Outlanderserien, #1

Främlingen

Outlander
Bok av Diana Gabaldon
Under en resa till Skottland försöker Claire hitta kärleken igen hos sin make Frank. Men en eftermiddag går hon igenom en cirkel av stenar och skickas plötsligt tillbaka till 1743. Jagad av både engelsmän och skottar blir hennes räddning den unga Jamie Frasier, en skotte och rebell. Men hur ska hon välja mellan sin make i 1946 och den nya kärleken till Jamie?.
En berättelse som jag velat läsa länge men som jag inte kommit till skott med förrän nu... Så glad att jag Äntligen läst den första delen; dags att införskaffa del nummer två!

Det här är första boken i en Lång serie; flera av böckerna är uppdelade på två böcker; tjockleken är imponerande på det flesta av dem!

Vi börjar med att träffa Claire som under andra världskriget arbetade ute i fält som sjuksköterska; medans henne make arbetade som hemlig agent. Men kriget är slut och de upplever på nytt sin bröllopsresa och far genom Högländerna och njuter av det magiska landskapet.

Men saker och ting blir inte riktigt vad Claire tänkt sig och hon lyckas på något sätt återvända till samma plats men nästa två hundra år tidigare. Där blir hon utsatt för Jonathan Randall som är nästan en kopia av sin yngre släkting; hennes egen man Frank. Utseendet och dess likheter till trots skrämmer han henne rejält. Men hon räddas av ett helt gäng "glada" högländare och bland dem finns en skadad yngling Jamie. Det dröjer ett bra tag innan saker sker emellan dem; men sen händer desto mer och de råkar ut för än det ena än det andra...

En kärlekshistoria som utspelar sig i dåtid men samtidigt känns modern. Ser framemot nästa bok i serien som heter "Slända i bärnsten".
Claire lever med sin man på 1940 talet och efter andra världskrigets slut åker till Skottland på semester. Där besöker hon en fornlämning med stenar och när hon för vid en av dem så slungas hon tillbaka till 1700 talets Skottland utan att först inse det.
Vi får följa Claire, en sjuksköterska, i efterkrigstidens England, som går "igenom stenar" och kommer tillbaka till 1700-talets Skottland.
Fascinerande berättelse att läsa om. Mellan olika tidsepoker och allt vad som sker under denna tid. Givetvis är det lite kärlek med för hon dras till 2 män. Den ena i nutid och den andre på 1700-talet.
En serie av böcker som är svår att slita sig ifrån. TV-serien, Outlander är riktigt bra att få se. Lite blandat innehåll av historia och relationsdrama. Rekommenderas.
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
Den här boken läste jag när den kom ut f1991, Främlingen hette den då. Jag blev helt såld och har sedan dess läst alla böcker och sett alla avsnitt i serien och jag fullkomligt älskar dem. Jag rekommenderar dig att läsa serien så värd alla timmar !
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Diana Gabaldons bokserie som börjar med "Främlingen" ("Outlander" i original) ger många timmars läsning. De hittills åtta utgivna (två till är tänkta att komma) är alla tjocka som tegelstenar och sprängfyllda med skotsk, fransk och amerikansk historia - blandat med kärlek (och sex, jo), spänning, humor och tårfyllda stunder.
Naturligtvis finns delar som är lite segare (8 * ungefär 1000 sidor kan ju inte vara på topp jämt), men tar man sig bara förbi dessa är pulsen snart uppe igen (av många olika orsaker).

TV-serien, som är inspirerad av böckerna, är bra - men böckerna är alltid bättre, så även här. ;)
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Diana Gabaldon är otroligt duktig på att göra research och gestalta dåtiden. Claire Randall var just spenderat krigsåren med att vara sjuksköterska och hennes man Frank har arbetat inom säkerhetstjänsten. De reser till Inverness för att ha den smekmånad som de aldrig kunde ha under kriget och när Frank passar på att släktforska så utforskar Claire naturen kring Inverness och finner sig plötsligt 200 år tillbaka i tiden med allt vad det innebär.
En annorlunda berättelse, som för läsaren mellan olika tidsepoker, och en kvinna som slits mellan två män.
Vi får följa Claire, en ung sjuksköterska, i efterkrigstidens England, som kastas genom tiden, tillbaka till 17:00-talets Scotland.
Förtvivlat söker hon vägar att komma åter till sin man, samtidigt som hon dras till sin unge skottske älskare.
Denna bladvändare följs av serie böcker. Har även blivit en tv-serie, Outlander, där säsong 5 sänds just nu.