Drunkna inte i dina känslor

Bok av Doris Dahlin och Maggan Hägglund
Highly Sensitive Personality eller högkänslighet är ett personlighetsdrag som många människor och djur besitter runt om i världen. Dessvärre är det inte förrän nu som forskningen har kommit fram till hur den stark-sköre kan dra till nytta av sin känslighet och omvandla starka känslor till en superkraft. Därför skrevs den här boken - överlevnadsguiden för den känsliga själen.
Den senaste boken jag vann här hos Omnible var Maggan Hägglunds och Doris Dahlins bok Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade. Den här boken har lärt mig att... fel är jag inte, men troligen HSP (Highly Sensitive Person). Eller stark-svag.

Att läsa med blyertspenna i handen är sånt jag oftast gör när jag får böcker från förlag och författare för recension. Men i den här överlevnadsboken ville jag markera sånt som stämmer in på mig. Jag kan vara ganska skeptisk mot den här typen av böcker. Samtidigt inser jag att det skadar aldrig att läsa. Vem vet, en kanske lär sig nåt på kuppen och får verktyg att hantera jobbiga saker?

Genom den här boken får jag defintivt lärdomar och verktyg att hantera allt jag tar in, inte bara aha-upplevelser. Jag får gång på gång läsa att det inte är fel på mig, men att det finns saker jag kan... fila till. Fler gånger än en känner jag att jag skulle vilja köpa in ett antal ex av boken och dela ut till dem jag tycker behöver förstå mig bättre.

Mitt omdöme om den här användbara boken blir högt.
Jag ha präst mycket om HSP högsensitiv personlighet och bland de böcker jag funnit mycket hjälpsam och intressant är: drunkna inte i dina känslor. Helt klart en bok som fick mig att få upp ögonen både för mig själv och andra som lever med drag av HSP. Boken lyfter olika situationeränniskor stöter på och gör vackra liknelser för att läsaren ska känna och förstå perspektiv som HSP:are upplever i vardagen.
Den här boken. Återkommer till den hela tiden. Älskar. Så fin. Finurlig. Faktisk. Som en flytväst. Håller om. Ett ankare. Grundar. Dagar då det blåser upp till storm inombords och känslovågorna går skyhöga bläddrar jag bland orden finner ro. Tröst. Det är ok att känna. Det är ok att vara både Sårbar och Superstark.

Jag är INTE ensam!
En handbok med stor igenkänning för oss överkänsliga personer. Boken är skriven av två kvinnor med överkänslighet och med sina egna erfarenheter guidar dom andra med samma egenskaper till sina känslor.
Ungefär 15-25% av befolkningen beräknas vara HSP eller Highly Sensitive Personality. Denna skörhet finns hos både människor och djur och hjälper oss att i tidigt skede kunna utse en kommande fara. Därför är varje flock beroende av högkänsliga medlemmar.

I drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade får vi läsa mer om hur man som högkänslig människa lär sig förstå sig på sina känslor, men också hur man handlar efter dem. Samtidigt lär boken läsaren att man inte är ensam om sin superkraft och hur man kan dra fördelar av sin känslighet.