En vinter i Paris

The Parisian Christmas Bake Off
Bok av Jenny Oliver
Rachel åker (motvilligt) till Paris för att delta i en baktävling (och komma ifrån sin strulige pojkvän och jobbiga minnen). Där tampas hon med en oberäknelig och besvärlig bagare och hans charmige bror. Det är vänskap, konkurrens, ensamhet, kärlek ... och snö som faller över Paris medan man smakar delikata bakverk och desserter.
En vinst från omnible! En mysig julroman med mycket intriger. Rachel lämnar England när hon blivit anmäld till en baktävling, trots att hon eg inte vill. Men livet med pojkvännen är sådär så hon tar det som en paus. Konditorn som är ledare i tävlingen är ingen trevlig typ och det blir hårt jobb!
Man blir sugen på massa gott när man läser denna!
En feelgood-bok som i min smak var tråkig och förutsägbar. Ingen spännande story eller fascinerande karaktärer, utan helt enkelt en historia om en kvinna som gillar att baka. Som tur var för mig var den bara typ 200 sidor.
Denna bok var en riktigt liten skatt, den passade mig som handen i handsken med handling om professionell bakning, där huvudkaraktären Rachel i hemlighet blir anmäld till en stor baktävling i Paris. Romantisk feelgood som utspelar sig mestadels i Paris men också på den engelska landsbygden. Den innehåller brustna hjärtan, förälskelser, dödsfall, äkta kärlek, meningen med livet och om att aldrig ge upp.
Brittiska Rachel blir anmäld till en baktävling av sina vänner. Hon åker till tävlingen i Paris strax innan jul. Det är den mytomspunne Henri Salernes som är tävlingens expert och jury och han gör sitt bästa för att knäcka Rachel. Både en och två gånger tänker Rachel ge upp och åka hem men tävlingslusten väcks, Paris snötäckta gator lockar och en man väcker hennes intresse.
Boken är bara på lite drygt 200 sidor och det märks. Den går inte på djupet och jag tycker inte den lyfter förens Rachel åker hem efter tävlingen. En feelgood bok i julig miljö med bakning som det främsta pluset. Den är småmysig men inte mycket mer.
Om man älskar bakning (det gör jag) och att läsa om det och jul och kärlek, ja, då är det här en härlig bok. Som en stunds verklighetsflykt (Paris!) där man får följa med huvudpersonen när hon deltar i en baktävling där första pris är en lärlingsplats hos en framstående konditor. Det blir en del bakprat och snålvattnet rinner när jag läser om allt läckert de bakar.

Man måste dock inte gilla bakning för att uppskatta boken, det är inte längre sötsaksbeskrivningar än att man uthärdar dem även om man inte gillar de inslagen. Det är en bok om att utmana sig själv, att våga göra det man brinner för trots jobbiga minnen och om att inte ge upp. Det är också en roman om kärlek och om vänskap. Utöver någon detalj känns den trovärdig och fin, inte så där tillrättalagd som en del utländska feelgoodromaner dessvärre är.

Det kanske inte är så jättemycket jul över den här boken, men åtminstone vinter. En bok jag kan läsa om.
Den här boken är riktigt mysig då den innehåller allt från bakning, julen, Great British Bakeoff referenser till kärlek och Paris. Hade den haft en hund i berättelsen också så hade den varit perfekt. Jag gillar Rachels karaktär och hur hon utvecklas under berättelsen och lär sig vem hon kan lita på och inte. Kan rekommendera denna om du gillar bakning och typiska feelgoodböcker. Hade inte haft något emot om de gjorde en film av denna, för den hade fungerat bra som det, tänk lite Hallmark Christmas Movie och feelgood så är du på rätt väg.