The Kane Chronicles

Den röda pyramiden

The Red Pyramid
Bok av Rick Riordan
Syskonen Carter och Sadie är barn till den framstående egyptologen Julius Kane. När deras pappa av misstag råkar släppa ut den egyptiska guden Set, förändras deras liv drastiskt. Syskonen måste nu ge sig ut på ett farligt uppdrag för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.
Allt börjat med att Rosettastenen sprängs på British Museum i London...
Mitt arkeologi-hjärta blöder genom den här boken. Men mitt äventyrs-hjärta som älskar allt som har att göra med egyptologi är helt såld.
Superspännande bok med mycket äventyr, action, mytologi och mystik. Jag hade älskat den här som barn och det gör jag även nu som vuxen. Som barn kanske jag hade känt att det är mycket främmande ord, namn och mytologiska berättelser i den här boken men Rick Riordan lyckas väva in förklaringar på bästa sätt och på rätt plats så boken blir lättläst och rolig. Som vuxen tycker jag det känns roligt med det bekanta och kan även känna ett barns hänförelse i mig när jag läser den här berättelsen. Det ska bli spännande att se hur serien fortsätter.
Alltid varit ett fan av Riordan och här tar han sig an den egyptiska mytologin.
Mycket spännande, mycket fart!

En lovande start på trilogin.
Det här var en bok som jag tyckte var riktigt bra och intressant. Det trots att boken egentligen är en ungdomsbok och jag inte längre räknas som ungdom. Huvudpersonerna är syskonen Carter och Sadie, och tillsammans är de roliga och intressanta. De har ett typiskt syskonförhållande, där de både hatar och älskar varandra, och det var spännande att se dem hantera detta samtidigt som de ska försöka rädda världen.

Sättet som Riordan presenterar och använder sig av den egyptiska mytologin på är en mix av historieberättande och fiktion. Vissa delar är väl efterforskade medan vissa saker inte riktigt överensstämmer med den verkliga mytologin (om nu mytologi kan anses var verkligt).

Ibland kunde tyvärr handling tappa tempo. Vissa delar var fartfyllda och det hände massor, medan andra delar var långsamma och det kändes som om ingenting hände. För det mesta var denna tempoändring helt ok, men det var vissa delar som man gärna hade velat bläddra förbi. Kan vara jag som har dåligt tålamod också.