Höstmorden

Bok av Samuel Karlsson
En man försvinner och det enda spåret efter honom är ett par blodbestänkta spår. 10 år senare ger en lagändring polisen Jessica Jackson och hennes kollegor chansen att ta upp det kalla fallet på nytt. Deras undersökningar leder dem snart in i en brottshärva som är långt ifrån kall - den har snarare precis börjat.
Höstmorden är skriven för att sträckläsas - och det är precis vad jag har gjort. Det går liksom inte att lägga ifrån sig denna bok om en lika brutal som oförklarlig serie mord på lilla Mörkö.

I centrum står den svenskamerikanska polisen Jessica Jackson, som drömmer om att lämna polisyrket för att brygga öl på heltid i det gamla mejeriet där hon bor med sin far - en alkoholiserad gammal konstnär på väg att flytta hem till USA.

Det som gör boken till en sådan högoktanig bladvändare är till stor del en handling som för tankarna till såväl 80-talets klassiska slasherfilmer som till de snåriga deckargåtorna från 60- och 70-talens sydeuropeiska thrillers. Men även den fiktiva ön i sig gör mycket för att driva upp spänningen. Den är precis lagom stor för att en mördare ska kunna gömma sig i mängden och dyka upp på helt oväntade platser, men ändå tillräckligt liten för att alla människor där ska vara direkt kopplade till varandra på många olika sätt - vissa helt uppenbara och andra omsorgsfullt dolda.