står mot ord. Hon pekar på att man måste vara tålmodig och hela tiden ha en öppen hållning.

Mångfacetterad bild
Klubben är en enastående fördjupning kring allt som har med kulturprofilen och den svenska metoo-rörelsen att göra. Gustavsson ger läsarna en mycket komplex bild av händelseförloppet där ingenting är helt svart eller vitt. Vi får ta del av de utsatta kvinnornas skakande vittnesmål såväl som intervjuer med den anklagade och hans familj och vänner. Framför allt får vi en skrämmande inblick i vilka faktorer som kan leda till att en tystnadskultur formas. Men även om boken gör en illa till mods på många ställen så är den samtidigt en makalös hyllning till de människor som faktiskt vågade stå upp mot förtrycket.