Socker, salt och nya chanser

What Would Mary Berry Do?
Bok av Claire Sandy
Marie Dunwoody är rätt nöjd med livet. Hon älskar sitt jobb, sin man och sina tre underbara barn. Men hennes cupcakes är smärre katastrofer. Och på barnens skolbasar kan hon inte låta bli att irritera sig över de andra mammornas perfekta konstverk till bakelser. Och framför allt stör hon sig på Lucy Gray den perfekta kvinnan på andra sidan gatan. Marie bestämmer sig en gång för alla att det här ska bli bakningens år, och till sin hjälp ska hon ta Englands sockerdrottning nummer ett: Mary Berry. Samtidigt kämpar Maries man, Robert, med problem på jobbet. Han har insett att han inte är lika eftertraktad längre, kanske till och med förlegad, men han är inte beredd att ge upp! Precis som sin fru bestämmer sig Robert för att baka sig tillbaka till toppen, med med Paul Hollywoods hjälp i stället för Marys. Stjärnbagarnas recept visar sig dock innehålla visdom som kan hjälpa familjen Dunwoody med mycket mer än bara sockerkakor. Claire Sandy är tillbaka med en underbart varm feelgoodroman om familjer, sockerstinna drömmar och hemligheter. Hennes förra roman Snöfall, mirakel och frusna hjärtan har sålt i 40 000 exemplar i Sverige, och Socker, salt och nya chanserkommer inte att göra feelgoodälskare besvikna!
Marie Dunwoody är en tandläkare/tonårsmamma som tröttnat på att känna sig misslyckad på den årliga skolbasaren och bestämmer sig för att bli BÄST på att baka. Grannen Lucy verkar perfekt men under året som går inser Marie att allt kanske inte alltid är som det ser ut att vara. Marie bakar sig igenom kriser på jobbet, problem med barnen och en nyvänskap med Lucy. Och när året är slut har nog mer fallit på plats än bara bakningen. Mysig bok men inte i klass med hennes andra. Väldans mycket bakning faktiskt. Och ett pinsamt och overkligt slut.
Marie missar ännu en gång att baka till Föräldraföreningens kväll (delvis för att tvillingarna missat att meddela) och får, ännu en gång, lov att ta med petit-chouxer (med utgånget datum) från närbutiken. Medan den perfekta grannfrun,ännu en gång, tar med en perfekt (hem)bakad tårta. Men så hittar hon en kokbok skriven av självaste Mary Berry på loppisen och lovar sig själv att komma med en kioskvältare nästa år. Samtidigt har hennes man problem på jobbet (hur utmanövrera den perfekta Caroline?) och tröstar sig med bakning - inspirerad av Paul Hollywood. Tonårssonen har kärleksproblem, den perfekta grannfrun kanske inte har det så perfekt och hur ska det gå med Maries tandläkarmottagning när Klay öppnar en tjusig sådan på andra sidan gatan.
***
Det här är en berättelse med många förvecklingar och många skratt. En riktig feelgood-bok som, så klart, slutar lyckligt även om det är många turer innan dess.