Sista färjan från Ystad

Bok av Karin Alfredsson
En kvinna och en man parkerar sin Mercedes på en färjas bildäck. Samtidigt väntar ett barn på sin födelsedagspresent i Vällingby. En sjuk kvinna inser att hon nog blir tvungen att sälja sitt älskade torp. En professor planerar en romantisk helg med sin älskare. I Stockholm steker en polis pannkakor till sina barnbarn, helt ovetandes om att hon snart ska få ansvar för en brottsutredning som inte liknar någon annan.
Mannen och Kvinnan har kört ilfart genom Sverige
De sladdar upp på färjan i Ystad sista avgång mot kontinenten
Samtidigt väntar en fyraåring pojke på sin födelsedags present hemma i Vällingby
En välskriven spännande och driven kriminalroman
🚢 Dags för recension 🚢
Sista färjan från Ystad av Karin Alfredsson
............................
Jag har läst Karins böcker innan och tyckte mycket om dem.
Denna bok kallas för spänningsroman, men för mig lyser spänningen med sin frånvaro.
Visst är det spännande men långt ifrån åh, undrar vad som kommer hända nu?
Om man tänker efter, väldigt förutsgbar.
Storyn om syskonparet som livnär sig på att lura både äldre och yngre personer är så nutida så det nästan gör ont när jag läser hur människor i dagens samhälle kan vara så lättlurade?
Boken håller samma enformiga tempo hela vägen. Språket känns trygg och bekväm något som är bekant med Karins böcker.
Snabbläst, men också snabbt bortglömd. ..................................
En spänningsroman som lever upp till namnet. Spänning från första bladet. Korta kapitlar så man kan "pausa" vid behov.
Spännande berättelse som gör man inte kan lägga ifrån sig boken, utan läser gärna vidare.
Rekommenderas
Våren 2019 var jag på författarträff på Akademibokhandeln och lyssnade bland annat till Karin Alfredsson. Jag hade innan dess ganska nyligen gjort hennes bekantskap som författare via boken 80 grader från Varmvattnet. Särskilt förtjust i den boken var jag inte, men vid författarträffen berättade hon om sin senaste roman Sista färjan från Ystad och jag blev nyfiken. Jag hittade boken på antikvariat lite senare och slog till på den.

Det här är en spänningsroman med många infallsvinklar och berättelser i en. I huvudrollerna finns Stefan och Therese, ett par som uppenbarligen tar sig fram i tillvaron genom att lura människor. När boken börjar är de på väg ner genom Europa. Redan på färjan i Ystad ändras registreringsskylten på deras Merca. Men nånting går inte riktigt som planerat och plötsligt finner sig Aina Berglund, snart pensionerad polis, indragen i en mycket speciell utredning.

Boken är väldigt snabbläst och riktigt underhållande. Stefan och Therese är ena fula fiskar, samtidigt visar sig människor vara så otroligt lättlurade. Jag tror att den här romanen mycket väl skulle kunna vara sann. Karaktärerna som skildras är väldigt realistiska och en och annan av dem är rätt skärpt. Jag skrattar till exempel när ena offret självklart hävdar att det måste vara en falsk doktor – ingen distriktsläkare ringer patienter han inte har träffat bara för att vara bussig! Nu är det emellertid en fiktiv historia om två bedragare och deras offer. Det är inte nån läskig och blodig bok, snarare är det en spännande roman om brott.

Mitt omdöme blir det högsta. Detta har varit riktigt intressant och underhållande läsning.
Sista färjan från Ystad handlar om syskonen Therese och Stefan Blom, som finansierar sitt liv i lyx och flärd genom att lura och bedra intet ont anande adelsmän, småbarnsmammor och lägenhetsköpare, som säljer allt de äger och har, och satsar sina sista sparpengar på drömmar och löften om ett bättre liv. Vi får dels följa syskonens flykt genom Europa, dels de kvarlämnade, bedragna människorna i Sverige, samt polisens jakt på de båda brottslingarna.

Jag tycker att boken var lite rörig i början, där varje kapitel introducerade en ny person, vilket gjorde att jag ibland blandade ihop olika karaktärer och skeenden. Boken är otroligt snabb- och lättläst och plötsligt är den slut. Det är en bok som är helt okej förströelse för stunden, den är trevlig att höra/läsa men den lämnar inte så mycket efter sig när boken är utläst. Men det är skönt att läsa såna böcker ibland!
En pusseldeckare med många personer i galleriet, ett syskonpar som hänsynslöst utnyttjar och bedrar människor de möter längs med vägen. Rapp och rolig!
Mycket spännande bok om ett syskonpar som lurar folk på pengar. Man får följa dem och deras offer. Det är många korta kapitel, så läsningen går snabbt. Den är svår att lägga ifrån sig, så jag läste ut den på en dag.
Jag läste ut denna bok på två dagar. ”Sista färjan från Ystad” skriven av Karin Alfredsson beskrivs som en ”välskriven, spännande och driven kriminalroman”.

Välskriven är den, absolut!! Den innehåller en mängd olika karaktärer och personligheter, och allt vävs ihop i en enda röra.

Ja, för mig blir det för rörigt, först när jag läst nästan 200 sidor får jag grepp om historien. Tyvärr, måste jag säga.