Matilda

Bok av Roald Dahl
Matilda är otroligt intelligent. Hennes familj förstår sig inte på henne. De tittar bara på teve hela tiden medan Matilda helst av allt vill läsa böcker och gå i skolan. Till slut får hon börja skolan, men skolarbetet blir knappast någon utmaning för henne. Rektorn som är ondskefull blir däremot en utmaning för Matilda.
Min favorit bland Roald Dahls böcker och det beror på att jag känner igen mig i boken. Smarta lilla flickan MATHILDA läser massor av böcker och vill läsa mer men föräldrarna tycker böcker inte är bra eftersom dom sitter framför tv:n dag som kväll och tycker att hon ska titta med dem. M är inteligentare och kan mer än läraren och rektorn vilket orsakar problem och ett spännande problem att lösa.
Jag älskar boken! Väldigt mycket humor, främst. Underhållande för alla åldrar, tycker jag. Boken var mycket lik filmen också, och bägge var faktiskt väldigt bra. Men om man har sett filmen flera gånger och vill fantasera om nya scener så kanske man borde hoppa över boken.
Matilda är ett otroligt intelligent barn. Hon älskar att läsa och att lära sig nya saker. Hennes familj förstår henne inte alls. De kollar bara på teve hela tiden och bryr sig inte alls om Matilda. Matilda får från tidig ålder ta hand om sig själv. Vid fyra års ålder beger hon sig på egen hand till biblioteket där hon läser barnavdelningens alla böcker.

Några år efter att hon egentligen skulle ha börjat, sätter föräldrarna Matilda i skola. Matilda får en alldeles underbar lärare, fröken Honung. Rektorn är värre. Hela skolan är rädd för fru Domderasson. Matilda upptäcker att hon har magiska krafter och bestämmer sig för att skrämma fru Domderasson rejält.

En fantastisk bok om ett ensamt barn. Boken är rolig samtidigt som den är lite sorglig med tanke på hur föräldrarna behandlar Matilda. Det sorgliga är dock så tillspetsat att det mest blir roligt.
En underbar klassiker från 1989 som är lika bra som högläsningsbok i dag som när jag själv var liten. Matilda upplever orättvisor, men råkar ha en fantastisk egenskap som gör hela boken intressant och fantasieggande. En annan sorts Pippi Långstrump, kanske man kan säga. En rolig och spännande bok.