Stjärnstoft

Stardust
Bok av Neil Gaiman
En fallen stjärna är början på detta äventyr. Tristran Thorn lovar sin stora kärlek att hämta den fallna stjärnan, mot att han får hennes hand. Det som verkat som ett ganska enkelt löfte, visar sig vara en livsförändrade resa för Tristran. Vad han kommer tillbaka med är mer än det han gav sig iväg för.
Härliga fantasy där vi får upptäcka en magisk värld på andra sidan av en mur. Komedi, romans och den äkta kärleken. Både boken och filmen rekommenderas.
Fantasy är egentligen inte min favoritgenre, men den här boken tycker jag verkligen om!
Handlingen utspelar sig i en liten engelsk by, någon gång under den viktorianska eran. Även om byborna lever i den ”vanliga” världen, så finns det andra varelser och magi inpå husknuten, något den unge mannen Tristan får uppleva närmre...för sin stora kärleks skull beger han sig ut på jakt efter en fallen stjärna, vilket leder till oväntade äventyr!
Magisk, spännande & rolig. Utspelar sig i Viktorianska England där det finns en liten småstad, där älvor och oknytt finns väldigt nära. Bara en mur ligger mellan deras land och människornas. Unge Tristan är förälskad i en flicka och hon ger honom i uppdrag att hitta en fallen stjärna i älvornas land.
Även vuxna behöver en magisk sagovärld och den ger Neil Gaiman oss.Det är sorg över egotrippad kärlek tills den äkta kärleken visar sig.Det är en magisk värld på andra sidan muren.En bok med mycket humor också.
Neil Gaiman är stor inom fantasy och sci-fi. Denna bok har mysfaktor, och den är lika hjärtevärmande som den är spännande. Att läsa den i ett streck är inga problem, man vill hela tiden veta vad som händer bakom nästa krök. Språket är beskrivande och levande, vissa sidor måste läsas om helt enkelt för att de är så vackert skrivna.

Huvudpersonen Tristran Thorn bor i en liten pittoresk landsby i England. Byn kallas Wall, och har passande nog en mur i nära anknytning till byn som skyddar byn mot obehöriga. Tristran är förälskad i den fagra Victoria Forester, men känslorna är inte lika varma tillbaka. En sen kväll i oktober bevittnar de båda ett stjärnfall som förändrar allt, i alla fall for Tristran. Han lovar att hämta den fallna stjärnan till Victoria, och han får ett löfte om kärlek tillbaka. Detta löfte tar honom genom öppningen i muren, som för övrigt är vaktad dygnets alla timmar, och in i en värld som är häpnadsväckande på alla möjliga sätt.

I tillägg till Tristrans resa för att hitta, och bringa stjärnan till Victoria, kantas historien av familjehemligheter, magi, oväntade händelser och inte minst underfundiga varelser. Det är ingenting som går oförklarat i Gaimans böcker, och allteftersom historien utvecklar sig, eller kanske invecklar sig, blir man mer och mer nyfiken. Det man undrar över får man svar på, även om vissa frågor hänger kvar helt till slutet. Det finns inga gränser för vad fantasin kan uträtta.