En halv gul sol

Half of a Yellow Sun
Bok av Chimamanda Ngozi Adichie
Boken ”En halv gul sol” utspelar sig i Nigeria och det som blir Biafra under 1960-talet. Chimamanda Ngozi Adichie skildrar tiden före och under etableringen av utbrytarregionen Biafra samt det inbördeskrig som följer från 1967 till och med 1970. Historien berättas genom de två huvudkaraktärerna: de två tvillingsystrarna Olanna och Kainene.
En otrolig roman om ett gäng karaktärer under inbördeskriget i Nigeria på 60-talet. Det är liksom språket, handlingen, karaktärerna. Svårt att förklara men allt lyckas författaren med och det är en fröjd att läsa den. Jag ville inte att den skulle ta slut och när den gjorde det kändes allt konstigt. Läs den!
Utspelar sig i Nigeria under tiden som kriget bryter ut. Det blir svåra tider för både de fattiga och de rika. Boken följer bl a två mycket olika systrar kommer att uppleva hemska händelser som splittrar deras liv. Mycket läsvärd bok.
Om du inte redan har läst boken - gör det! Det är nästan 700 sidor fantastisk läsning. Vi hoppar i tiden inför och under Biafrakriget i Nigeria. Boken skildras ut flera perspektiv: akademikerns, tjänstepojkens och engelsmannens Alla får de uppleva krigets grymheter, men på olika sätt.

Boken ger en bakgrund till, och förståelse av de bakomliggande konflikterna till kriget. Samtidigt får vi läsa om intriger av mer privat karaktär. Kärlek, politik och att kämpa för det som är rätt. Och även korruption och svek.
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är en av de bästa böcker jag har läst! Den utspelar sig i Nigeria under det nigerianska inbördeskriget i slutet av 1960-talet, och vi får följa ett flertal personer som alla har helt olika roll i den här situationen. Vi får följa en personlighetsutveckling hos flera olika karaktärer, och känslan är att vi verkligen lär känna de. Detta är en skönlitterär bok, men också en otroligt viktig historisk bok för alla oss som tidigare tyvärr inte visste någonting om inbördeskriget i Nigeria.

Vi får följa två fullkomligt olika tvillingsystrar, och deras fullkomligt olika män, men också den unga tjänstepojken som snart blir en del av familjen. Vi får lära känna Nigeria, och en helt ny kultur.

Chimamanda öppnar en ny värld för oss läsare, en värld som mycket få tidigar har fått ta del av.
Det är en fantastisk historisk berättelse, där författaren trollbinder läsaren med sitt otroliga språk. Det går inte att sätt ord på vad Chimamanda Ngozi Adichie gör med orden men hon skriver vackert, på ett sätt som gör allt så självklart. Hon målar med språket, vänder och vrider på händelser.

En halv gul sol är en bok som jag rekommenderar starkt! Den är fantastisk, och kommer garanterat att ge dig som läsare något, inte minst vetskap om ett krig många inte vet så mycket om.
Boken ”En halv gul sol” är skriven av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Det är inte konstigt att boken blev hennes internationella genombrott och att romanen fick flera internationella priser. Så bra är boken!

Romanen utspelar sig på 1960-talet i Nigeria och den del av landet som därefter blir Biafra. 1960 hade Nigeria nyligen avkoloniserats från Storbritanniens styre, och sent 60-tal bröt sig vad som blev Biafra ut ur republiken. Detta ledde till ett hemskt inbördeskrig, som pågick mellan 1967 till 1970.

Handlingen kretsar kring två tvillingsystrar. De tillhör den rika medelklassen i Lagos och har studerat i England och därefter kommit tillbaka till Nigeria. Den ena lämnar Lagos för södra Nigerias universitetsstad, där hon förälskar sig i den revolutionäre professorn. Den andra för faderns företag vidare och inleder en relation med en brittisk, vit författare.

Chimamanda Ngozi Adichie roman ”En halv gul sol” är ett litterärt mästerverk. Med ett underbart språk beskriver författarinnan varför och hur Biafra etableras och därefter det blodiga inbördeskriget. Chimamanda Ngozi Adichie skildrar balanserat en komplex region, men med stark rättfärdig kritik mot kolonialmakten, och berättar nyanserat en historia om Biafrakriget där människoöden står i fokus.
En halv gul sol är en gripande skildring och historielektion som beskriver läget inför, under och efter Biafrakriget. Detta är en av mina favoritböcker någonsin. Språket är levande och historien är fängslande. Dessutom ger den en inblick i ett land och ett krig som sällan skildras i litteratur. Boken är ett mästerverk som belönats med många prestigefulla priser, bland annat The Orange Price år 2007.

Författaren Chimamanda Ngozi Adichie, som även skrivit succéboken American, ger en unik inblick i livet i Nigeria på 70-talet. En av de bästa sakerna med denna bok är de fantastiska personporträtten. I landet pågår det fruktansvärda inbördeskriget, men det hindrar inte författaren från att lyfta fram vikten av mänskliga relationer och kärlek. Läsaren får följa tvillingsystrarna Olanna och Kainene i deras liv under Biafrakriget. Systrarna är mycket olika, vilket ger boken intressanta perspektiv.

Olanna är mycket vänlig och vacker, medan Kainene är en tystlåten, men hård affärskvinna. Olanna är gift med Odenigbo som är engagerad i politiken, vilket är farligt under en tid som denna. Tillsammans bildar de familj och får dottern Baby. Kainene å andra sidan har ingen längtan efter familj, men blir tillsammans med engelsmannen Richard. Läsaren får även möta den fattiga tjänaren Ugwu som arbetar åt Odenigbo.

När kriget utvecklas försvåras livet för alla i Nigeria. Även de privilegierade får sina liv förstörda och vänskapsband ställs på sin spets och lojaliteten testas. En halv gul sol skildrar med stor närvaro de mänskliga relationerna i svåra krigstider. Det är en intensiv bok som lämnar ett djupt avtryck. Ingen läsare lämnas oberörd av denna bok tack vare ett levande språk och vackra och detaljerade personporträtt. Den ger dessutom en viktig historielektion om ett inbördeskrig som de flesta har begränsad kunskap om. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie fördjupar allmänhetens kunskap om detta krig.
En halv gul sol (originaltitel: Half of a Yellow Sun) är en roman av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, utgiven 2006. Boken gav författaren ett internationellt genombrott och den har översatts till flera språk, bland annat svenska.

Vad handlar boken om?
Roman utspelar sig i Nigeria under slutet av 1960-talet. Vi får följa den politiska situationen i landet efter avkolonialiseringen av Afrika, och de konflikter som uppstod i efterdyningarna av detta. I Nigerias fall handlar det om konflikterna bland olika nigerianska folkgrupper, huvudsakligen mellan de muslimska hausa-fulani och de kristna igbo. Vi får följa kampen för utbrytarrepubliken Biafra under inbördeskriget i Nigeria som varade mellan åren 1967–1970.

Romanen är dock mer än enbart en konflikt- och krigsskildring. Det är lika mycket, om inte mer, en kulturskildring och vi får följa olika människoöden inom igbobefolkningen.

Viktigaste karaktärerna
Romanens huvudkaraktär är den privilegierade och välutbildade Olanna. Andra centrala karaktärer är hennes syster Kainene, revolutionären Odenigbo, tjänstepojken Ugwu och engelsmannen Richard som har ett förhållande med Kainene.

Karaktärerna genomgår intressanta förändringar under berättelsens gång. Inte minst Olanna går igenom en slags kulturell identitetskonflikt där hon går från att ha haft ett västerländskt levnadssätt med hög materiell standard till att under inbördeskriget välja bort denna västerländskhet till förmån för att kämpa för Biafra. Valet illustreras genom att hon väljer att inte fly landet och följa med sina föräldrar till London. Beslutet att stanna kvar medför dock vissa känslomässiga kval. Hon känner sig som en främling i hemlandet då hennes västerländskhet alienerar henne.

Tankar om boken
En halv gul sol är ett guldkorn som alla med intresse för historia, kultur och mänsklig psykologi bör läsa. Romanen ger en mångfacetterad bild av livet för igbobefolkningen i Nigeria under inbördeskriget. Vi får se hur konflikter och kriser påverkar människor, hur identiteter kan förändras och hur gemenskap både kan skapas och förgöras på samma gång.

Vidare är de kontrasterande miljöerna och skildringarna som kan ses i romanen intressanta. Berättelsen rör sig mellan perspektiv som stad kontra landsbygd, rik kontra fattig, man kontra kvinna och västerländskt kontra nigerianskt. Detta ger romanen en spännande dynamik och ett djup som väcker många tankar.

En kritik mot romanen är emellertid att skildringen av denna plats och tidpunkt endast görs utifrån igbobefolkningens perspektiv. Samtliga av de viktigaste karaktärerna tillhör nämligen denna folkgrupp. Richard är visserligen inte igbo, utan engelsman, men har ett förhållande med Kainene och ett stort intresse för igbobefolkningen och den nigerianska kulturen, vilket får honom att vilja bli en del av Biafra. Det hade varit intressant att även få skildringar av andra folkgrupper. Oavsett kan romanen rekommenderas stark till alla med intresse för historia, kultur och mänsklig psykologi. Det är en dynamisk berättelse som breddar dina vyer.