Flickorna som sprang

Bok av Simon Häggström
En mörk deckare baserad på verkliga händelser i Stockholms undre värld. I romanen möter vi de två unga tjejerna Jennifer och Malvina som rymmer från ett HVB-hem. Tjejerna gömmer sig för socialtjänsten och sover på en madrass i en mörkt och kallt garage. Utan pengar dras de snabbt in i den undre världens kriminella gäng och kan inte ta sig därifrån.
"Flickorna som sprang" är en spännande bok som utspelar sig i samhällets mörkaste vrå, där män utnyttjar unga flickor och polisen som gör allt och lite till för att stoppa detta. Jag blev tagen redan från första sidan då det handlar om sådant som sker runt omkring oss dagligen men samtidigt något som de flesta av oss inte ser. Den påminner om att det finns en värld även utanför ens egna lilla bubbla.
I denna otroligt gripande bok får vi möta Jennifer och Malvina som har rymt från ett HVB-hem de vantrivdes enormt på. Nu lever de på gatan och får kämpa för att få ihop pengar till mat och droger på olika sätt. Det ena mer farliga än det andra.
Vi möter också Molly som har ett mörkt förflutet. En dag möter hon en kille via en dejtingapp och blir blixtförälskad. Bara det att han snart börjar ta med sig andra killar på deras träffar.
Markus och Natalia arbetar som poliser i Stockholms undre värld och gör sitt bästa för att få tag i såväl hallickar som sexköpare. Markus får ett tips av en sexköpare som vill hjälpa polisen då han anser att sexträffarna han medverkat i börjat spåra ur. Polisen börjar snart planera för ett hemligt tillslag där de ska försöka komma på männen som utnyttjar unga tjejer. Kan sexköparen hjälpa till att infiltrera mötena eller är det ett på tok för farligt uppdrag?

Alltså! WOW! OJ-OJ-OJ! Jag är mållös. I chock. VILKEN BOK! BÄSTA jag läst på riktigt länge. I år! Ja en av de bästa böcker jag har läst NÅGONSIN. Den har allt. Så fruktansvärt gripande, tragisk, nyttig och spännande. För er som älskar att titta på spänningsserier som Johan Falk, Innan vi dör med mera, hög igenkänningsfaktor. Jag kunde inte sluta läsa och häpnas. Tänk att man kan få ihop en så bra bok och basera den på påhittade karaktärer och få det till precis som det förmodligen är på riktigt. Denna bok får ingen missa. Jag vill läsa nästa bok av Simon NU!
Författaren har lyckats skriva en bok som både är en grymt spännande deckare och en skildring av prostitution som gör att man får ont i magen och mår illa.

Det finns hundra tillfällen i boken som man bara vill hoppa in och rädda tjejerna och lika många gånger som man tänker "vilka jävla as" om förövarna. Många partier är riktigt vidriga att läsa samtidigt som det är lika viktigt att de beys och lyfts fram i ljuset.

Flickorna som sprang är förutom att de är en viktig skilddring av samhällets mörka sida också en otroligt bra deckare. Välskriven, Spännade och omöjlig att lägga ifrån sig
En väldigt hemsk och obehaglig bok speciellt eftersom man vet att det händer på riktigt det som det skrivs om i boken. Boken var väldigt bra skriven och det märks att Simon (författaren) jobbat som polis. Rekommenderar alla att läsa den.
Jennifer och Malvina rymmer till Stockholm från ett HVB-hem. För att få lite pengar så de klarar sig, börjar de lura sexköpare att de säljer sig. Något som visar sig vara ett dumt beslut.

Molly som är en ung tjej som hamnat i prostitution, mår inte alls bra. Hon vill inte fortsätta men tvingas av en hallick.

Per-Erik är en familjefar, med ett bra jobb, men han är även en av alla sexköpare. Han börjar känna att det han gör inte är rätt.

Poliserna Markus och Natalia jobbar med människohandel, och får både se och höra mycket.

Vilken bok. Den berörde mig väldigt mycket. Att män kan behandla kvinnor, många gånger unga tjejer, på det här viset. Det är sjukt. Jag blir både ledsen och så arg. Hur kan man?

Simon Häggström skildrar samhällets mörka sidor. Eftersom han själv jobbar som polis med bland annat människohandel, blir det så verkligt. Karaktärerna känns riktiga.

Det är ett viktigt ämne att prata om, för det händer ute i vårt samhälle varje dag.
Författaren som till vardags arbetar som polis, är specialiserad på människohandel och prostitution. Den här romanen är baserad på verkliga händelser som han mött i sitt jobb och som han vill förmedla. Läsaren får lära känna två tonåriga flickor som rymt från ett HBV-hem. Det är sommar och flickorna lyckas ta sig till Stockholm. Det är varmt och de sover ute på olika platser. För att få pengar till mat, nöjen och droger träffar de äldre män som vill köpa sex från minderåriga flickor. Männen är villiga att betala flera tusen för en träff med unga flickor.

Männen får de kontakt med via nätet och sedan bestämmer de träff, oftast på ett hotell. Tjejerna vill givetvis inte ha sex med männen, det är bara pengar de vill åt. Det brukar inte vara några större problem att fly när de är två. Pengarna ska betalas innan sexet och när flickorna fått pengarna springer de iväg från en arg och skrikande man. Med tiden blir flickorna modigare och börjar bestämma träff med män som vill betala mer pengar. Till slut tar deras begär efter pengar över och när en man på nätet vill betala mer än de någonsin fått, för att servera mat till en gäng äldre män tackar de ja, något som blir deras livs största misstag.

Parallellt med flickorna, får läsaren följa med en grupp poliser som arbetar med att fånga sexköpare. Efter att en minderårig flicka hittats död i sitt hem, får en av poliserna kontakt med en man som vill berätta om män som gruppvåldtar minderåriga flickor på ett grymt sätt. Han har själv varit delaktig men vill nu ändra sitt liv. Tillsammans med polisen vill han en gång för alla sätta stopp för dessa gruppvåldtäkter. När nästa träff ska ske, ska han larma polisen och meningen är att polisen ska storma byggnaden.

En riktig välskriven, spännande och intressant roman om hur sexhandeln i Stockholm fungerar i dag. Det har blivit råare med tiden och det beror mycket på den felaktiga bild av sex som finns. Det är lätt att få tag på porrfilmer via nätet i dag, flickorna som säljer sex blir även yngre, och det är lätt att få tag i dem på nätet. Flickorna blir lockade med mycket pengar, tackar de nej blir de hotade. Någon ska göra illa en familjemedlem, kompis eller husdjur.

Jag tycker att föräldrar som har barn i yngre tonåren bör läsa denna bok, så de blir medvetna om hur lätt dessa sexköpare kan få tag i ens ungdomar och locka med snabba pengar. Hur lätt ungdomarna blir indragna genom hot. Tycker även att andra som är intresserade av hur prostitution och sexhandeln fungerar i Sverige ska läsa boken.
En bok som verkligen väcker tankar och man tror knappt på att det en läser verkligen har hänt/sker!
En viktigt bok som borde vara en del av de böcker ungdomar får läsa i skolan, och jag rekommenderar Simons alla böcker till alla runt om mig!
En riktgt bladvändare och jag älskar huvudkaraktären Natalia!