Cirkusflickan

The Orphan's Tale
Bok av Pam Jenoff
Året är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Sextonåriga Noa har blivit utkastad hemifrån efter att ha blivit gravid. Hon tvingas lämna ifrån sig sitt barn och försörjer sig som städerska på en tågstation. En kväll hör hon gråt och upptäcker en godsvagn fylld med övergivna judiska barn. På ren impuls lyfter hon upp ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten. Noa och barnet, Theo, blir räddade av ett kringresande cirkussällskap. Men de får bara stanna på ett villkor - Noa måste bli trapetsartist. Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande. När kriget hotar deras skyddade tillvaro på cirkusen - och Theos liv är i fara - inser Noa och Astrid att de måste släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra. Boken är inspirerad av verkliga händelser och är en gripande berättelse om vänskap, kärlek och mod - mitt under brinnande krig.
Boken utspelar sig under andra världskriget, och hoppar mellan två olika berättarperspektiv men under samma tidsperiod. Grundstoryn är bra tycker jag, då den handlar om två kvinnors vänskap som växer fram under tiden de båda blir beskyddade av en cirkusdirektör och följer med cirkusen där de är luftakrobater. Kvinnorna är i olika åldrar och har olika bakgrund, den ena är judinna. Den har mycket fina element, och slutet är gripande. Jag tycker den tenderar att bli lite för upprepande och rentav seg på sina ställen, och för mig når den inte hela vägen fram tyvärr. 4-.
Andra världskriget har rasat i nästan 4 år när 16-åriga Noa blir utkastad från sitt hem, gravid med en tysk soldat. Nia föder sitt barn som genast tas ifrån henne och hon lämnas åt sitt öde. På en järnvägsstation där hon jobbar dom städerska hittar hon en tågvagn med spädbarn, judiska barn på väg österut. Ett av barnen är en pojke bara några månader gammal och Noa tar honom och flyr sedan från stationen.

Noa och barnet, Theo, räddas i den kalla vinternatten av ett cirkussällskap. Noa får stanna men måste jobba för sitt uppehälle. Astrid, en av de mer erfarna trapetsakrobaterna får i uppdrag att lära upp Noa så att hon blir flygande akrobat. Astrid gör detta motvilligt men med tiden växer det fram någon sorts vänskap fram mellan de två kvinnorna. De måste på något sätt våga lita på varandra när deras liv och skyddade tillvaro hotas.

Boken bygger på verkliga händelser även om själva historien är fiction. I Europa vid den här tiden fanns det cirkusfamiljer som gömde människor på flykt undan nazisterna.

Boken är skriven på ett sådant sätt att vi får följa båda kvinnorna växelvis i kapitlen. Språket är målande och det finns många bra beskrivningar och gestaltningar i boken. Jag tyckte den var lite trög att komma in i men sen vill man inte lägga boken ifrån sig utan man vill veta vad som ska hända.
En bok baserad på verkliga händelser under andra världskriget. Jag fastnade för storyn och tycker att boken ger en intressant inblick i krigstiden på ett sätt jag inte fått tidigare. Det är en välskriven roman som innehåller både kärlek, drama, förtvivlan, hemligheter, vänskap och överlevnad. Jag gillar att kapitlen växlar mellan Noa och Astrid, som har två olika berättelser, men som vävs ihop i en fantastisk historia och det är spännande att få följa de olika perspektiven.

Det är fina miljöbeskrivningar och jag tycker författaren är duktig på att skildra de relationer som byggs upp eller raseras under bokens gång. Det känns som att jag blir en del av cirkusen och engageras i de val som personerna står inför. Sista delen fångade mig extra mycket då det byggs upp och blir väldigt spännande, nästan så att jag ville hoppa till sista sidan och läsa hur det skulle sluta.
Det var en gripande berättelse med en intressant handling. Den belyser hur annorlunda man såg på exempelvis barn utanför äktenskapet. I boken blir tidens judehat tydligt och vilka konsekvenserna. Cirkusen är en plats där många olika människor möts med olika bakgrunder. Det är en läsvärd bo med en bra story.
Noa tvingas fly efter hon en sen kväll upptäcker en tågvagn full av spädbarn under andra världskriget. Hon får med sig en av dem, och det som räddar dem från att dö i skogen mitt i iskalla vintern, är en kringresande cirkus.
För att få stanna måste hon jobba, och det som inget mindre än att bli trapetsartist varav hon ska tränas upp av den bryska Astrid som inte alls visar några varma känslor för Noa och barnet.
Stegvis kommer de dock varandra närmare och utvecklar en vacklande men innerlig vänskap och inser med kriget som rasar att de bara har varandra.

Jag älskade denna berättelse från början till slut! Jag kunde knappt lägga boken i från mig.
Karaktärerna är så äkta, och händelserna är baserade på verklighet vilket gör den ännu mer intressant och nervkittlande. Jag upplevde historien om dessa kvinnor och cirkusen runt dem som stark och grep ett stadigt tag om mig som läsare. Men också vid sidan om kriget innehåller berättelsen ungdomlig kärlek, fruktansvärda förluster och svåra beslut.
Ett läsmåste om man gillar historiska skildringar i fiktivt format.
Wow vilken bok!
Man får följa Astrid och Noa i deras liv innan kriget och hur de möts. Deras liv vävs samman och deras styrka under andra världskriget är beundransvärd.

De är inte alls vänner när de möts men stöttar varandra genom glädje och svårigheter. Livet på en cirkus under krigstid är omvälvande. Speciellt om man kommer dit helt ny med mer än en farlig hemlighet.
Detta är en bok från andra världskriget där en flicka växer upp i en familj som har en cirkus. Inte så långt ifrån bor en annan familj som också har en cirkus. De är konkurrenter. Kriget börjar och flickan har åkt med en man till Berlin. Hon upptäcker att han inte är den hon trott och flyr hem. Väl hemma har hennes familj blivit bortförda och hemmet är plundrat. Hon tvingar sig så småningom över till konkurrentens cirkus och får jobb som trapetskonstnär. Hon har mycket svårt för detta men vad ska hon göra. Det pågår en del skumma saker på cirkusen. Det är en annorlunda skildring av andra världskriget som är spännande och man vill veta hur det går.